Hibrit otomobiller ile ilgili ilk çalışma resmi olarak Ferdinand Porsche tarafından yapılmış olsa bile günümüzde hibrit teknolojisi diyince akıla gelen firma Toyota. 23 yıldır hibrit araç üretiminde tecrübesi olan Toyota, dünyanın ilk seri üretim hibrit otomobilini 1997’de Japonya’da “Prius” adı altında üretti. Prius konseptini G21 adı verilen proje kapsamında yaratan Toyota, 21. yüzyılın küresel otomobilini üretmek istediğini belirtti. Günümüzde 40’tan fazla ülkede satılan Toyota Prius, hedeflediği başarıya ulaştı. Gelin 1997 yılında Japonya’da yılın otomobili seçilen Prius modelinin başarısının arkasında yatan sebepleri beraber inceleyelim.

Toyota Prius Logo
Hibrit otomobil üretiminde 23 yıllık tecrübe alkışı hakediyor.

Toyota Prius Neden Hibrit Bir Otomobil ?

G21 projesi 1994 yılında başladığında, Toyota mühendisleri aralarında 21. yüzyılın otomobilinin nasıl olması gerektiğini tartıştılar. 21. yüzyılın tecrübe edeceği sorunları ön görüp, araç tasarımlarını küresel kaynaklar, küresel ısınma ve çevre etrafında şekillendirdiler. Buna rağmen Toyota mühendislerinin hibrit teknolojisinin kendini yeterince ispatlamadığını düşünmeleri, aracın hibrit teknolojisi yerine yüksek verimliliğe sahip bir tam otomatik şanzıman kullanarak üretilmesi yönünde olmuştu. Hedef benzer sınıftaki otomobillere kıyasla 1.5 kat daha az yakıt tüketimiydi. Daha sonra verilen karar 21. yüzyıl gereksinimleri gereği otomobilin rakip otomobillere göre iki kat daha az yakıt tüketmesi yönünde oldu. Hibrit motor kararı alındıktan sonra şanzıman olarak motor devrini kendi ayarlayan CVT (Continuously Variable Transmission) tipi bir şanzıman kullanılmasına karar verildi. Son olarak üretilecek modele Prius ismi verildi.

Toyota Prius Gen1
Birinci jenerasyon Toyota Prius.

Toyota Prius Neden Bu Kadar Tutuldu ?

Modelin Amerika ihracatı için ithal edilecek versiyonu, gücünü 1.5 litrelik Atkinson döngülü 4 silindirli motordan almaktaydı. Bu motor NHW11 koduna sahipti. 4500 devirde 70 beygir güç ve 4200 devirde 110 Nm tork üreten motoru kullanıcılarına performans vaat etmiyor. Buna rağmen Prius Amerika’da oldukça popüler hale geldi. Sunduğu karma yakıt tüketimi 5.6-5.7 L/100 km olan Toyota Prius, amerikan arabalarının yanına güzel bir alternatif olmuş oldu. Bununla beraber Hollywood ünlülerince modelin beğenilmesi, otomobile güzel bir imaj yarattı.

Toyota Prius GEN2
2. jenerasyon Toyota Prius Amerika pazarında oldukça satıldı.

Ülkemizde Neden Tutulmadı ?

Her ne kadar hibrit teknolojisi Toyota cephesinde 23 yıllık bir tecrübeye sahip olsa bile, ülkemizde ne yazık ki yeni yeni kendine bir pay ediniyor. Toyota’nın C-HR ve Corolla modellerinin üretildiği Türkiye, 1600 cc (santimetre küp) hacminin üstündeki hacimleri lüks olarak nitelendiriyor ve ek bir vergilendirmeye tabi tutuyor. Ülkemizde yapılan vergi teşviği ve şehir içi sundukları avantajlı yakıt tüketimleri hibrit Corolla ve C-HR modellerini yollarda görmemize sebep oldu. Prius modelinin Türkiye’de tutmamasının en büyük sebebi ise Türkiye pazarına geç dahil olması ve yerli üretim olan C-HR yanında avantajsız duruma düşmesidir.

Toyota Prius Gen 4
Eski imajını geride bırakan 4. jenerasyon Toyota Prius oldukça yakışıklı.

Kaynak 2

2.El Hibrit Otomobil İlanları

2.El Hibrit SUV İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here