Salıncak Nedir ?

1
5306

Otomobil teknolojisi günden güne değişse bile zaman içinde işlevini değiştirmeyen bazı parçalar olabiliyor. İşte bu parçalardan bir tanesi olan salıncak otomobilin tekerleklerini aracın şasisine bağlar.

Salıncak Nasıl Çalışır ?

Salıncaklar aşağı ve yukarı olmak üzere genelde iki adet sağ ve iki adet sol olmak üzere ön takımda yer alırlar. Otomobilin tekerine çelik bir mil kullanılarak bağlanırlar. Bu ufak milin adı rotildir. Rotil tekerleğin sağ-sol ve yukarı aşağı hareketinin imkanını sağlar. Salıncaklar otomobilin şasisine ise kauçuk burçlar sayesinde bağlanır.

 

Aşağı salıncağın tekerlek ile bağlantısını rotil sağlar

Salıncak İmalatı ve Kullanılan Malzemeler

Eski otomobillerde salıncaklar çelik ve dökme demir gibi malzemelerden imal edilirken, günümüz otomobillerinde salıncaklar ve bazı alt takım elemanları alüminyumdan imal edilmektedir. Bunun ardında yatan sebep ise dökme demir ve çeliğin ucuz üretim maliyetlerine rağmen ağır olmasıdır. Ayrıca dökme demir uzun vadeli kullanımlarda yapısı gereği paslanmaya yol açabilir. Her ne kadar imal edilen salıncaklar kullanım amaçlarına göre alüminyum alaşım içerebileceği gibi, yük kamyonlarında ve tırlarda hala dökme demir hatta duruma göre çelik kullanılabilmektedir. Üretim tekniği olarak genellikle döküm kalıplama kullanılır.

Malzeme kullanım amacına yönelik seçilir

Salıncak Arızası Belirtileri

Alt takımda meydana gelen arızanın, aracınız üzerinde oluşturacağı his doğrudan direksiyon hissiyatına yansıyacağı için fark edilmesi diğer mekanik sorunlara kıyasla daha kolaydır. Olası bir direksiyon hissizliği, gaza ve frene basınca farklı yöne çekme hissi, tekerleğin ileri geri oynadığı düşüncelerine hakimseniz eğer, salıncak rotillerinize baktırmanızda fayda var.

Kopmuş bir rotilin nelere sebep olabileceği bariz

Tek belirti direksiyon hissiyatında olmamakla beraber, arızanın mevcut olduğu taraftan gelen tıkırtı ve lokurtu sesleri kullanıcıda farkındalık oluşturabilir.

Kauçuk burç salıncağın şasiye bağlandığı yerlerde bulunur

 

 

 

 

 

 

 

 

Genel anlamda 3 temel eleman içeren salıncaklar burçlara, rotillere ve iskelete sahiptir. Burçlardan kaynaklı sorunlar araç içinde gıcırdama ve aracın tek tarafa çekmesi gibi yorumlanabilirken, rotiller tekerlerin doğrudan salıncağa bağlandığı yerlerde bulundukları için daha farklı belirtiler gösterebilirler. Mesela lastiklerin farklı noktalarından aşınması veya aracın tek tarafa doğru eğik durması rotil ile ilgili mekanik bir arızanın belirtisi olabilir. İskelet ile ilgili problemler fiziksel darbe sonucu, pas veya yorgunluk sonucu kaynaklanabilir.

Sonuç

Aracımız hakkında farkındalık sahibi olmak, yeri geldiğinde bizim için değerli olanlarla yolculuk yaparken olası kazaların önüne geçer. Unutmamak lazım, dünya malı olsa dahi kendimizi ve sevdiklerimizi taşıyan otomobillerimize araç almanın giderek zorlaştığı günlerde iyi bakalım, sağlığımızdan olmayalım.

 

 

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here