Toyota Corolla 1.4 D4D Elegant Düz Vites İncelemesi

2
8879

Otomobil fiyatlarının giderek yükseldiği ve alım gücünün giderek düştüğü ülkemizde otomobil almak artık bir lüks oldu. Sıfır araç alışverişine talebin düşmesi ile insanlar ikinci elde kendi bütçeleri doğrultusunda araç satın alma yoluna gidiyorlar. Bugün o araçlardan kendimin de zamanında kullanmış olduğu, Toyota Corolla 1.4 D4D Elegant düz vites olan modelini inceleyeceğiz.

Kötü gün dostu 10. nesil Toyota Corolla

Kullanışlı Samuray Toyota Corolla

Her ne kadar tasarım göreceli olsa bile, incelediğimiz 10. nesil Corolla selefine kıyasla daha canlı ve modern duruyor. Klasik yerden yüksek sedan formunu devam ettirmek isteyen 10. nesil Corolla, amacına ulaşmış gözüküyor. Sunduğu 450 lt lik bagaj hacmi ile kullanıcılarına c segmentinde standartları karşılayan bir hacim sunması, modeli günümüz piyasasında tercih edilebilir kılıyor. 2009 yılında Japon otomobillerinde tercih edilen yuvarlak hatlara sahip orta yaşlı sedanımız, bir Alfa Romeo Giulietta kadar Ajda Pekkan olamasa dahi, yaşını belli etmiyor.

Nice yaşanmışlıklar barındırır o Corolla

Zayıf ama Sorunsuz Motor

Bir Japon arabasından kullanıcılarının en büyük beklentisi çoğu zaman sorunsuzluktur. Toyota bunu çok güzel başarmış olacak ki 1.4 D4D motor barındıran Corolla ilanlarında mekanik arıza çok nadir görülmekte. 1.4 Litrelik turbo destekli motor 3800 devirde 90 beygir güç ve 1800 devirde 190 Nm lik düşük tork değeri sunmasına rağmen, araç eğimin fazla olmadığı şehir trafiklerinde içindekileri ve kendini taşırken kesinlikle zorlanmıyor. Elektriksel ve mekanik olarak kronik bir sorunu bulunmayan uzun ömürlü Corolla modeli kesinlikle yerden yüksek yapısı ile ülkemizin güzel yolları için tasarlanmış. Yağını, suyunu koyun o sizi taşır.

1ND-TV Motor
1.4 litrelik 90 beygir 190 Nm tork üreten motor, güç olarak zayıf olsa da güvenilirlik olarak kullanıcılarından tam not alıyor

Şanzıman

İncelediğim araçta bulunan 5 ileri manuel vites geçişleri hafif kemikli ama net bir yapıya sahipti. Ayrıca yumuşacık debriyaj pedalı şehir içinde kendilerini kullanmış olduğum 100000 km boyunca beni hiç yormadı. Multimode şanzıman ile gelen modellerde şanzımanın robotize bir manuel şanzıman olmasından ötürü performans, yakıt ve konfor sorunları ile ilgili kullanıcı şikayetleri mevcut. Ayrıca makyajdan sonra ilave edilen 6 ileri vitesli manuel şanzımanın 5 ileri vitesli modele kıyasla daha az memnun eden bir yapısı olduğunu belirtmeliyim.

İç Mekan Kalitesi

Ne varsa eskilerde var diyorlar ya, aslında kısmen doğru. Göğüs bölgesinde yer yer sert ve yumuşak plastikler kullanılan 10. nesil makyajsız Corolla modelimizin kapı cepleri, Elegant modelinde kumaş kaplı olarak gelmekte. Kapı plastiklerinde sert plastiklere yer verilmesi, ön konsol, gösterge ve ön gövde kısmında sert plastik kullanılmış olması, kesinlikle aracın içinde bir trim sesine yol açmamakta. Parçalar gerçekten birbirlerine çok güzel oturtulmuş. Kumaş koltukları ile uzun yolda herhangi bir rahatsızlığa sebep vermeyen orta yaşlı sedanımız, koltuk konforu ve kalitesi ile benden bir övgüyü daha hak ediyor. Motor ve yol sesini içeri fazla alan kabin yapısı konforu baltalıyor olsa dahi büyük bir eksi kesinlikle değil benim gözümde.

Arkada Yaşam Nasıl ?

Arkada yeterince diz mesafesi sunan 10. nesil Corolla, yüksek tavan yapısı ve kol dayaması  ile yolcularınızı arkada rahat ettirmeyi biliyor.

Arka koltuk süngerleri oldukça konforlu

Toyota Corolla Nasıl Bir Multimedya Sunuyor ?

Multimedya sistemi olarak üzerinde sadece CD çalar ve radyo ile gelen 2009 model Corolla modeli aux desteği de sunmuyor. Ekstra olarak multimedya oynatıcı satın almak zorundasınız.

Peki Yakıt Tüketimi Ne Durumda ?

Sunduğu düşük tork değerine rağmen 10. nesil Toyota Corolla, arazinin engebeli ve eğimli olmadığı yerlerde şehir içi kullanımda 5 ile 6 litre arası, engebeli yerlerde ise devir çevirmek zorunda kaldığınız için bütün zorlanmalarına karşılık 7.4 lt yakıt tüketiyor. Şehir içi kullanım verisini herhangi bir ekonomi hedeflemeden elde ettiğimi söylemek isterim.

Corolla Kimlere Yönelik Bir Otomobil ?

Ben aracımla yaşlanmak istiyorum, az yaksın, beni yarı yolda bırakmasın, onunla anılar kazanayım, turistik yerler gezeyim, evet belki hızlı gitmiyor ama bende hızlı koşamıyorum diyorsanız, kesinlikle sorunsuz ve kullanıcı dostu yapısı ile 10. nesil Corolla’yı düz vites ile tercih edebilirsiniz.

Neden tercih etmeyesiniz ?

Teknik Veriler

Motor Hacmi: 1364 cc

Motor Gücü: 90 hp @3800 rpm

Tork: 190 Nm @1900 rpm

Şanzıman: 5 ileri Düz Vites

Ağırlık: 1288 kg

0-100 km/s: 11.5-12 sn

Yakıt Tüketimi (şehir içi): 5-6 lt

Yakıt Tüketimi (şehir dışı): 4.5 lt

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here