Renault F1

Renault F1 takım patronu Cyril Abiteboul, FIA’nın motor regülasyonlarının planlanandan önce değiştirmesi gerektiğini düşünüyor.

FIA’nın belirlediği mevcut motor regülasyonları 2025 yılına kadar geçerliliğini koruyor. Ancak 2025 sonrası için ne olacağını kimse bilmiyor. Ayrıca yeni motor kuralları yürürlüğe girmeden önce yeni bir motor üreticisinin F1’e girmesi de beklenmiyor. Renault F1 takım patronu Cyril Abiteboul konu hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Formula 1 motor üreticisi Honda’nın 2021 sezonu sonunda motor üretmeyi bırakacağını açıklamasının ardından gözler Renault F1 takımına çevrildi. RedBull takımlarının başka bir üreticiden motor alamaması durumunda regülasyonlara göre takımlara motor sağlama görevi Renault F1 takımına düşecek. Takım patronu Cyril Abiteboul ayrılışı; “Açık konuşmam gerekiyor ki Honda’nın çekilme kararından memnun değiliz.” sözleriyle yorumladı

Formula 1’in Çeşitliliğe İhtiyacı Var

F1’e motor sağlayan 3 üretici olmasının sporun geleceği için iyi olmadığını vurgulayan  Abiteboul: “Bunu söylememiz lazım. Bu F1 için pozitif bir gelişme değil. Biz F1’de otomobil üreticilerinin, OEM’lerin, motor tedarikçilerinin olmasını istiyoruz. 3 motor üreticisine düşüyor olmamız olumlu bir gelişme değil. Bu durumdan bazı açık dersler çıkarmalıyız. Bu, bir süredir FIA’yı daha dikkatli bakması konusunda uyardığım bir konuydu. Motor konusu sürdürülemez durumda. Sadece ekonomik açıdan değil, teknolojik açıdan da öyle. Bu yapıyı sürdürebileceğimizden emin değilim. Ya motor mimarisindeki bu algıyı değiştirmeliyiz ya da yeni motor kurallarının daha hızlı bir şekilde gelmesini sağlamalıyız. Bu sayede motor algısı açısından daha iyi bir konumda oluruz. Bu gelişmenin, yeni jenerasyon güç ünitelerinin zamanlaması konusunda yeniden planlamayı getireceğini bekliyorum.” ifadelerini kullandı.

“Formula 1 çok pahalı”

Mevcut regülasyonlar altında rekabetçi bir güç ünitesi inşa etmenin çok maliyetli olduğunu söyleyen Abiteboul, bu şartlar altında F1’e girmenin hiçbir üretici için çekici olmadığını açıklamalarına ekledi. Abiteboul, “Hem harcamalar, hem de teknoloji açısından giriş çok pahalıya mal oluyor. Çok ciddi para harcasanız bile, bu seviyeye ulaşana kadar çok daha fazlasını harcamanız gerekiyor. Biz bunu yaşadık ancak açıkçası şu anda biraz daha iyi hissediyoruz. Bir adanın üzerine çıkıp, denizi geçtiğiniz için her şeyin yolunda olduğunu söyleyebilirsiniz. Ancak o deniz aşırı geniş ve F1’de sürdürülebilirlik çok zor. O adada daha fazla insanın olmasına ihtiyacımız var. Bu yüzden bir şeyler yapmamız lazım. Motorun çevresel ve ekonomik sürdürülebilirliği konusunda daha sert düşünmemiz lazım. Bu konuda bir şeyler yapıldı ancak yapılanlar yeterli değil. Daha fazlasını düşünmemiz lazım. Birkaç ay önce şasi tarafında yaptığımız gibi, gelecekte F1’in bu konuda zarar görmesini istemiyorsak motor tarafında da büyük kararlar almalıyız.” dedi.

2. El Renault İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here