Porsche Envanterinde Saklı Kalan Araçlar

0
908

Porsche’nin üretimini yapmış olduğu çok sayıda otomobil dahil olmak üzere bazı sürpriz otomobillerini sakladığı garajda tura çıkıyoruz. Stuttgart bölgesindeki sıradan bir binada bu hazineyi saklayan marka, bu araçları zaman zaman etkinlikleri için görücüye çıkartıyor. Bu yazımızda Porsche envanterinde saklı kalan araçların bir kısmına bakıyoruz.

Porsche Panamericana (1989)

Tasarım ekibi ikonik 911 modeline farklı bir soluk katmanın yollarını araştırırken Panamericana konsepti ortaya çıktı. Plaj arabasını andıran Panamericana, Almanya’nın en çok sevilen arkadan motorlu spor arabasında bir devrim olabilirdi. Bu araç üretime hiç girmemiş olmasa da, 993 serisi 911’de ve Boxster’da bu araçtan izler taşındı.

Panamericana konsepti 964 serisi 911’e dayanıyordu ve fütürist görünümlü gövdesi hafif kompozit malzemeler kullanılarak üretildi. Panamericana üzerinde çalışan ekip, 1990’ların başında sınırlı sayıda üretilmiş bir model üreteceğine güvenle inanıyordu, ancak yöneticiler projeyi mali nedenlerden dolayı iptal ettiler.

Type 60

porsche type 60

Normalde bir Porsche’ye halk arabası demek zor olsa da, şirketin kurucusu Ferdinand Porsche (1875-1951), kendi adını taşıyan spor arabalardan herhangi birini yaratmadan önce orijinal Volkswagen Beetle’ı geliştirdi. İlk test arabalarını 1936’da yaptı ve 1938’de Beetle olarak bilinen aracın ilk prototiplerini üretti. Alman üretici, otomobili Type 60 olarak adlandırdı.

Type 60, gövde şekline ve arkaya monte edilmiş hava soğutmalı dört silindirli motora kadar normal üretim Beetle’a çok yakındı. Dört ileri manuel şanzıman ile geldi, bu bazı üst düzey otomobillerin bile üç vitesli bir üniteye yerleştiği bir çağda gerçek bir yenilikti. Ferdinand Porsche, 1948’de ürettiği ortadan motorlu Type 356’ya Beetle’ın dörtlü motorunun 35 hp’lik bir gelişmiş sürümünü monte etti.

Porsche 550 Spyder (1953)

Yarış için tasarlanan 550 Spyder, 544 kilogram ağırlığındaydı. 110 hp motora sahip olan araç 1950’li yılların en başarılı yarış arabalarından biri oldu. Üretimi durduktan sonra bile yıllarca yarış kazanmaya devam etti.

Ayrıca 550 Spyder yarış başarıları dışında 1955 yılında yaşanan kaza ile de bilinir. Amerikalı aktör James Dean’in ölümü sebebiyle oldukça bilinen bir araçtır.

Porsche 597 Jagdwagen (1955)

1955 yılında yeni kurulmuş olan Batı Almanya Ordusu, Porsche firmasından Jeep izlerini taşıyan bir arazi aracı talep etti. Daha düşük maliyetli ve dört çeker olması istenilen araç için Porsche, 597 ile yanıt verdi.

597’nin üretimi çok pahalı olduğu ve şirket üretimi zamanında tamamlayamadığı için sözleşmesi feshedildi. Bu tarz bir araç isteğini ise DKW Munga firması gerçekleştirdi.

Porsche Cayenne Cabriolet (2002)

porsche cayenne coupe

Porsche, standart Cayenne modelinin çatısını keserek bir coupe araç denemesi yaptı. Sonuç oldukça garip gelince proje hızla iptal edildi. O yıllardaki Targa 911 modelinin tavan alt yapısı kullanılan araç hiç bir zaman üretime girmedi.

İkinci El Porsche Araçlar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here