Porsche 911 Dakar arazi aracını 16 Kasım 2022 de Los Angeles Otomobil Fuarı’nda tanıttı. Ayrıca sınırlı üretim modelden sadece 2500 adet üretim gerçekleşecek.

Porsche 911 Dakar Arazi Aracı Hakkında

Porsche’un 911 serisi spor aracı başlı başına bir simge. Bu seri Carrera Coupe’den tutun da GT3 RS’e kadar geniş bir model araçlara sahip. Bu modelde belki de şimdiye kadar olmayan şey bir arazi aracıydı. O da şu anda 911 ailesinde yerini aldı.

911’in arazi aracının adı 1984 yılında rakiplerini kızgın kumlara gömdüğü Paris-Dakar Rallisinden alıyor. Porsche Dakar’ı 1984 yılında 911 RS/SC 4×4 ile kazanmayı başarmıştı. Bu 911 serisinde ki ilk dört tekerden çekiş sistemine sahip aracıydı.

Motor Performansı

911 Dakar 3 litrelik çift turbo şarjlı altı silindirli Boxer motoru ile geliyor. Bu motor araca toplamda 473 beygir güç sağlıyor. Tork değeri ise 569 nm. Ayrıca araçta Porsche’un sekiz vitesli PDK şanzımanı yer alıyor.

Altı silindirli Boxer motor Carrera S’den 30 beygir ve 31 nm daha fazla güç üretiyor. Ayrıca güç aktarma organları 911 GTS de kullanılanın aynısı.

PDK şanzımana sahip Carrera 4 GTS Coupe 0’dan 100 km’ye 3.1 saniyede çıkıyor, ancak 911 Dakar bunu 3.2 saniyede yapıyor. Dakar’ın en yüksek hızı arazi lastikleri sebebiyle 241 km ile sınırlı.

Dış Tasarımı

Dakar’ın toplam ağırlığı 1611 kg. Bu 911 Carrera 4 GTS’den 7 kg daha fazla. Dış tasarımda Dakar’ın Carrera’dan en büyük farkı yüksekliği. 911 Carrera 16 cm olan yerden yüksekliği Dakar da 5 cm daha yükselmiş ve toplamda 21 cm olmuş.

Dakar standart olarak kaldırma sistemi ile birlikte geliyor. Porsche bunun Dakar’a geleneksel SUV araçlarına benzer bir sürüş yüksekliği ve rampa açıları verdiğini söylüyor.

Kaldırma sistemi ayrıca yeniden elden geçmiş süspansiyonun da ayrılmaz bir parçası. 19 cm’lik yüksek seviye ayarı, arazi sürüşü sırasında maksimum 160 km’ye kadar kullanılabilmekte.

Lastikler de Pirelli Scorpion All Terrain Plus lastikleri dikkat çekiyor. Önde 19 inç lastikler yer alırken arka tarafta 20 inç boyutunda lastik yer alıyor. Bu lastikler ayrıca güçlendirilmiş yan duvarlara sahip.

İsteğe bağlı olarak ayrıca Pirelli P Zero lastik ailesinden yaz performans lastikleri ve kar lastikleri de mevcut.

Daha iyi aerodinamik denge için Dakar da büyük açıklıklara sahip, karbon elyaf takviyeli plastikten yapılma spoiler de bulunmakta. Kırmızı renkteki ön ve arka çekme kancaları dövme alüminyumdan yapılırken, ön ve arka kaplama gövde gerçek paslanmaz çelikten.

Ön tarafta yeni tasarım ağ ızgaralar yer alıyor ve bu ızgaralar paslanmaz çelikten. Bunun yanı sıra geniş çamurluklar da dikkat çekici.

Bunun yanı sıra Porsche ayrıca 1984 de kazanan aracından ilham alan isteğe bağlı Rallye Tasarım paketini de sunmakta. 1984 Paris-Dakar araç tasarımına sahip bu pakette Metalik Gentian Mavisi ve beyazdan oluşan iki tonlu boya da yer alıyor. Bunun yanı sıra bu paketi alanlar ayrıca aracın yan tarafına kendi yarış numaralarını ekleme şansına sahipler.

Bunun yanı sıra 911 Dakar da özel Porsche Design Chronograph veya Chronograph Dakar Rallye Design Edition paketi de mevcut.

İç Tasarım

İç kısımda Dakar standart olarak tam çanak koltuklar ile birlikte geliyor. Bu koltuklar Race-Tex döşemeye sahip olarak gelmekte. Dekoratif dikişe sahip bu koltuklar Dakar’a özel Shade Green renk tonu ile geliyor.

Porsche 911 Dakar

Bunun yanı sıra ayrıca iç kısımda ön kenara entegre bir şekilde gelen projektör de dikkat çekici diğer bir detay. Dakar da ayrıca isteğe bağlı olarak tavana monteli havalı kargo sepeti yer alıyor. Bu sepete Porsche kamp yapmak isteyenler için çatı çadırlarının da sığacağını belirtiyor.

Tavan sepetinde ki farlar için 12 volt gücünde bir sokette yer alıyor. Bunun yanı sıra çatı çadırının toplam yük taşıma ağırlığı ise 41 kg’a kadar çıkıyor.

Fiyatı

911 Dakar’ın başlangıç fiyatı 223.450 dolardan başlayacak. Bunun yanı sıra bu araçtan sadece 2500 adet üretim gerçekleşecek.

İlk teslim edilecek olan 911 Dakar araçları ise 2023 yılının ilk çeyreği yani bahar aylarında bayiiler de ki yerini almış olacak.

Sıfır KM Araç Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here