2023 Toyota Prius 16 Kasım 2022 tarihinde tanıtıldı. Tanıtımdan önce araç için sosyal medya hesaplarında Hybrid Reborn ifadeleri yer aldı. Yani Toyota yeni nesil aracı için Hybrid yeniden doğuyor olarak belirlemiş.

Yeni Hybrid 2023 Toyota Prius Hakkında

2023 Toyota Prius, içi ve dışı yeniden elden geçmiş beşinci nesil araçların başlangıcı olacak. Prius Toyota’nın TNGA-C platformunun yeniden tasarlanan versiyonu üzerine inşa edilmiş durumda.

Bu yeni platform sayesinde araç daha geniş bir gövde yapısı ve sürüş performansı sağlıyor. Bunun yanı sıra çevre dostu kompakt bir hale getiriyor. Modele dört tekerden çekişli 194 beygir gücünde aktarma organı eklenmiş durumda.

Toyota yakıttan tasarruf ederken aynı zamanda 0’dan 100 km’ye Prius ile birkaç saniyede çıkma sözü veriyor. Dört tekerden çekişli modeller arka motorun içinde yer alan özel mıknatıslar sayesinde toplamda 196 beygir güç elde ediyor.

Ayrıca Toyota 220 beygir gücünde plug-in hybrid bir versiyonda sunmakta. Ancak Prius Prime adını verdiği bu versiyonu farklı bir kategoride değerlendiriyor.

Prius Dış Tasarımı

Prius dış tasarımda sportif bir tasarıma yer vermiş. Ön tarafta C şeklinde LED ışık vurgusuna sahip yuvarlak farlar yer alıyor. Bu farlar önce ki seriye göre daha geniş.

Arka kısımda ise özel bir arka aydınlatma tasarımı bizleri karşılamakta. Arka kısımda tıpkı ön kısımda ki gibi şerit LED’ler kendini gösteriyor. Bagaj kapağında aracın arkasını kaplayan stop lambaları yer alıyor. Bu stop lambaları aşağı doğru hafif kavis çizen bir görünümde.

Yeni Prius ikinci nesil TNGA-C platformunda ki düşük ağırlık merkezi sayesinde daha şık oranlara da sahip. 19 inç jantlar bu şıklığın göstergesi. Bu arada 19 inç jantların üst versiyon paketlerinde olduğunu belirtelim. Standart önden çekişli modellerde ki jantların boyutu 17 inç.

Çekiç kafalı köpekbalığı benzeri ön tasarım işlevsellik ve stil arasında yüksek oranda bir denge sağlıyor. Arka tasarım gelişmiş tasarımı sayesinde yatay olarak sağa ve sola doğru uzanan arka lambalar yer almakta.

Bunun yanı sıra dış tasarımda iki temel renk Kül ve Hardal rengi dahil toplamda sekiz farklı gövde rengi bulunmakta.

İç Tasarım

Hem standart model hem de üst versiyon paketleri önceki serinin sahip olduğunda daha büyük ekrana sahip.

LE ve XLE donanım paketinde standart olarak 8 inç boyutunda bir bilgi-eğlence sistemi yer alıyor. Toyota Limited versiyonu için ya da XLE donanım paketinde isteğe bağlı olarak 12.3 inç boyutunda dokunmatik ekrana yer veriyor.

Bilgi-eğlence sistemi Hey Toyota ses komutu ile çalışıyor. Ayrıca bulut üzerinden sistem kendini güncelleyebilme özelliğine de sahip. Ayrıca Android Auto, Apple CarPlay ve Wi-fi standart olarak mevcut.

Yeni beşinci nesil Prius’un direksiyon simidinin arkasında bir gösterge paneli yer alıyor. Konsol ve direksiyonda ayrıca fiziksel tuş takımları da yer almakta.

Standart modelde suni direksiyon simidi yer alıyor. Ancak XLE ve daha yüksek donanım seviyelerinde arka tarafta oturan yolcular için fazladan bardak tutucu yer alıyor. Bunun yanı sıra ısıtmalı ön ve arka koltuklar da bu donanım seviyesinde dikkat çekiyor.

Üst seviye donanım paketlerinde elektrikli bagaj kapağına ek olarak isteğe bağlı dijital dikiz aynası da olacak. Prius da tüm bunların yanı sıra elektrikli işlevlere ve aküye ek güç sağlamak için cam tavanda güneş panelleri yer alacak.

Trafik Sıkışıklığı yardımı işlevi belirli koşullar altında 40 km hızın altında sürücüye eller serbest bırakmasına imkân sağlıyor.

Motor Performansı

Toyota Prius sürekli değişken otomatik bir şanzımana sahip olarak geliyor. Motor ise Toyota Corolla Cross hybrid Crossover’den ödünç alınan 2 litrelik sıralı hybrid benzinli motor. Bu motor araca 194 beygir güç sağlıyor.

Standart olarak önden çekiş özelliği ile geliyor. Ancak dört çekişli versiyonlar da mevcut. Dört tekerden çekişli modeller arka aksa yüksek çıkışlı sabit mıknatıslı elektrik motoru ekleyerek aktarma organının çıkış gücünü 196 beygire çıkarıyor.

Dört tekerden çekişli modelin ekstra gücü neredeyse hissedilemiyor olsa da araca avantaj sağlıyor. Tüm Prius modelleri arka koltuğun altına monte edilmiş 13.6 kw gücünde lityum-iyon batarya ile gelecek.

Bu batarya ile Toyota aracın 100 km menzile sahip olacağını iddia ediyor. Bunun yanı sıra kullanıcı isteği ile satılan cam tavana eklenen güneş panelleri de aracın menziline ekstra yıllık 1.250 km menzil sunacak.

Toyota yeni Prius’un 0’dan 100 km’ye 6.6 ila 7.2 saniye arasında çıkacağını da söylüyor.

Toyota Fiyatı ve Piyasaya Çıkışı

Firma lansman sırasında 2023 model Prius’un fiyatıyla ilgili resmi olarak bir bilgi paylaşmadı. Ancak sektör kaynaklarının verdiği bilgiye göre standart Prius’un fiyatı 30.000 doların altında olacak.

En üst sürüm paketine sahip modellerin fiyatı ise 40.000 doları aşacak. Araç 2023 yılının ilk çeyreğinde yani bahar aylarında piyasada kendine yer bulacak.

Sıfır KM Toyota Modellerine Göz Atın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here