Performans İçin Bujilerin Bakımı

0
2923
Performans için Bujilerin Bakımı

Performans için bujilerin bakımı nasıl olmalı? Bujiler, motor parçalarının gizli kahramanlarıdır ve çok az bakım gerektirerek motorlarımızın çalışmasını sağlar. Ancak, aracınızın performans ve verimlilik açısından en iyiyi sunmaya devam etmesini sağlamak için zaman zaman bujilerin değiştirilmesi gerekecektir.

Bu kılavuzda, arabanız için bujileri kontrol etme, değiştirme ve satın almayla ilgili ipuçları da dahil olmak üzere bujilerin bakımının temellerini bulabilirsiniz. Detaylar için “Performans İçin Bujilerin Bakımı” adlı yazımızı okumaya devam edin.

Performans için Bujilerin Bakımı

Bujiler Ne İşe Yarar?

Bujiler, bir motorun ateşlemek için ihtiyaç duyduğu elektrik kıvılcımını oluşturur. Yanma odasındaki yakıt-hava karışımını tutuştururlar ve motorun yakıtı sorunsuz bir şekilde yakmasını sağlarlar. Ayrıca motorun içindeki aşırı sıcaklıklara dayanabilirler ve yakıt sisteminden yanma odasına giren her türlü kirletici ve partikülü yakarak optimum sıcaklıkta çalışmasını sağlarlar.

Bujiler, elektrot ile fişin ucundaki yuva arasında bir kıvılcım gönderen iki elektrot aracılığıyla bir elektrik akımı oluşturarak çalışır. Genel olarak, bujiler motoru ‘ateşlerken’ yaklaşık 20.000 volt üretir.

performans için bujilerin bakımı

Bujiler Nasıl Kontrol Edilir ve Değiştirilir

Bujiler çok dayanıklı olmalarına ve binlerce kilometre boyunca aşırı sıcaklıklara ve koşullara dayanabilmelerine rağmen, verimli bir şekilde çalıştıklarından emin olmak için düzenli olarak kontrol edilmeleri gerekir. Günlük aşınma, yıpranma ve tortu birikmesi, ön ateşleme (bir buji çok erken patladığında) ve erken aşınma da dahil olmak üzere bujilerde sorunlara neden olabilir, bu nedenle durumlarını nasıl kontrol edeceğinizi bilmek yararınıza olacaktır.

Bujilerin nasıl kontrol edilip değiştirileceğine dair bir kılavuz:

Adım 1 – Arabanızın motorundaki bujileri bulun. Normalde, doğrudan motorun altında, tellerin ana silindir kapağına girdiği noktada bulunurlar ve genellikle 4-8 tel bulunur. Aracınızın düzenine bağlı olarak bunlara ulaşmak biraz zor olabilir, bu nedenle gerektiğinde kullanıcı el kitabına başvurduğunuzdan emin olun.

Adım 2 – Her bir bujiyi yanma odasından çıkarmak için buji adaptörlü bir anahtar kullanmadan önce her bir buji için kabloları ve ateşleme bobinini ayırın. Silindir boşluklarının her birine ulaşmak için anahtarınızda bir genişleticiye ihtiyacınız olabilir. Bir ipucu – doğru sıraya geri koyabilmeniz için kabloları çıkarmadan önce numaralandırın.

Adım 3 – Bujilerin durumunu kontrol edin. Kötü bir bujiyi gösterebilecek herhangi bir tortu, hasar veya aşınma belirtisi olup olmadığına bakın. Fişin en ucundaki elektrota özellikle dikkat edin – aşınmış veya paslı olmamalı. Temiz olmalı ve özellikle beyaz kireç oluşumundan arındırılmış olmalıdır.

Adım 4 – Yeni bujiler ekliyorsanız, yukarıdaki adımı atlayabilir ve yeni bujileri takarak hemen ilerleyebilirsiniz.

Adım 5 – Mevcut ve yeni bujilerinizin doğru şekilde aralıklı olduğundan emin olun; Bunu yapmak için amaca yönelik bir buji boşluk bırakma aleti kullanmalısınız. Aracınızın kılavuzu, motorunuz için önerilen buji aralığını size söyleyecektir.

Bujileri Ne Sıklıkta Değiştirmelisiniz?

Bujiler her 30.000 km’de bir veya motor arıza ışığı yandığında kontrol edilmelidir. Sağlam ve dayanıklıdırlar.

Kötü Bir Bujinin Belirtileri Nelerdir?

Günlük sürüş sırasında aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, bu kötü bir bujiyi gösterebilir:

Marş motoru sorunları – Aracınız düzenli olarak çalışmakta zorlanıyorsa, kontrol edilmesi gereken ikinci şey (aküden sonra) bujilerdir. Bujiler aşındığında, hasar gördüğünde veya yanlış yerleştirildiğinde motoru ateşlemek için gereken doğru kıvılcımı oluşturamayabilir.

Motor arızası – Aracınız rölantideyken farklı mı geliyor? Bu, arızalı bir bujiden kaynaklanabilecek yanlış ateşleme olabileceğini gösterir. Buji kablolarının iyi durumda olduğunu ve elektrotun aşınmış olmadığını kontrol edin.

performans için bujilerin bakımı

Düşük performans – Gaza bastığınızda, motora daha fazla miktarda yakıt-hava gönderir. Bir buji arızalıysa, bu ekstra yakıtı ateşleyemez ve bu da hızlanma performansında bir düşüşe yol açar.

Düşük yakıt ekonomisi – Yukarıda listelenenlerle aynı nedenle, hatalı bir buji, motor yakıtı olması gerektiği kadar verimli yakmadığından yakıt israfına neden olabilir.

Buji Çeşitleri

Bujiler, farklı şekillerde çalışan ve farklı özelliklere sahip bir dizi farklı malzemeden üretilebilir. Dolayısıyla bir üretici, motordan istedikleri performansa bağlı olarak bir tür buji seçecektir. Aşağıdaki tabloda, farklı buji türlerini ve bunların avantaj ve dezavantajlarını bulacaksınız:

Buji Tipi Lehte ve aleyhte olanlar
Bakır/Nikel Bujiler Artıları:
• Düşük maliyet
• Mükemmel iletkenlikEksileri:
• Kısa ömür
• Pek çok motor türüyle, özellikle platin veya iridyum gibi daha yüksek performanslı bujilere ihtiyaç duyan modern motorlarla uyumlu değildir.
Tekli Platin Bujiler Artıları:
• Mükemmel uzun ömür
• Tortulara karşı iyi dirençEksileri:
• Pahalı
Çift Platin Bujiler Artıları:
• Mükemmel performans
• Korozyona karşı yüksek dirençEksileri:
• Pahalı
• Tekli platin bujiler arasında ihmal edilebilir fark
İridyum Bujiler Artıları:
• Optimum performans ve yanma oranı
• Standart sürüş koşullarında 100.000 mile yaklaşan maksimum kullanım ömrüEksileri:
• Mevcut en pahalı buji türü
Gümüş Bujiler Artıları:
• Mükemmel ısı iletkenliğiEksileri:
• Kötü uzun ömür
• Genellikle eski motorlar için uygundur

 

Aracınız için bir buji satın almadan önce, kullanıcı kılavuzunu okuduğunuzdan ve üretici tarafından önerilen buji türlerine bağlı kaldığınızdan emin olun.

2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here