Buji, yanmalı motordaki hava-yakıt karışımını tutuşturan ve arabanızı çalıştıran kıvılcımı oluşturmaktan sorumludur. Bujilerinizin, motorun pistonlarını harekete geçirir ve aracınızın yolda ilerlemesini sağlamak için güç sağlamaya devam eder. Doğru ve zamanında bakım sadece aracınızın ömrünü uzatmakla kalmaz, aynı zamanda daha iyi bir sürüş deneyimi yaratır. İşte bujilerinizi değiştirme zamanının geldiğini bilmenizi sağlayan yedi belirti;

1. Bujilerinizin arabanızı çalıştırmasını zorlaştırdığını biliyor musunuz?

Akü, genellikle çalışmayan bir aracın suçlusu olarak suçlanır. Ancak bujiler de kolaylıkla sebep olabilir. Arabanızın motorunun, aşınmış veya tıkanmış bujileri telafi etmek için daha fazla çalışması gerekir. Hava koşulları kötü ise aracınızı çalıştırmak zor olabilir. Motoru döndürmeye yetecek kadar kıvılcım yoksa.

2. Motor tekliyorsa

Kötü ateşleme bobin veya kalitesiz yakıt gibi motorun teklemesinin başka nedenleri olabilir. Ancak, tekleme genellikle en az bir aşınmış bujinin sonucudur. Motor hızının düştüğünü ve ardından tekrar yakalandığını fark edeceksiniz. Zamanlamayı kaybedip geri kazandıkça motorun patladığını da duyabilirsiniz. Araç teklediğinde egzoza ham yakıt gönderir ve sonuçta katalitik konvertöre zarar verir.

3. Arabanız çok yakıyorsa

Aşınmış bujiler, motorunuz için ekstra çalışma yaratır. Özünde, yanma odasında ” yakıtı etkili bir şekilde yakamazlar “. Yakıt için daha fazla para ayırdıkça cüzdanınızda bozulmuş fişlerin sonuçlarını hissedeceksiniz.

4. Bozuk motor rölantisi

Motorunuzdan çarpma veya tıkırtı sesleri geldiğini fark ederseniz, kesinlikle bujileri kontrol ettirme zamanı gelmiştir.

5. Arabanız hızlanmada zorlanıyorsa

Aşınmış bir buji artık yanma odasındaki yakıt-hava karışımını tutuşturmak için gerekli kıvılcımı oluşturmada etkili değildir. Bu enerji eksikliğini göreceğiniz en belirgin yerlerden biri, arabanın düzgün bir şekilde hızlanmaya çalıştığı zamandır.

6. Motorunuz gürültülü çalışıyorsa

İster dört, altı, ister sekiz silindirli motora sahip bir araç kullanıyor olun, bujilerden en az birinin gürültü nedeniyle arızalandığını fark edeceksiniz. Bir silindirin etkinliğini azaltmak, diğerlerini aşırı çalıştırır ve tıkırtı gibi garip sesler yaratabilir.

7. ‘Kontrol motoru’ ışığınız yanıyorsa

Aracınızı planlı bakım için teslim almayı unutsanız bile, sistemi sizi olası sorunlara karşı uyarmak için hassas bir şekilde ayarlanmıştır. Kontrol motoru ışığına dikkat edin. Bu, harekete geçme zamanının geldiğini söyleyen önleyici bir uyarıdır.

Bujileri değiştirme sıklığı

İyi haber şu ki, nikel-krom tapalarda bile , bunları yalnızca her 20.000 ila 30.000 milde bir değiştirmeniz gerekir. Öte yandan soylu metal fişler sizi 100.000 mil öteye taşıyabilir. Arabanızın erken uyarı işaretlerine dikkat etmektir. Rutin bir bakım randevusunu gözden kaçırmak kolaydır. Ancak, aracınız size hatırlattığında, tavsiyelere kulak vermeniz sizin yararınızadır. Güvenebileceğiniz bir şey var: Bujilerin arızalanması maliyetli onarımlara neden olabilir.

İKİNCİ EL OTOMOBİL İLANLARI

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here