Otomobil arızasının türüne göre aracın performansı düşer. Otomobil, performansının artması için parçaların doğru zamanda ve doğru şekilde görevini yerine getirmesi gerekir. Genel olarak otomobil arızaları mekanik ve elektronik olarak ikiye ayrılır.

Örneğin elektrikli arabaların dışındaki araçlardan kullanım esnasında birtakım sesler gelir. Ancak normale oranla araçtan fazla ses geliyorsa kaynağı yüksek ihtimalle motor aksamlarıdır. Bu tarz bir durumda öncelikle araçtaki ses tanımlanmalıdır. Mesela kaynaktan gelen ses; uğultu sesi, parçaların birbirine çarpma sesi, ıslık sesi veya sürtünme sesi gibi mi? Her ses farklı bir arızanın habercisidir. Aracınızı bir uzmana götürerek otomobil arızalarının türünü tespit edilebilirsiniz.

Mekanik Arızalar

Her arızada olduğu gibi mekanik arızalar da araçta sorunlara yol açar. Araçta meydana gelen arızalar küçük olsa dahi zamanla büyüyebilir. Bunun sonucunda küçük ve maliyetsiz olan arızalar daha maliyetli hale gelebilir. Mekanik arızalar arasında silindir kapak contası, fren diski, şanzıman ve motor sorunları yer alır. Ayrıca bu sistemlerde oluşan sorunlar başka arızaları da tetikleyebilir.

  • Silindir Kapak Conta Arızası

Motor bloğu ve silindir kapağı arasındaki sızdırmazlığı sağlayan contanın yanması sonucunda araçta motor başta olmak üzere pek çok parça hasar alır. Ayrıca silindir kapak contasındaki arıza, tamiri pahalı olan bazı araba arızalarından biridir.

  • Yakıt Pompası Arızaları

otomobil arızaları

En sık görülen arıza türlerinden biri de gaz verildiği halde aracın hızlanmamasıdır. Yakıt pompasından ya da egzozdan kaynaklı olarak bu sorun oluşabilir. Bununla beraber eğer yakıt pompasında arıza varsa araçta siyah duman görülmesinin yanında yakıt harcama oranı da yükselir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta yakıtın kaliteli olmasıdır. Çünkü kaliteli olmayan yakıtın içerisinde partikül olma ihtimali yüksektir. Bu partiküller araçta tıkanıklıklara yol açar. Ayrıca yakıt pompası arıza yaparsa motora yakıt gitmeyeceği için araç çalışmaz.

  • Fazla Yakıt Harcama

Araçlar üretim yapısına göre makul ölçülerde yakıt harcar. Fakat yakıt tüketimi normalden daha fazla olmaya başladıysa araçta arıza söz konusu olabilir. Peki, fazla yakıt tüketiminin sebepleri nelerdir? Örneğin lastik havasının az olması, rot ayarının yapılmaması, hava filtresinin kirlenmesi veya fren ayarlarının normale oranla sıkı olması durumları yakıt tüketimini artırır. Bununla beraber sürücüler, aracı kullanım esnasında fazla fren ve gaza basarsa yakıt tüketimi artar.

  • Fren Arızaları

otomobil arızaları

Yol güvenliğinin en temel parçalarından biri olan fren sisteminde zaman zaman arızalar yaşanabilir. En temel arıza belirtileri frenlerden ses gelmesi ve fren pedalındaki titremedir. Araçta bu belirtilerden biri varsa fren diski arızasından kaynaklı olabilir. Bu sorun uzun vadede büyük güvenlik problemlerine yol açabilir.

  • Lastik Arızaları

Lastikler zaman zaman içten ya da dıştan aşınır. Bu aşınma sonucunda lastiklerin üstünde hava kabarcıkları ve balonlaşma görülür. Dikkat edilmesi gereken arızalar arasındadır. Çünkü lastik, aracın yolla temas eden tek noktasıdır. Lastik arızaları, direksiyon hareketlerinde anormallik yaşanması ve hava basıncının fazla ya da az olması yol açar. Daha sağlıklı seyahat için lastik kontrolleri aksatılmamalıdır.

  • Şanzıman Arızaları

Araç sahiplerinin vites geçişlerinde sorun yaşaması en yaygın şanzıman arızalarından biridir. Ayrıca şanzıman yağının azalması veya bitmesinden kaynaklı olarak araçtan ses gelmesi de yaşanan arıza türlerindendir. Şanzıman yağının eksilmesi orada bulunan parçalara büyük zarar verebilir.

  • Aks Arızaları

Aks, araçlar için oldukça önemli bir sistemdir. Akslarda yaşanan eğilme, aşınma veya kırılmalar araçta büyük hasar bırakır. Örneğin aksı kırılan bir araç hareket edemez. Ayrıca çekiş sistemine göre araçtaki keçenin yeri değişir. Bu noktada önde bulunan keçenin işlevini kaybederek yağ kaçağı yapması olası sorunlar arasındadır. Yağ kaçakları sonucunda parça yağlanamaz. Parçaların ısısı artar ve dişlilere zarar verir.

otomobil arızaları

  • Motor Arızaları

Motorun verimli çalışıp hararet yapmaması için belirli bir ısı seviyesinde olması gerekir. Gösterge panelinden motorun hararet yapıp yapmadığı anlaşılabilir. Aracın soğutma fanının bozuk olması, soğutma sıvısının bozuk olması, yanlış vites değişimi ve radyatör fanının devreye girmemesi motora hararet yaptırır. Ayrıca motorun hararet yapması en sık karşılaşılan arıza türlerinden biridir. Soğutma sıvısı yani antifriz araçta doğru ve yeterli miktarda olmalıdır. Ardından yağ karteri gibi yağlama elemanları görevini iyi yapmalıdır. Yeterli yağlanma sağlanamazsa motorda yer alan parçalar aşırı ısınır ve doğru çalışamaz.

Motor Alt Muhafazalarında Hasar

Zaman zaman araç motorunun en altında yer alan motor muhafazalarında arıza yaşanabilir. Su, toz, taş gibi maddelerden korumak için bu bölüm metal, plastik ve alüminyumdan yapılır. Örneğin uygun şekilde sabitlenmemişse muhafazaya gelen taşlar yerinden oynatabilir. Bununla beraber muhafazada kırık, çatlak ve eksik klipsler ses gelmesine neden olur. Ayrıca yerinden oynayan muhafaza görevini yerine getiremez.

Motor Ön Kapağında Terleme

Bu alan motorun ön kısımdır. Alanda eksantrik milinin, supap kapağı contasının, (motor tipine göre) ön aksiyon kapağının ve krank ön keçesinin sızdırmazlık elemanları vardır. Oldukça önemli işleve sahip bu elemanlar hasar aldığında veya sabitleme cıvataları gevşediğinde alanda sızıntı ya da terleme olur.

Elektronik Arızalar

Mekanik arızaların yanında elektronik arızalar da araçlarda sorunlara yol açar. Yapısı gereği elektronik arızalar araçta farklı türde ortaya çıkar. Elektronik kaynaklı otomobil arızaları arasında aydınlatma sorunları ve marş gücü sorunları yer alır. Örneğin alternatör ve akü gibi elektronik arızalar araç performansını düşürürken aracı güçten kesebilir.

  • Motorun Marş Gücü

Motorun aracı hareket ettirebilmesi için elektrik gücü gerekir. Aracın bataryası motordaki yakıtı ateşleyebilmelidir. Eğer motor ateşleme gücü yani marşta sorun varsa akü ve alternatöre bakılmalıdır. Bu anlamdaki en yaygın arıza, aracın anahtarının çevrildiği halde çalışmamasıdır. Yetersiz akım, aracın çalışmasına engel olur. Bozuk ya da boşalmış akü bu probleme neden olurken sorun marş motorundan da kaynaklı olabilir.

  • Akü Arızaları

otomobil arızaları

Akü kaynaklı sorun yaşandığında önce elektriksel sistem kontrol edilmelidir. Ardından akü değişimine gidilmelidir. Çünkü akülerin ömrü genellikle 4 ila 5 yıl arasında değişir. Fakat bazı durumlarda akülerin şarjı hızlı bitebilir. Örneğin araç farlarının veya araç içi aydınlatmanın açık unutulması akünün hızlı bitmesine sebep olabilir. Bununla beraber akümülatör, aracın çalışması için gerekli enerjiyi temin eder. Araç seyir halindeyken birden duruyorsa akü ile ilgili sorun olduğunu gösterebilir. Bu tarz durumlar araçta güvenlik açığına sebebiyet verebilir.

  • Aydınlatma Sorunları

Özellikle gece yolculuklarında farların önemi büyüktür. Çünkü farların arızalanması, araç sahiplerine can ve mal kaybı yaşatabilir. Örneğin farlarda yanmama veya gücünde azalma yaşandığında bir uzmana gösterilmelidir. Ayrıca ikaz lambalarında da benzer sorunlar oluşabilir. Bu sorunları sebebi ise araç içi elektrik sisteminin aşınmış olmasıdır. Voltmetre yardımıyla elektriksel sistem arızası kolayca tespit edilebilir.

  • Yanık Plastik Kokusu

Eğer araçtan yanık plastik ya da elektriksel izolasyon kokusu alıyorsanız aracı sürmeyi bırakmalısınız. Aracınızda elektrik arızası yaşanıyor olabilir. Bunun yanında marş sorununun arıza belirtileri arasında yanık plastik kokusu yer alır. Bu sebeple araçtan plastik kokusu geldiğinde marş kontrolü yapmakta fayda var.

  • Sigortanın Atması

Aracın sigorta kutusu, kısa devreye ve yüksek voltaja engel olabilecek şekilde tasarlanır. Ayrıca sigorta kutusu sayesinde elektrik sistemleri fazla akım çekemez. Fakat zaman zaman sigortanın atması gibi arızalar yaşanabilir. Bu yüzden sigorta kutusunun kontrolü aksatılmamalı ve gerekirse değiştirilmelidir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here