Motorda Yağ Kaçağı Neden Olur? Nasıl Giderilir?

2
36263

Genellikle tasarımları ile oluşturdukları ilk izlenim, bir otomobile karşı beslediğimiz duyguların şekillenmesine neden olur. Özellikle ikinci el otomobil satın alırken önem kazanan konulardan biri olan kaput altı estetik, dış güzellik kadar iç güzelliğin de hayati olduğunu acı tecrübeler ile öğretebilir. O nedenle hem sahip olduğunuz otomobil için hem de satın aldığınız otomobil için motorda yağ kaçağı olup olmadığına özellikle dikkat edin. Motorda yağ kaçağı oluşmasının birkaç farklı nedeni var. Bu yazımızda hem bu nedenlere değineceğiz hem de yağ kaçağı nasıl giderilir sorusuna cevap arayacağız.

Motorda Yağ Kaçağı Neden Olur?

motorda yağ kaçağı

Motorda yağ kaçağının oluşmasının en temel sebebi bakımsızlıktır. Yalnızca motor yağı, soğutma suyu ve filtreleri değiştirerek bakım yaptırmak, aracınızın yürümesini sağlasa da hava şartlarından etkilenen ve zamanla eskiyen plastik conta vb. aksamlar görevini yerine getiremez hale gelebilir. Üstelik bu parçaların motor ile birlikte ısınıp soğuduğunu ve motorun titreşimine maruz kaldığını düşünürsek zamanla gevşemeleri çok sürpriz olmayacaktır.

Rengine göre aracınızdan gelen yağ kaçaklarını anlamanın bazı yöntemleri vardır.

Eğer motor yağının rengi siyah veya kahverengi ise motorda yağ kaçağı var anlamına gelir. Bu durumda yağ tavası contası, subap kapağı contası ve yağ soğutucu linyelerde kaçak olabilir.

Yağın rengi kırmızı veya açık kahverengi tonlarında ise şanzımanda yağ kaçağı söz konusu olabilir. Bu durumda şanzıman contaları ve keçeleri, hidrolik direksiyon hortumu, soğutucusu ve pompası, aks contaları gibi parçaların kontrol edilmesi gerekir.

Yağın rengi yeşil veya sarı tonlarında ise soğutucuda kaçak olduğu anlamına gelir. Su pompası, radyatör hortumu ve pompasını kontrol etmek faydalı olacaktır.

İkinci el otomobil alırken motor soğutma suyuna uygulanan bir işlemle motorda yağ kaçağı olup olmadığını anlamak mümkündür. Ayrıca araç satılmadan önce motoru detaylı yıkanmış olabileceğinden dinamometrede araç performans testi sonrasında motor etrafında veya aracın altında yağ kaçağı olup olmadığını yeniden kontrol etmek gerekir. Yüksek hızlara ve devirlere çıkıldığında motor üzerindeki basınç artacağından herhangi bir problem olup olmadığını gözlemlemek böylece kolay hale gelecektir.

Yağ Kaçakları Nasıl Giderilir?

motorda yağ kaçağı

Bu sorunun çözümü için öncelikle hastalıklı bölgeyi tespit etmek gerekiyor. Otomobil birçok farklı yerden yağ kaçırabilmektedir. Bu nedenle eğer yağ kaçağı her yeri sarmış ve bölge tam belirlenemiyor ise bu bölgeler öncelikle temizlenir. Daha sonra otomobil kaçak durumuna göre bir süre kullanılarak yeniden kontrol edilir. Yağ kaçağı bölgesi tespit edildikten sonra gerekli işlemler uygulanır. Bu basit bir conta değişimi de olabilir, parça değişimi de olabilir.

2 YORUMLAR

  1. Ustam merhabalar. Benim Dacia Logan aracımın altından yağ damlıyor. Akşam parkettim,sabah baktım 4cm çapında yağ var. Rengi belli olmuyor. Fakat kokusu makine yağı kokusuna benziyor. Bence motordan gelmiyor, yağ çubuğunu kontrol ettim. Fren hidrolik yağı olabilir mi?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here