Yağ karteri, aracın yegane hareket etmesini sağlayan motorun yağ tankıdır. Silindir bloğunun aşağısında bulunur. Ayrıca motordan gelen yağın saklanması ve soğutulmasına yarar. Aynı zamanda bu parça “karter” olarak da adlandırılır. Burada yaşanan arızalar aracın çalışma verimini düşürür.

Yağ Karteri 

karter arızası

Yağ karteri temel olarak motorun yağ deposudur. Araç, çalıştığı andan itibaren gerekli yağı karterden sağlar. Yağlama sisteminin aktif olarak çalışması için yağ karteri, en gerekli parçalar arasında yer alır. Bununla birlikte depoladığı bu yağı soğutmakla görevlidir. Araçtaki konumu ise motorun altında iki tekerin ortasında, yani aracın ön bölündedir. Bu parça aynı zamanda krank mili ve krank yatağı gibi parçaları koruduğu için çelik maddeden yapılır. Aracın alacağı darbe ve sürtünmelere karşı sağlam bir yapıdadır.

Yağ Karteri Ne İşe Yarar?

Karter sayesinde depolanan yağ, motorun ihtiyacına göre kullanılır. Yağ pompası, gerekli yağı alır ardından kanallar yoluyla parçaları yağlar. Yağ karteri; krank mili, subap mekanizması, silindir ve piston gibi parçaları da içerisinde barındırır. Bunlarla beraber yağ karteri sistemi içerisindeki tapa ve conta da önemli bir işleve sahiptir. Ayrıca karter tapasının kimisi mıknatıslıdır. Bu özelliği sayesinde metaller yağdan ayrışır.

Yağ Değişimi

karter yağ değişimi

Yağı yenileme esnasında tapa açılarak eski yağ boşaltılır. Ardından motorun üstünden yeni yağ eklenir. Bu esnada filtre değişimi de yapılmalıdır. Çünkü filtre sayesinde yağdaki partiküller süzülür. Tabi, bu noktada motora giden yağda herhangi bir partikül kalmadığı için motor sağlığı korunur. Araç, çalışmaya başladığında parçalarda bir süre sonra tamamen yağlanmaya başlar. Bununla beraber yağ karterinde bulunan yağın fazla çalkalanmaması adına özel bölmeler yapılmıştır. Bu sayede yağ pompası görevini daha iyi yapar.

Yağ Karteri Arızası

Karter aracın altında yer alır ve farklı parçaları korur. Fakat bu yüzden kendisi hedef haline gelir. Genel olarak arızaları dış sebeplere bağlı olarak gelişir. Dışarıdan aldığı darbeler karter arızasına neden olur. Özellikle bozuk yollarda sık kullanılan araçlar; taş, çakıl, kaya gibi cisimlerin kartere çarpmasından dolayı delinme veya çatlama yapabilir. Bununla beraber sert tümsekler ya da çukurlar da zarar verebilir. Yağ karterindeki vuruk ve ezik oluşumlarını takip etmenizde fayda var.

Karterdeki Yağlanma, Damlatma ve Yağ Kaçağı

karter

Karterde sızdırmazlık sağlanması için conta mevcuttur. Eğer ki bir yağlanma söz konusuysa conta bozulması veya eskimesi yaşanıyor olabilir. Yağlanmanın ilerlediği durumlarda damlatma ve yağ kaçakları oluşur. Herhangi bir noktasından delinen veya çatlayan karterde bu sorunlar yaşanır. Zaman zaman karter tapasından dolayı da yağ kaçakları meydana gelebilir. Karterden yağ eksilmeye başladıysa motora giden yağ azalır. Bu sebeple ufak gibi gözüken bir sorun daha da büyümeye başlar. Bu gibi bir durumla karşılaşıldığında yetkili servisi ziyaret etmenizde fayda var.

Motor Yağ Çubuğu Yağsız Olursa Ne Yapılmalı

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here