Güç aktarma organlarından olan diferansiyel oldukça önemli bir parçadır. Diferansiyel, genel olarak tekerleklerin farklı hızda dönmesine yarar. Diferansiyelin yeri aracın çekişine göre değişir fakat görevi aynıdır. Bununla birlikte araçta zaman zaman diferansiyel arızaları yaşanabilir. Bunun sonucunda araç, belirli arıza belirtileri vermeye başlar. Belirtiler arasında yağ kaçağı, boşluk oluşması ve araçtan ses gelmesi yer alır.

Diferansiyel Arıza Belirtileri

diferansiyel arızası

Her araç parçasında olduğu gibi diferansiyelde de zaman zaman arızalar meydana geliyor. Aracınızı iyi tanır ve arıza belirtilerini bilirseniz sorunu kısa bir zamanda anlayıp çözebilirsiniz. Örneğin; aracın yol tutuşunda azalma, lastiklerde düzensiz aşınma ve araçla hızlanırken titreme meydana geliyorsa diferansiyel arızası olabilir.

  • Diferansiyelde Boşluk ve Vuruntu 

Araçtaki bu sistem parçaları arasında birtakım olağan boşluklar olabilir. Fakat aracın kilometresi arttıkça dişliler esneyecek ve aşınacaktır. Bunun sonucunda boşluklar artar ve araçtan birtakım sesler gelir. Kalkış sırasında, vites değiştirirken ve ani hızlanmalarda araçta bir vuruntu meydana gelir.

  • Diferansiyel Ötmesi

Yapısı gereği pek çok parçadan oluşan diferansiyelde dişli ve bilya mevcuttur. Dişli sağlığını korumak adına içerisinde yağ bulunur. Fakat bu yağ özelliklerini kaybettiğinde aşınma yaşanır. Normal çalışma sesinden farklı olarak, uğultulu bir ses oluşur. Hız arttıkça bu seste yükselmeye devam eder.

  • Yağ Kaçağı ve Dişlilerin Yanması

Bu sistemdeki yağın görevi, dişliler arasındaki sürtünme kuvvetini azaltmak ve olası yanmaları engellemektir. Fakat burada herhangi bir yağ kaçağı meydana gelirse birtakım sorunlar ortaya çıkar. Diferansiyel, genel olarak birkaç nedenden dolayı yağ kaçırır. Öncelikle yağ fazla miktarda koyulduysa yağ kaçağı yaşanır. Bununla beraber yanlış yağ kullanımı ve keçelerin işlevsel bozuklukları yağ kaçağına neden olur. Dişlilerin yanması ise tam olarak bu sırada gerçekleşir. Kaçaklar nedeniyle yağ biterse dişliler yağsız kalır ve sürtünmeden dolayı dişliler zarar görür.

diferansiyel arızası

  • Diferansiyelin Bağlantı Takozlarının Deformesi

Genel olarak, bozuk yollarda kullanılan araçlarda sık karşılaşılan diferansiyelin bağlantı takozlarının deforme olması, alanında uzman bir personel yardımıyla çözülür. Maliyet olarak da biraz daha uygun fiyatlıdır. Bunun sebebi ise diferansiyel takozlarını sökmeden sorun çözülebilir.

Diferansiyel Arızalarının Çözüm Yolu 

Diferansiyel arızasının çözümünü bulabilmek için öncelikle arızanın ne olduğu tespit edilmelidir. Bunun için yukarıdaki bahsi geçen arıza belirtilerinden birini veya birkaçını fark ettiyseniz aracınızı seçtiğiniz yetkili kuruma götürmenizde fayda vardır. Kurumda bulunan uzman personeller ilgili çözüm sürecini başlatacaklardır.

Diferansiyel arızası içeriğimiz dikkatinizi çektiyse “Diferansiyel Nasıl Bulundu? Mucidi Kimdir?” başlıklı yazımıza da göz atmayı unutmayın.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here