Off-Road Meraklılarının Dikkat Etmesi Gerekenler

0
2446

Off-Road Meraklılarının Dikkat Etmesi Gerekenler… Popüler ön yargıların aksine off-road yaparken gereken kurallara uyduğunuz sürece, süper pahalı bir 4×4 veya olağanüstü yetenekler gerektirmemektedir. Üretimindeki artış ve insanların doğaya kaçma istekleri nedeniyle 4×4 araçların, popülaritesi artmaya başlamıştır. Ayrıca arazi sürüşü, yalnızca kişinin sürüş becerilerini asfaltta geliştirmeyi amaçlayan bir eğlence etkinliği olmaktan çıkmıştır. Teknolojiden uzak ve doğa ana ile temas halinde bir tür dinlenme haline geldi.

Off-road meraklılarının önemli bir yüzdesi, off-road ile ilgili uygulamalar ve ilkeler konusunda oldukça usta olsa da yeni başlayanların dikkat etmesi gereken önemli kurallar bulunmaktadır.

Off-Road’a Kendi Başınıza ÇıkmayınOff-Road Meraklılarının Dikkat Etmesi Gerekenler

“Off-Road’a kendi başına çıkma!” kuralı muhtemelen, off-road’ın altın kuralıdır. Bir kişinin arazi sürüşü konusundaki engin bilgisine ve birçok koşuluna bakılmaksızın birinin yaralanmadan çıkacağının garantisi yoktur. Sıkışmanız durumunda sizi çekebilecek ya da durum bir çeşit karmaşıklık gerektiriyorsa ormandan çıkış yolculuğunuz olabilecek bir başkasının eşliğinde gitmelisiniz. Bir arazi arkadaşı, acil durumlarda, tıbbi durumlarda ve diğer durumlarda ilk tercihiniz olmanın yanı sıra, belirli yol koşullarında daha iyi gezinmenize yardımcı olmak için bir gözcü görevi görebilmektedir. Arkadaşlarınızın toprakta sürüş hakkında çok az bilgisi olsa da yeni başlayanlara hitap eden çok sayıda off-road kulübü olduğu için endişelenmenize gerek yok. Basit bir Google araması, deneyimli ve eğitici Off-Road kulüplerini bulmanıza yeterli olacaktır.

Aracınızı Tanıyın ve Uyumlu Olun

Aracın özellikleri ve sizin araca olan hakimiyetiniz oldukça önemlidir. Off-Road sürüşlerine çıkmadan önce aracınızı tanımalı ve tepkilerine karşı uyumlu olmalısınız. Bunun en önemli sebebi; arazi şartlarında yol durumunun ve araç tepkilerinin sürekli olarak değişiklik göstermesidir. Bu yüzden aracınızı iyi tanıdığınız zaman yol koşullarını rahatlıkla atlatabilir, sürüşlerinizden keyif alabilirsiniz. Bu nedenle, aracınızın güçlü ve zayıf yönlerini daha iyi anlamak için aracınızın teknik detaylarını iyi bilmedi, sürüş deneyiminiz olmalı ve aracınız hakkında bolca bilgi öğrenmelisiniz. Her ne kadar araçlar sahip oldukları özelliklerle, sürücüye maksimum yararı sağlasa da başarısız bir pilotaj, en iyi aracı bile işlevsiz hale getirmektedir.

Parkuru Önceden Araştırın ve İnceleyin

Bir off-road parkuruna işaret eden bir tabelaya rastlamak mümkün değildir. Güzergah koşullarının güçlü yanlarınız dahilinde olup olmadığını gidip kendiniz görmelisiniz. Ayrıca, rotayı kat edenlerin yorumlarını okumak için off-road çevrimiçi forumlarına da gidebilirsiniz. Karşılaştıkları zorlukları göz önünde bulundurun ve yeterli hazırlıkları yapın. Parkuru önceden bilmek, aracınıza yapacağınız ayarlarda önemli rol oynamaktadır.

Aracınızı HazırlayınOff-Road Meraklılarının Dikkat Etmesi Gerekenler

Diğer tüm kuralları kontrol etmek ve aracınızın mümkün olan en iyi durumda olduğundan emin olmanız çok önemlidir. Aracınızın bakımlarını yapmalı, yağ ve su gibi önemli kontrollerini de yapmalısınız. Bu sayede zorlu koşullarda mücadele edecek aracınız, size problem yaşatmayacaktır. Ayrıca benzin deponuzun dolu olduğundan emin olmalısınız. Uzun sürüşlerinizde de yanınıza yedek yakıt almalısınız. Aracınızın motor kısmında bir sorun olmasa da yağ eksiltmesinin önüne geçecek miktarda motor yağı taşımanızda önemlidir. Ayrıca, lastik basınçlarının önerilen arazi sürüşü dahilinde olduğundan emin olun. Böylece hiçbir şeyi kontrolsüz bırakmamış olursunuz. Bir liste oluşturup, koşulları yerine getirdikçe kademeli olarak işaretlemenizi öneriyorum.

Telefon Çekmeme Sorununa Karşı Telsiz Kullanımı

Mükemmel bant genişliğine sahip bir cep telefonu, dışarıdan yardım aramak için saatlerce yürümek arasında duran tek şey olabilir. Telefonunuzun pilinin bitmesi ihtimaline karşı yedek “Powerbank” taşımayı unutmayın. Telefonlar genellikle arazi koşullarında sinyal güçlerini kaybederler. Bu yüzden telsiz kullanımı, arazi koşullarında en önemli haberleşme aracıdır.

Egonuzu Bir Kenara BırakınOff-Road Meraklılarının Dikkat Etmesi Gerekenler

Sürücü olarak yeteneklerinizi anlamak, aracınızı tanımak kadar önemlidir. Bu nedenle, sürücü olarak becerilerinize uygun bir arazi seçmeniz önerilir. Önünüzdeki yoldan kendinizi rahat hissetmiyorsanız, devam etmemelisiniz. Çekiş ve tutuşu artırmak için daha düşük lastik basınçlarına ihtiyacınız olabilir. Ayrıca yavaş gitmek, hızlı gitmekten daha öğreticidir. Devrilme, sürücüler aşırı heyecanlandığında veya işler yolunda gitmediğinde aniden paniğe kapıldığında meydana gelir. Fakat devrilmenin en büyük yardımcısı, sürücünün aşırı hızlara çıkmasıdır. Bazı yol koşulları, giriş hızını korumanızı gerektirir. Momentumdaki ani bir değişiklik, aracın dengesini bozabilir ve devrilmeye neden olabilir. Bu nedenle, her zaman sakinliğinizi koruyun ve aşırı hızlı gitmeyin. Sonuç olarak “Off-Road Meraklılarının Dikkat Etmesi Gerekenler” konusu oldukça basit ama önemlidir. Sizde sürüş yeteneğinizi güçlendirerek ve kurallara uyarak doğada oldukça eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz.

İkinci El Arazi, SUV, Pick-up İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here