Bazı otomobiller vardır unutulmaz, kendilerince çekici bir yanları olur. Nissan ‘ın GT-R modeli de böyle bir otomobil. Kendine has bir ismi bile var, “Godzilla”. İsmini farklı şekillerde hak etmiş olan otomobil yıllar geçtikçe farklı şekillere bürünmüş ancak kimliğinden hiç bir zaman ödün vermemiştir. Aslen 1957 tarihinde başlayan Nissan Skyline modelinin üretimi ile başlayan GT-R serüveni 3. nesil Skyline modeli ile birlikte tanıtıldı. Skyline modelinin bir versiyonu olan Skyline GT-R 2007 yılına kadar bu şekilde kaldı. 2008 yılında çıkan Nissan GT-R ise Skyline isminden bağımsız olarak piyasaya sunuldu ve Skyline serisi ayrı bir yoldan devam etti. Gelin birlikte geçmişten günümüze Nissan GT-R modellerine bir göz atalım.

1.Nesil Nissan GT-R “Hakosuka”

Aslen bir Skyline modeli olan ve 3.nesil Nissan Skyline’ın GT-R versiyonu olan model 1969 yılında tanıtıldı. Otomobil motor olarak 2.0 litrelik 160 hp ve 180 Nm tork değerine sahip üstten çift eksantrikli sıralı altı silindirli bir motor kullanmaktaydı. Model fanatikleri tarafından “Hakosuka” adı ile de bilinmekteydi ve KPGC10 koduna sahipti.

1.Nesil Nissan GT-R "Hakosuka"

2.Nesil Nissan GT-R “Ken and Mary”

2. Nesil GT-R modeli aynı zamanda 4. nesil Skyline modeliydi. KPGC110 kodlu model sadece coupe formunda ve 1973 yılında üretildi. Sadece 5 ileri düz vites opsiyonu ile satın alınabilen model yurt dışında Datsun 160K, 180K ve 240K adları ile piyasaya sürüldü. GT-R versiyonu bir önceki nesildeki 160 hp güç ve 180 Nm tork değerlerine sahip üstten çift eksantrikli sıralı altı silindirli motoru kullanmaktaydı. Petrol krizinden etkilenen model sadece 197 adet üretildi.

2.Nesil Nissan GT-R "Ken and Mary"
Ken Mary lakabını dönemindeki reklamdan alan model fastback bir yapıya sahip.

3.Nesil Nissan R32 “Godzilla”

3. Nesil Nissan GT-R selefinden tam 16 yıl sonra piyasaya sürüldü. Ortaya çıkan model selefine kıyasla oldukça elektronik bir alt yapı barındırıyordu. R32 kodlu Nissan Skyline GT-R modeli ATTESA isimli dört çeker bir yapıya sahipti. Efsane motor RB26DETT ise ilk kez bu GT-R modelinde kullanıldı. Yanlış olmasın RB26DETT motoru ilk kez yedinci nesil R31 kodlu Skyline serisinde kullanılmıştır. Ancak R31 Skyline modelleri GT-R adını kullanmamıştı. R32 kodlu GT-R modeli, RB26DETT kodlu 2.6 litrelik, çift turbolu, 280 hp güç ve 368 Nm tork üreten bir motor kullanıyordu. Motor aslında 320 hp olarak üretilmişti ancak Japon centilmenlik yasaları gereği 280 hp olarak satışa sunulmuştu. Ayrıca R32 GT-R 1989-1993 yılları arasında gerçekleşen tüm binek otomobil yarışlarını kazanmış ve 1990 yılında Avusturalya Binek Otomobil Şampiyonası sırasında Ford Sierra Cosworth’un tahtını elinden aldığı için “Godzilla” lakabını almıştır.

3.Nesil Nissan R32 "Godzilla"
Godzilla adını seriye kazandıran otomobil.

4.Nesil Nissan R33 

R33 kodlu Nissan GT-R modeli 1995 yılında tanıtılmıştır. R32 kodlu modeldeki RB26DETT kodlu motor aynen bu otomobilde de yerini almıştır. Ancak turbo-intercooler hattına yapılan müdahaleler ile birlikte torku 375 Nm değerine çekilmiştir.

4.Nesil R33 

5.Nesil Nissan R34

Nissan Skyline denince akla gelen model tam olarak budur. Tasarımı, gidişi ve ünü ile oldukça başarılı bir otomobildir. Hızlı ve Öfkeli 2 filminde Paul Walker’in ilk yarışta kullandığı otomobildir. R34 kodlu Nissan GT-R modeli, günümüzde fiziki kondisyonuna göre 2-3 Nissan R35 GT-R kadar etmektedir. Tam 10 farklı tipi olan R34, stok modelinde RB26DETT motor kullanmış ve motordan tam olarak 332 hp güç ve 392 Nm tork elde edilmiştir. 4 çeker yapısı ile JDM bir model olmuştur. Japonya dışına sadece GT-T kodlu arkadan itişli coupe modelleri ithal edilmiştir. Seleflerine göre teknolojik bir yapıya sahip olan model sahip olduğu bilgisayarda turbo basıncı, yağ sıcaklığı ve G-Force gibi değerleri gösteren bir ekrana da sahipti. Dönemindeki rakipleri Toyota Supra ve Honda NSX’ti.

5.Nesil R34

6.Nesil Nissan GT-R R35

Son nesil GT-R Skyline takısını bırakmış olup Skyline modelleri başka bir yoldan devam etmişlerdir. Ona rağmen R35 ile Skyline kodunu devam ettirmekte olan model, 2007 yılında $78000 altında bir satış fiyatı ile performans otomobillerinin pahalı olmak zorunda olmadığını dünyaya göstermiştir. VR38DETT kodlu V6 altı silindirli bir motora sahiptir. 6 ileri çift kavramalı yarı otomatik şanzıman, Porsche modellerinde kullanılan PDK şanzımanlara güçlü bir rakiptir. İlk modelleri 480 hp güç üreten R35 yediği iki makyaj sonucu son hali ile 600 hp güç üretmektedir.

6.Nesil Nissan r35
İleride Nissan sahibi olmayı dileyenler eminim “Micra” hayali kurmuyordur. Siz yine de bir göz atın.

2. El Nissan Micra İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here