Performans, hiper otomobil, rekor. Bu kavramları duyunca çoğu insanın aklında elektrikli bir otomobil canlanmaz. Fakat günümüzde elektrikli otomobiller, bir çok yönden içten yanmalı motora sahip otomobillerin canını okuyorlar. Bu otomobillerden biri de Nio EP9. Peki nedir bu Nio EP9? Gelin beraber inceleyelim.

Nio

Nio, 2014’te kurulmuş Çinli bir otomotiv şirketi. EP9’ın yanı sıra ürettiği ve üreteceği yol otomobilleri de mevcut. Ayrıca motorsporları aktivitesine de sahip. Tamamen elektrikli yarış otomobillerinden oluşan Formula E serisinde, seri kurulduğundan beri yarışıyor. 2014/15 sezonunda China Racing Formula E Team adı altında Nelson Piquet Jr. ile pilotlar şampiyonluğu aldı.

Nio 333 Formula E Takımı

EP9

Elektrikli otomobillerin, içten yanmalı otomobillere göre bazı büyük avantajları ve dezavantajları vardır. Bunlar nelerdir?

Ağırlık Merkezi

İçten yanmalı bir otomobilde ağırlığı içten yanmalı motor ve yakıt yükü oluşturur. Arabadaki konumlanma motorun şekli sebebiyle alçak olamaz. Elektrikli otomobillere bakarsak ağırlığı oluşturan bataryalardır. Elektrikli otomobiller bataryaları alçak konumlandırıp ağırlık merkezini bir hayli aşağı çekme şansı sunar.

EP9’ın bayaryaları iki adet ve her biri 317kg ağırlığında. Aracın iki yanına konumlandırılmış bataryaların alışılmadık bir özelliği var: Şarj etmek için yerinden çıkarmak gerekiyor. Fakat 317kg’lık bataryayı ben nasıl çıkaracağım diye düşünmeniz gerekmiyor çünkü EP9, satın alınca ekibi ile geliyor. Bir bataryanın değişimi 8 dakika sürüyor. Pek kısa bir pit stop sayılmaz değil mi? Bataryaların şarj süresinin 45 dakika olduğunu da belirtelim.

Hızlanma

Elektrikli otomobillerin bir diğer avantajı hızlanmadır. İçten yanmalı motora sahip bir otomobilde gaza basıldığı zaman torkun artması için önce motorun devrinin yükselmesi gerekir. Elektrikli bir otomobilde ise böyle bir gecikme yok. Her an gaza bastığınızda maksimum torku alırsınız.

EP9’ın 0-100km/h hızlanması 2.7 saniye, 0-200km/h hızlanması ise sadece 7 saniye sürüyor. Bayağı etkileyici sayılar.

Otomobil elbette son teknoloji donanımlar ile geliyor.

Aktif arka kanat aerodinamik performansta büyük rol oynuyor. Düzlükte Drag Reduction System (Sürtünmeyi azaltan sistem diyebiliriz) adı altında düz bir konuma geçen kanat otomobilin hızlanmasına olanak sağlıyor. Fren yapıldığında ise hızlı şekilde daha dik bir konuma geçen kanat hava freni işlevi görüyor ve frenlemeye yardımcı oluyor. Aracın aerodinamik yapısı öyle gelişmiş ki firma EP9’ın bir F1 aracından iki kat daha fazla yere basma gücü ürettiğini söylüyor. 24.019 Newton gibi…

Aktif süspansiyon aracın aldığı viraja, hızlanmasına ve yavaşlamasına göre aracın yüksekliğini ayarlıyor ve yol tutuşu arttırıyor.

Tork yönlendirmesi ise yine aracın aldığı viraja yaptığı hzılanmaya göre her tekerleğin torkunu ayrı ayrı ayarlıyor ve daha hızlı gitmeye olanak sağlıyor. Bu kadar teknoloji elbette performansı yanında getiriyor. EP9, 230km/h hızla viraja dönerken sürücüye 2.53G gibi bir yanal kuvvet biniyor. Bu sebepten araç büyük ve deri kaplama yanal kafa desteklerine sahip. Yüksek hızda ani bir frenlemede ise 3.3G gibi bir rakam veriliyor.

Nio EP9, 12 Mayıs 2017’de yaptığı 06:45.90’lık tur derecesi ile bir dönem Nürburgring Nordschleife’nin tur rekorunu elinde bulundurdu.

Nio EP9 Nürburgring Rekor Turu

Güç

EP9, 1360hp gibi muazzam bir güçle geliyor. Bu gücün yanında son teknoloji materyallerden üretilmiş şasini kazanadırdığı bir hafiflik var. Öyle ki aracın korbofiber şasisi sadece 165kg ağırlığında. Çelikten 70% oranında daha hafif olan şasi 3G kadar kuvvete dayanacak şekilde tasarlanmış. Bu ağırlık ve güç otomobile ton başına 773hp gibi bir oran kazandırıyor.

Eksi

Bu kadar artının yanında “Hiç mi bu elektriklilerin dezavantajı yok?” dediğinizi duyar gibiyim. Elbette bazı dezavantajlar bulunuyor. Bunlardan bir tanesi maksimum hız. 1360hp gücünde bir otomobil olarak Nio’nun maksimum hızı sadece 313km/h. Benzer güçleri içten yanmalı motorlarından üreten Koenigsegg ve Bugatti’lerin 430-440km/h civarı hızlarla dünya rekoru kırmakla uğraştığını düşünürsek bayağı düşük bir hız. Fakat aracın tamamen elektrikli olduğunu düşünürsek bu mecburi bir durum. Yüksek voltaj modunu açıp bu hızlara yaklaşabilecek bir durum olsaydı muhtemelen ya batarya ömrü ya da sıcaklığı sorunlar yaratabilirdi. Garajda bekleyen mekanikerlere bayağı iş çıkarabilirdik.

Otonom

Nio, EP9 için sürücüsüz bir sistem de geliştirdi ve uyguladı. 23 Şubat 2017’de bir deneme yaptıı. Bu sistemle otomobil, Amerika’da bulunun Circuit of the Americans (COTA) pistini 02:40.33 ile döndü. Aşağıdaki linkten videoyu izleyebilirsiniz.

Nio EP9 Sürücüsüz COTA Deneyimi

Son olarak fiyattan bahsedelim. Bu göz alıcı, süper hızlı, teknolojik EP9’a sahip olabilmek için ödemeniz gererken ücret 1.15 milyon sterlin. Kötü haber ise sadece 6 adet üretildi ve hepsi hissedarlara satıldı.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here