Elektrikli Arabalara Geçiş Sanıldığı Kadar Kolay Olmayacak… Elektrikli otomobiller, tüketiciler ve üreticiler arasında büyük bir heyecan yarattı. Ama isteseniz de istemeseniz de geliyorlar. Birçoğu, elektrikli araçları, geleneksel bir gazlı araba kadar hızlı gidemedikleri veya yakıt ikmali yapamadıkları için eleştirmek için hızlı davrandı. Ancak elektrikli arabalara geçişin zor olması, elektrikli araçların kendileri ile çok az ilgili olabilir.

Elektrikli Arabalara Geçiş Bazı Endüstrileri Nasıl Zayıflatacak?

Elektrikli arabaların benzinli arabalardan daha az parça kullandığı bilinen bir gerçek. Ayrıca yakıt depoları, yakıt rayları veya egzoz sistemleri olmadığı bir sır değil. Bu, Yahoo News raporunda yer alan Detroit merkezli Trenton Forging gibi şirketleri iki seçenekle karşı karşıya bırakıyor. Ya yeni parçalar oluşturmak için elektrikli araçları izleyebilir ve uyarlayabilirler ya da işten çıkabilirler. Bazı dövme tesisleri, elektrikli araba akülerini yerinde tutan somunları ve cıvataları geliştirecek. Bu arada, diğerleri de el aletleri yapmaya başvurmak zorunda kalabilir.

Ancak bu, metal dövme gelirlerindeki fazla göçükten daha ağır basmak için yeterli değildir. Sektörün 90 milyar dolarlık yıllık gelirinin dörtte birinden fazlasıdır. Ayrıca bu elektrikli otomobillerin sahip olmadığı parçalardan geliyor. Tek tasarruf, hibrit araçların hala bazı metal dövme parçalar kullanan elektrikli olarak kabul edilebilmesidir.

Elektrikli Arabalara Geçiş Kolay Olmayacak

Otomotiv servis endüstrisi, biraz daha az yoğun olsa da benzer bir kaderi paylaşıyor. Bir arabanın ortalama yaşı yaklaşık 12’dir ve insanlar geleneksel gazla çalışan arabalarına tutundukça artmaya devam edecektir. Bu, tamircilere ve otomobil mağazalarına uyum sağlamaları için zaman verir. Birçoğu için olsa da, elektrikli arabaların bujilere, yağ değişimlerine, şanzıman yağına vb. ihtiyacı olmadığından, sadece lastik dükkanlarına dönecekler.

Bunun lastik rotasyonlarının/değiştirmelerinin inanılmaz derecede pahalı olup olmayacağı tartışmaya açıktır. Ancak elektrikli arabalara geçiş konusunda bir başka önemli nokta daha var: onları üreten insanlar için işleri sürdürmek.

Elektrikli Araçların Yarattığı Yeni İşler Eski Mesleklere Benzemeyecek

Petrol bazlı arabalardan elektrikli arabalara geçerken elbette piyasa hemen değişmeyecek. Piyasanın

gereklilikleri günden günden değişecek. Bu alanda çalışma yapmak isteyen şirketlerin devam etmesi ve ürünlerin benzer ücretlere sahip olması için taahhütler yapılıyor. Ancak elektrikli arabalar/yeni pil tesisleri istihdam yaratmayı vaat etse de, işçilerin şu anda sahip olduklarıyla aynı olmayacaklar.

Elektrikli Arabalara Geçiş Kolay Olmayacak

Geleneksel bir motoru monte eden biri, kapsamlı bir eğitim almadan birdenbire akü üretimine geçemez. Basitçe söylemek gerekirse, biri malzeme bazlı, diğeri kimyasal bazlı. Ayrıca elektrikli araçlar daha az parçaya sahip olduğu için bunları yapmak için çok fazla insana ihtiyacınız yok. Hatta gelişen teknoloji ile birlikte bazı parçaları üç boyutlu yazıcılardan elde edebiliriz.

Ne yazık ki bu, bu geçişin sonunda elektrikli arabaların, araba parçaları üreten ve monte eden şirketlerin kapanacağı anlamına geliyor. Hatta 300.000’den fazla kişinin işini elinden alabileceği anlamına geliyor. Bu rakam ABD genelinde birden fazla otomobil parçası sağlayıcısıyla bağlantılı bir şirket olan Motor ve Ekipman Üreticileri Derneği’ne göredir. Ayrıca Amerika baz alınarak hesaplanmıştır. Türkiye için durum çok değişmez.

Ancak eski “tarih sık sık tekerrür eder” sözü bugün de geçerlidir. Ne de olsa bu, bir insanlık olarak bir güç kaynağından diğerine ilk geçişimiz değil.

Elektrikli Arabalara Geçiş Kolay Olmayacak

Gazdan Elektrikli Arabaya Geçiş, Buhar Gücünden Elektrik Gücüne Geçişle Bazı Paralelliklere Sahip Olacaktır

Yüzyılın başında, elektrik gücü yeni norm haline gelmeye başladı. Buhar fabrikaları, tesislerini yeniden donatmak ya da iflas etmek zorunda kaldı. Bugün birçok metal dövme şirketinin karşılaştığı benzer bir ültimatom. Ancak bazı meslek alanlarında da iş ihtiyacı olabilir. Örneğin bunun en çok etki edeceği meslek elektrikçilik.

Bir noktada, elektrik şuan da dünyadaki en yaygın iş alanlarından biridir. İlerde oto tamircileri de dahil olmak üzere bir elektriğe geçiş başlayacak. Hatta şarj cihazları ve altyapıları yine elektriğe ihtiyaç duyacak. Elektrikçilik her zaman gerekli bir meslek olsa da bazı dönemler ihtiyaç artmıştır.

Elektrikli araba montajı yaparak yeni kariyerlerine adapte olabilen çalışanlar için geçiş nispeten yumuşak olacak. Ve yapamayanlar için işler kötüye gidebilir. Elektrikli arabaların arkasındaki iş gücünün tekrar istikrarlı hale gelmesi yıllar alabilir. Ancak elektrikli araçlardan yana veya karşı olun, onlar için hazırlanmaya başlasanız iyi olur.

İkinci El Otomobil İlanları

Elektrikli Araç Devrimi Otomotiv Sektörünü İkiye Ayırıyor

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here