NASA teknolojisi ile EV’lerin çok hızlı şarj edilebileceği açıklandı. Çok hızlı şarj derken bu süreyi hafife almayın. Bu teknoloji ile 5 dakikada elektrikli araçların şarj edilmesinin mümkün olabileceği söyleniyor. NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kullanılması için geliştirdiği deneysel soğutma teknolojisinin elektrikli araçlarda da kullanılabileceği açıklandı. Bu sayede elektrikli araçların şarjı için gerekli olan süreyi büyük ölçüde düşürebilmek mümkün. Konu ile ilgili tüm detayları siz değerli okuyucularımız için derledik.

Elektrikli Araçların Şarj Cihazlarının Sınırları Mevcut

NASA tarafından geliştirilen karmaşık ısı transfer sistemi, ilk olarak uzayda uygun sıcaklığın korunması için geliştirildi. Fakat bir araştırma ekibi tarafından bu teknolojinin dünya içinde kullanılabilir olduğu keşfedildi. Bu teknolojinin elektrikli araçların şarjına entegre edilmesini ise şu şekilde açıklamak mümkün. Elektrikli araçlarda güçlü lityum iyon pillerin şarj edilmesi esnasında ortaya çıkan ısı, şarj gücünü kısıtlıyor. Şu anda bu sınır ev tipi şarj cihazları için 30 amperken hızlı şarj istasyonları içinse 350 amper civarında. Bu da şarj sürelerinin 20 dakika ile birkaç saat arasında değişmesine yol açıyor. Sonuç olarak ise geleneksel yakıta sahip bir aracın yakıtının doldurulması ile elektrikli araçların şarj edilmesi arasında olan süre farkı da EV’lerin tercih edilmemesine neden olabiliyor.

NASA teknolojisi ile EV şarjı

NASA Teknolojisi Sayesinde Bu Sınırlar Aşılabilir

Öncelikle bu yeni NASA teknolojisinin isminden bahsedelim. Bu yeni teknik “Aşırı soğutmalı akışlı kaynatma” olarak biliniyor. Bu sayede ise piyasada bulunan en hızlı şarj cihazlarının sahip olduğu akımın 4,6 katı fazla akım sağlanabilir. Bu da şarj süresinin 5 dakikadan daha da kısa olması demek. Bu teknik konusunda ise ABD’de bulunan Purdue Üniversitesi bazı çalışmalar yaptı. Bunun ardından ise üniversite, teknolojiyi geliştirebilmek adına çalışmalar yapabilmek için kendisine endüstri ortakları aramaya başladı.

Diğer yandan ise bu teknik için NASA’da bazı söylemlerde bulundu. İlk olarak bir blog yazısında bu konuya değinen NASA, “Bu teknoloji, Dünya’da elektrikle çalışan bir arabaya sahip olmayı daha kolay ve daha uygulanabilir hale getirebilir” dedi. Peki siz ortaya atılan bu yeni teknoloji hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

Satılık Tüm Elektrikli Araç Modellerini İnceleyin⇒

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here