Mazda MX-30 hakkında bilmediğiniz 5 şey

1
2076
Mazda MX-30

Geçtiğimiz yıl Tokyo otomobil fuarında tanıtımı gerçekleştirilen ve firmanın ilk elektrikli aracı unvanını taşıyan Mazda MX-30 hakkında az bilinen 5 özelliği sizlere paylaşacağız.

Mazda MX-30

1)Dokunmatik Ekran İle Klima Kontrolü

Mazda eski modellerinde dokunmatik panel kullanmayı pek sık tercih etmese de yeni elektrikli Mazda MX-30 da kullanmayı tercih etmiş.  En son Mazda 3 ve CX-30 modellerinde kullanılan kontrol düğmeleri, Firmanın güvenliği artırdığı nedeniyle kullanıldığı açıklamasıyla belirginlik kazanmıştı.

Dokunmatik ekran ile hava kontrolüne izin veren Mazda MX-30 mühendislerin güvenlik olarak sorun yaratmayacağı bir şekilde tasarlandı.

Mazda MX-30

2) 7 İnçlik İkinci Ekran

Mazda MX-30 üst taraftaki bilgi eğlence sistemini kontrol eden ekranın yanında 7 inçlik ikinci bir ekrana daha sahip. Klima kontrol tuşlarının olduğu bölümde bulunan ekran fiziksel hava kontrol tuşlarının yerini alarak Mazda için daha devrimsel bir adım oldu

Dikkat etmemiz gereken ve tarihe bir göz kırpma olarak bakabileceğimiz bir özellik daha var. Mazda Konsol çevrelerinde kahverengi olarak gözüken yerlerde mantar kullanıyor. Evet mantar yanlış duymadınız. Mazdanın ilk kuruluş hikayesi 1920’li yıllara dayanıyor. Mazdanın  kurucusu Jujiro Matsuda  ilk kurduğu şirket olan Toyo Cork Kogyo da mantar üretimi yapıyordu. Ve yeni nesil araçlarında mantar kullanarak geçmişin izlerini hala taşımasını sağlıyor.

3) Mazda MX-30’un Müdürü Bir Kadın!

Firmanın İlk Elektrikli Araç Örneği Olan Mazda MX-30 ‘un tüm yönetim süreçlerinden sorumlu kişinin bir kadın olduğunu söylemek gerekiyor.

Ataerkil bir toplum olan Japonya da erkek egemenliği altında olduğunu bildiğimiz otomotiv sektörünün bir kadının yönetim kademesinde olması büyük bir başarı olarak kabul edilebilir.

Mazda MX-30

4)Mazda MX-30’da e-Skyactive ve Motor Faktörü

Şirket yetkilileri 2030 yılına kadar her Mazda modelinde 35.5 kWh lityum-iyon batarya ve e-Skyactiv teknolojisi kullanılması konusunda adım attıklarını açıkladı.

Yani bu demek oluyor ki her Mazda modeli, elektrikli olarak üretim sürecine devam edecek.

Mazda şu anda e-Skyactive sürüş teknolojisiyle standart bir elektrikli araba olarak üretildi. Yeni modellerde ise bir döner motor sistemi ile menzil genişletmek adına araba hareket ederken sarj yöntemi kullanılacak. Yani araba yolda giderken şarj olabilecek.

5)Neden Bu Crossover MX Olarak Anılıyor?

MX daha çok MX-5 roadster modelinde kullanılıyordu. MX tam anlamıyla varsayımlara meydan okumak demekti. Yani MX5 ilk duyulduğu zamanlar herkes uygun fiyatlı iki koltuklu roadster tarzında olduğunu düşünüyordu. Aynı şekilde MX30 da elektrikli araba kavram varsayımlarına meydan okumak için bu ismi kullandı.

 

Kaynak: www.torque.com.sg

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here