Birçok otomobil üreticisi, tehlikeli bir şekilde finansal çöküşün sınırına yaklaştı. Günü kurtarmak için ise yalnızca tek bir modelde kurtarıcı otomobiller yardımlarına koştu. Bu arabalardan bazıları efsanevi statüye sahipken, diğerleri otomobil dünyasının temelini oluşturdu. Bu arabaların kendi imalatçılarını iflastan, belirsizlikten veya her ikisinden kurtarmada oynadıkları roller küçümsenemez. Markalarını büyük sıkıntılardan çıkarmış kurtarıcı otomobiller listesinden birkaçını sizler için derledik.

1Volkswagen Beetle

Beetle Volkswagen’i, İngiliz ordusundan Binbaşı Ivan Hirst ise Beetle’ı kurtardı. Fabrikayı temizledi, üretim hatlarını yeniden başlattı ve İngiliz Ordusunu bu alışılmadık küçük arabalardan 20.000 tane satın almaya ikna etti. Bu, arkaya monte düz dört motorlu araç, sonraki tüm hava soğutmalı Beetles için kalıbı oluşturan Tip 1 idi.

Fabrika müdürü Heinz Nordhoff satış ağını genişletmeye başlayana kadar satışlar kademeli olarak arttı. Kısa süre sonra, arabalar fabrikadan hızla azalmaya başladı. Bir milyonuncu araç ise 1955’te yapıldı. Bu satışlardan elde edilen para Volkswagen’i sağlam bir zemine oturtdu ve şimdi bildiğimiz küresel dev olma yolunda ilerlemesini sağladı. Toplamda, Almanya’dan Avustralya’ya, Belçika’dan Brezilya’ya ve Malezya, Nijerya ve hatta İrlanda’ya kadar uzanan fabrikalarda her türden 21.529.464 Beetle üretildi. Sonuncusu 2003’te Meksika’da üretildi. Bugün Volkswagen, 2019’da üretilen 10,8 milyon ile dünyanın en büyük araç üreticisidir.

2BMW 700

Bugün bildiğimiz BMW’yi bir zamanlar batma eşiğinde olan bir şirket olarak düşünmek zor. Ancak 1950’lerin sonlarında o durumdaydı. Yeni bir lüks araç yeterli olmuyordu, bu durumda kurtarıcı olarak 700 geldi. Beğenileriyle 1 Serisi’nin bugüne kadar devam eden hacimli satıcıları için şablon oluşturdu.

700, BMW’nin ilk monokok yapısı olması bakımından radikaldi ve başlangıçta bir coupe olarak sunuldu. Ancak sedan kısa süre sonra onu takip etti ve kendi başına 154.557 satış yaptı. Coupe ve Cabriolet, bu hesaba 33.500 daha ekledi. Hepsi, BMW’nin motosiklet motorundan türetilen, arkaya monte edilmiş 697 cc düz ikiz ile güçlendirilmişti.

31949 Ford

Ford, İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda rakipleriyle birlikte büyük bir sorun yaşadı. Neredeyse tüm ABD montaj hatları, savaş sırasında uçakları, tankları, askeri kamyonları, cipleri ve daha pek çok şeyi yapmaya devredilmişti. Ama şimdi, terhis olmuş askerler arabalara ihtiyaç duyarak eve dönerken, hükümet artık bu savaş sistemlerinin çoğuna ihtiyaç duymuyordu. Ford yeniden araba üretmeye başladı, ancak hepsi modası geçmiş görünen savaş öncesi tasarımlara dayanıyordu.

Henry Ford II, kurucunun torunuydu ve 1945’te, henüz 28 yaşındayken şirketin patronu oldu. Güçlü bir mühendis ve iş analisti ekibi oluşturdu ve tamamen yeni 1949 modelini konseptten üretime aldılar. Haziran 1948’de tanıtıldığı gün 100.000 sipariş verildi. Bir coupe dahil olmak üzere çeşitli gövde stilleri içeriyordu.

1.12 milyon örnek üretildi ve sonunda Ford’a 177 milyon dolar kazandırdı. Şirketi yeniden kurdu ve 1956’da borsaya girmesini sağladı.

4Mercedes 300SL

Mercedes’in Ford’dan biraz farklı bir sorunu vardı; Savaş sırasında birçok fabrikası Müttefik bombardıman uçakları tarafından yok edilmişti. Ama yavaş yavaş ayağa kalktı ve en iyi yaptığı işe geri dönmek istedi: zengin ve ünlüler için göz alıcı arabalar yapmak. Bir başarıya ihtiyacı vardı. Cevabı 300SL oldu ve cevapları bundan daha iyi ve etkili olamazdı.

Geniş otomobil yelpazesi hala 1930’ların tasarımına dayanıyordu ve daha küçük arabalar işe yarıyordu ama sıkıcıydı. Bu yüzden ürün yelpazesinde yeni bir tat gerekiyordu. Yakıt enjeksiyonlu motoru ve 135mph azami hız ile tamamlanan 300SL bu konuda tercih edilen kurtarıcı otomobil oldu. 300SL her anlamda bir sansasyondu ve Mercedes algısını tam tersine çevirdi. Bu sebeple de kurtarıcı otomobiller listesinde yerini aldı.

5Fiat 500

İtalya, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kendini yeniden inşa etmek için mücadele ederken, ucuz ulaşım için ilk talep scooterlarla karşılandı. Ancak Fiat 500 buna son verdi.

En önemlisi, küçültülmüş 499 cc paralel ikiz arkadan motorlu 500’ün bakımı kolay ve ucuzdu. Aynı zamanda hem şehir hem de ülke çevresinde dolaşmak için yeterli performans sunuyordu. 500’ün Fiat’a getirdiği para, onu endüstriyel bir güç haline getirdi ve bugün olduğu durumun temellerini attı.

İkinci El Araba İlanlarımıza Buradan Bakabilirsiniz

4 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here