Son yıllarda otomatik şanzıman teknolojisinde bir devrim yaşandı. Bu yüzden görünüşte basit olan soru bile ‘manuel arabalar otomatik arabalardan daha mı iyidir?’ cevaplaması giderek karmaşıklaşan bir soru oldu. Teknik gelişmeler, manuel şanzımanlı artılarını veya tersine otomatik şanzımanın avantajlarını tartan alıcıların, vites değiştirmeyi kendileri için isteyip istemediklerinden çok daha fazlasını düşünmeleri gerektiği anlamına geldi.

Otomatik mi yoksa manuel mi daha iyi?

Otomatik şanzıman veya yarı otomatik ‘çift kavramalı / DCT’ seçenekleri giderek daha popüler hale geliyor. Çok da uzak olmayan bir gelecekte bir gün hepimiz onları kullanacağız; Manuel şanzımanlı elektrikli araba diye bir şey olmadığı için. Ancak bugün, manuel şanzımanlar çoğu otomobil için standart özelliklerin bir parçası olmaya devam ediyor ve otomatik vites değiştirme, genel modellerde ekstra bir maliyet seçeneği oldu. Ancak daha pahalı lüks ve üst düzey modellerde, otomatik şanzımanların standart olarak takıldığını görme olasılığımız çok daha yüksektir.

Hangi vites kutusu tipini istediğinizi tartışırken, manuel arabaların yakıt açısından otomatik arabalardan daha verimli olup olmadığını ve manuelin otomatikten daha güvenilir olup olmadığını soruyor olabilirsiniz. Eskiden her ikisine de evet demek kolaydı. Ancak günümüzde bilgisayar kontrollü yarı otomobiller, en azından manuel muadiller kadar çok sayıda dahili dişli oranına sahip olduğundan, manuel versiyonun ekonomi rakamlarıyla sık sık eşit rakam elde edebilmektedir. Bir otomatik şanzımanda genellikle yanlış giden daha fazla teknoloji vardır ve onarımlar pahalı olabilir.

Manuel şanzımanlı

Artıları: Kullanımı zor, geleneksel bir otomobile göre daha verimli, satın almak daha ucuz Eksiler: Daha fazla fiziksel çaba gerekiyor, dur-kalk trafiğinde yorucu, mekanik bilgi eksikliği hasara neden olabilir

Bazı sürüş meraklıları için sadece manuel şanzıman yeterli olacaktır. Vites değiştirirken deneyimlediğiniz mekanik ‘bağlantı’ kendi içinde tatmin edicidir. Bir otomobilden alamayacağınız bir katılım katmanı ekler. Vites topuzunu tutmanın fizikselliği, debriyajı doğru zamanda devreden çıkarma ve yeniden devreye alma becerisi hepsi ayrı keyiftir. Her vites küçültmede devire uyacak şekilde gaz kolunun atlanması, şanzımanı doğrudan sürücünün eline bağlayan bağlantının mekaniği, tümü bu, birçok manuel otomobilin sürüş deneyimini bu kadar çekici kılan şeyin bir parçası ve ayrılmaz parçasıdır.

Elbette, araba kullanmaktan hoşlanıyorsanız, hepsi iyi ve güzel, ancak A noktasından B noktasına gitmek için bir arabanız varsa ve aradaki yolculuğu gerçekten önemsemiyorsanız, bir el kitabı kullanma çabası sadece bir eziyet olabilir. Sürüşünüzün çoğunu şehirde yaparsanız, bu çaba dur-kalk trafiğinde çok fazla olabilir. Ve gerçekten yaptığınız şeye konsantre değilseniz, en iyi ihtimalle arabanızı stop ettirebilir, muhtemelen en kötü ihtimalle debriyaja veya şanzımana zarar verebilirsiniz.

Otomatik şanzımanlı

Artıları: Kullanımı basit, sorunsuz vites değiştirme, sürüş için rahatlama. Eksileri: Yakıt verimliliği / performansı düşük, satın almak daha pahalı, sahip olunacak kadar eğlenceli değil

Çeşitli farklı otomatik vites kutusu türleri vardır. Ancak geleneksel otomatik, motor gücünü yola aktarmak için tork dönüştürücü adı verilen bir cihaz kullanır. Bu hidrolik sistem, debriyajı ortadan kaldırır ve vites değişimlerini kendi başına yönetir. Ancak genellikle bununla çalışmak için daha az vites vardır. Çalıştırması yeterince kolaydır. Ancak bu geleneksel otomobil kutularının vites değiştirme şekli, odaklanmış sürüş düşünülerek tasarlanmadıkları anlamına gelir.

Bu tür otomobiller en iyi şekilde kendi cihazlarına bırakılır. Böylece talebe göre güç dağıtımını yönetebilirler. Bu, takıldıkları arabaların virajlı yollardan ziyade rahat bir seyir için daha uygun olduğu anlamına gelir. Aynısı, motor gücünü ve vites hızını yine sürücünün katılımının sınırlı olduğu anlamına gelecek şekilde yöneten sürekli değişken şanzıman (CVT) için de söylenebilir.

Bir CVT dişli kutusunun geleneksel bir tork konvertörüne göre ana avantajı, genellikle üstün yakıt verimliliğidir. Ancak bu tür otomatiklerin her ikisi de ekonomi söz konusu olduğunda sorunları vardır. Bir otomobili ve aynı motora takılan bir kılavuzu karşılaştırın ve otomatik şanzımanın vites değiştirmek için motor gücüne dayandığından, her zaman manuelin daha verimli olduğunu göreceksiniz.

En azından bir otomobilin sürülmesi daha kolaydır. Endişelenecek bir debriyaj pedalı yok. Bu nedenle dur-kalk trafiğinin üstesinden gelmek daha kolayken, yeni sürücülerin durmaktan veya yanlış viteste olmaktan korkmaları gerekmeyecek. Çünkü bir otomobil dururken bile her zaman devreye giriyor.

2.EL ARABA İLANLARI

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here