Teknoloji gün geçtikçe gelişiyor. Otomobil markaları da gelişen teknoloji ile birlikte, araçlara sürücülerin sürüş güvenliği ve kolaylığı için yeni özellikler ekliyor. Park sensörü, start-stop, anahtarsız çalıştırma sistemi bu özelliklere birer örnek. Bunlarla beraber özellikle son model araçlarda sıklıkla görmeye başladığımız bir diğer özellik ise yokuş kalkış desteği sistemi. Hill Holder olarak da bilinen yokuş kalkış desteği nedir? Hangi araçlarda bulunur? Nasıl kullanılır? Bu yazımızda sizler için bu soruları cevapladık.

yokuş kalkış desteği nedir

Yokuş Kalkış Desteği Nedir? Ne İşe Yarar?

Yokuş kalkış destek sistemi anlamına gelen Hill Holder, manuel araçlarda debriyaj kavrama aşamasına ulaşana kadar aracın fren yapmasını sağlayan bir sistemdir.

Bu sayede aracın yokuşta kalkışını kolaylaştıran, ayrıca aracın kaymasını önleyen önemli bir mekanizmadır. Yokuş kalkış sistemi olarak bilinen Hill Holder, kalkış torkunu düzenler ve sürücüye yokuştaki aracın kontrolünü sağlama imkanı verir.

Normal araçlarda frenden ayağınızı çektiğiniz zaman, az bir eğim olsa bile araç geri kaymaya başlar. Özellikle manuel arabalarda çok dik rampalarda kalkış yaparken sürücüler bu sorunla karşılaşabilir. Böyle bir durumda yapılabilecek en iyi yöntem el freni ile kalkış yapmaktır. Ancak yeni arabalarla birlikte bu sorun tarihe karışıyor. Yokuş kalkış desteği, kalkış anında ayağınızı frenden çektiğinizde aracın geriye kaymasını engelleyen sistemdir. Bu sistem ortalama %3 üstü eğimlerde, aracın 2-3 saniye arası kaymadan durmasını sağlar. Bu oranlar otomobilin marka ve modeline göre değişiklik göstermektedir. Özellikle tecrübeli olmayan sürücüler için çok büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Deneyimli sürücüler için ise, çok dik rampalarda stres yapmadan kalkış yapabilmesini sağlar. İstanbul gibi trafiğin yoğun olduğu şehirlerde hill holder özelliği bulunan bir araca sahipseniz bir sıfır öndesiniz demektir. Bu özellik manuel araçlarda olduğu gibi, otomatik vites ve yarı otomatik vites araçlarda da bulunmaktadır.

mitsubishi

Yokuş Kalkış Desteği Nasıl Aktif Edilir?

Birçok sürücü yokuş kalkış desteğinin nasıl aktif edildiğini merak etmektedir. Eğer aracınızda bu özellik varsa, aktif etmek için yapmanız gereken tek şey ayağınızı frenden kaldırmaktır. Araçlarda bu özelliği aktif etmek için ya da kapatmak için ayrıca bir tuş olmaz. Yani yokuş kalkış desteğinden faydalanmak için eğimli yollarda ayağınızı frenden kaldırmanız yeterlidir.

Yokuş Kalkış Desteği Sonradan Eklenebilir Mi?

Aracınızda bu opsiyon bulunmuyorsa maalesef bu mümkün değildir. Ancak eğer aracınızın opsiyonel donanımında varsa sonradan ekleme yapılabilir. Peki bu ne anlama geliyor? Sıfır araç satın alan biri standart özelliklerin dışında, istediği opsiyonu eklemek için ekstra para ödemek durumunda kalır. Bu özellikler zaten araçlarda mevcuttur ancak özelliklerden yararlanabilmek için aracın normal fiyatı dışında ekstra bir para ödenmesi gerekir. Bu özelliklere de opsiyon denilir. Yokuş kalkış desteği de standart olarak araçta bulunmayabilir veya opsiyon olarak sunulabilir. Ancak bu her model ve marka için mümkün değildir. Ayrıca maliyet açısından da çok yüksek ücretler ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Hangi Araçlarda Var?

Yokuş kalkış desteği son yıllarda satışa çıkan araçların çoğunda bulunmaktadır. Standart paketlerde bulunmasa bile opsiyon olarak satın alınabilir. Ancak bu özelliğe sahip olmayan araçlar da mevcut. Almak istediğiniz veya sahip olduğunuz aracın bu özelliğe sahip olup olmadığını, yetkili web siteleri üzerinden kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Ancak tam olarak emin olmak istiyorsanız arabam.com sitesine gidebilir, satın alacağınız aracı bulduktan sonra, satıcıya sor seçeneğinden, bu özelliğin olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Faydaları Nelerdir?

1- Acemi sürücüler için yokuşlarda aracın kaymadan kalkış yapmasını sağlar.                      2- Kalkış sırasında oluşacak balata aşınması gibi sorunları azaltır.                                        3- Aracınız manuel ise şanzıman ömrünü uzatır.                                                                4- Kalkışlarda oluşacak aksaklıklar nedeniyle oluşacak trafik sıkışıklarını önler.

hill-holder

Hill Holder Devre Dışı Ne Anlama Gelir?

Sistem arızasının habercisi olan bu durumun temel nedenini öğrenmek için aracınızın Clip cihazına bağlanması gerekmektedir. Bu tarz durumlarda profesyonel bir hizmet almanız gerekir. Oto ekspertiz hizmeti ile aracınıza dair tüm sorunları öğrenebilirsiniz. Bu sayede sistemin tamamı gözden geçirilebilir. Debriyaj balatasının zorlanıp hasar görmesi sonucu yokuşta arabayı kaldırırken geçen süreye çok dikkat edilmelidir. Kalkış sürenin uzaması yokuş kalkış desteğini devre dışa bırakabilmektedir.

Hill Holder Arızası Nasıl Giderilir?

Servise giderek naturel sinyal algılaması yaptırabilir veya fren müşürünü kontrol ettirebilirsiniz. Bu konuda sizlere yardımcı olacak en önemli araç balata spreyi olacaktır. Balata spreyini fren müşürünün etrafına sıkabilirsiniz. Bir süre sonra arızanın düzeldiğini tespit edebilirsiniz. Sürücü kısmındaki araç paspaslarının kayıp pedalları sıkıştırmış olma ihtimalini kontrol ediniz. Bu ihtimalin oradaki tesisata zarar verme imkanı vardır. Debriyajın orta konumda tutulması arızanın başlıca sebebidir. Bu şekilde konumlandırılmış debriyaj pedalı nedeniyle sistem aracın kalkacağını düşünmektedir ve frenleme yapamamaktadır.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

Burada ilk dikkat etmeniz gereken şey yolun eğimidir. Eğer eğim çok küçük ise bu sistem devreye girmeyebilir ve aracınız geriye doğru kayabilir. Diğer bir dikkat edilmesi gereken husus ise süredir. Olması gerekenden fazla süre ayağınızı frenden çekmeniz yine yokuş kalkış desteğinin devreden çıkmasına ve aracın hareket etmesine yol açabilir. Ayrıca herhangi bir teknik aksaklık ya da arızdan dolayı bu sistem zarar görmüş olabilir. Böyle bir durumda size en yakın servise gitmek yapılacak en mantıklı hareket olur.

studebaker president

Hill Holder Ne Zamandan Beri Hayatımızda?

Türkiye’ de özellikle son 10-15 yılda hayatımıza girmiş olsa da, bu sistemin icadı bir hayli eski bir tarihe dayanıyor. Wagner Electric tarafından icat edilmiş ve ilk olarak Bendix Brake Company tarafından üretimi gerçekleşmiştir. İlk olarak 1936 yılında Studebaker markasının President modelinde bir opsiyon olarak hayatımıza girmiştir. Studebaker 1852 yılında kurulmuş, ABD merkezli bir otomotiv şirketidir. Bu özelliğe sahip, ilk araçları üretmelerine rağmen 1967 yılında şirket çalışmalarına son vermiştir.

Aktif Güvenlik Sistemleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here