Hangi Yakıt Türü Paranızın Karşılığını Verir?

0
1040
Hangi Yakıt Türü

Yakıt maliyetleri ve vergi indirimleri, birçok araba alıcısının zihninde ön planda yer aldığından, çalıştırma maliyetleri artık yeni bir araba satın alan insanlar için en büyük belirleyici faktörlerden biri. Ancak piyasadaki en ekonomik modelleri sunmak için yarışan bu kadar çok otomobil üreticisiyle, uzun ve kısa vadede paranızın karşılığını en iyi şekilde sunan bir otomobil seçme konusunda nasıl bir yol izliyorsunuz? Detaylar için “Hangi Yakıt Türü Paranızın Karşılığını Verir?” adlı yazımızı okumaya devam edin.

Birkaç yıl önce, bu karar çok daha basitti. Otoyolda çok fazla yol kat ettiyseniz, dizel alırdınız; Arabanızı şehir içinde ve çevresinde kısa yolculuklar için kullandıysanız, benzin en iyi seçenek olurdu. Ama şimdi ortaya çıkan ve bu kararı çok daha zor hale getiren yeni bir araba türü var ve bu hibrit.

Hem şehirde hem de otoyolda olağanüstü yakıt ekonomisi ile hibrit araçlar, benzinli ve dizel motorlu muadillerine göre zemin kazanıyor. Ancak ortalama bir sürücünün cüzdanını cezbetmek için yeterli fayda sağlıyorlar mı? Burada, hangisinin gerçekten para için en iyi değeri sunduğunu bulmak için hibrit, dizel ve benzinli araçların artılarına ve eksilerine bakıyoruz.

Hangi Yakıt Türü Paranızın Karşılığını Verir?

Peşin Maliyet

Toyota Prius gibi hibrit otomobillerin fiyatları 2000’li yılların başında ilk kez öne çıktıklarından beri düşerken, hala eşdeğer benzin veya dizelden çok daha pahalılar. Bunun nedeni, standart bir benzinli motorun yanında bir elektrik motoruna ve onunla birlikte gelen tüm mekaniklere sahip olmalarıdır. Bazı daha modern hibritlerde ayrıca standart bir geleneksel elektrik prizi kullanılarak şarj edilebilen bir dizi yerleşik akü bulunur, ancak bunlar benzinli ve dizel modellerden daha pahalıya mal olur ve önemli bir ön yatırım gerektirir.

Dizel bir aracı biir zamanlar doğrudan satın almak benzinli arabalardan çok daha pahalıydı; ağırlıklı olarak pahalı sedan ve 4×4 modelleriydi. Bununla birlikte, Vauxhall Corsa SE ecoFLEX veya Ford Fiesta 1.5TDCi gibi dizel motorlu daha küçük ve daha uygun fiyatlı otomobiller satın almak artık mümkün, böylece küçük bir bütçeye sahip olanlar bile dizellerin sunduğu olağanüstü yakıt ekonomisinden yararlanabilir.

Uzun Vadeli Yakıt Ekonomisi

Hibrit otomobil denilince akla ilk gelen verimlilik ve ekonomidir ve hibritlerin çevreci olduğu inkar edilemez. Hibritlerde bulunan elektrik motoru, otomobilin aküsünü şarj etmek için kullanılan frenleme yoluyla normalde kaybedilen enerjiyle, araca düşük hızda güç sağlamak için kullanılır. Bu, özellikle dur-kalk trafiğinde, şehirde çok fazla zaman harcayanlar için hibritlerin harika olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte, daha hızlı yollara çıktığınızda, işin tamamını olmasa da benzinli motorun daha fazlasını yapması gerekir, bu da yüksek hızda hibritlerin ortalama benzinli arabadan daha az ekonomik olmadığı anlamına gelir.

Dizel ise otoyolda kendi kendine gelir, sabit bir hızı korumak için daha az devir gerektirir ve bu nedenle onları eşdeğer benzinle çalışan arabadan çok daha fazla verimli hale getirir. Bununla birlikte, gürültülü olabilirler ve düşük hızda sürmek zor olabilir.

Benzinli otomobiller de yakıt ekonomisi açısından büyük başarılara imza attı ve hala dizellerle kilometrelerce rekabet etmek için mücadele ederken, yeni yakıt enjeksiyon teknolojileri artık her zamankinden daha yakın oldukları anlamına geliyor. Ford, özellikle küçük 1.0l turboşarjlı motor sayesinde çok daha büyük otomobillere ayak uydurabilen ve aynı zamanda küçük, ekonomik bir hatchback’ten bekleyeceğiniz olağanüstü verimliliği sunan EcoBoost serisiyle öncülük ediyor.

Diğer Maliyet Hususları

İlk satın alma fiyatı ve devam eden işletme maliyetlerinin yanı sıra, sizin için doğru araba türünü seçme söz konusu olduğunda başka maliyet hususları da vardır.

Örneğin, bir hibrit seçin ve arabayı tamir ettirmenin potansiyel olarak yüksek maliyetini üstlenmelisiniz. Gelişmiş yerleşik teknolojilerle, hibritlerin bakımı pahalı olabilir ve bazı garajlar, düzgün bir şekilde servis yapmak için gereken donanıma ve uzmanlığa bile sahip olmayabilir, bu da arabayı kesinlikle daha fazla ücret alacak bir uzmana götürmeniz gerekebileceği anlamına gelir.

Dizel araçlara gelince, 2009’da dizellerle tanıştırıldığından beri, şüphelenmeyen sürücüler için birçok mekanik soruna neden olan Dizel Partikül Filtresinin (DPF) bakımı meselesi var. DPF’ler esasen dizel motorların ürettiği zararlı duman miktarını azaltan filtrelerdir. Bununla birlikte, özellikle düşük hızda tıkanmaya meyillidirler ve bu sorunla hızlı bir şekilde ilgilenilmezse (arabayı daha uzun, yüksek hızda çalıştırarak) bu, pahalı onarım işlerine yol açabilir.

Devam eden bakım açısından bakıldığında, benzinli arabalar en uygun fiyatlı ve güvenilirdir ve araç iyi durumda tutulursa yalnızca minimum yıllık bakım gerektirir.

Sonuçlar

Peki, ne tür bir araba uzun ve kısa vadede paranızın karşılığını en iyi şekilde sunuyor? Hibrit araçlar, otomobil pazarında kesinlikle devrim yaratmış olsa da, bazı sürücüler yüksek ilk satın alma fiyatı nedeniyle hala tercih etmiyor.

Dizellere gelince, zamanlarının çoğunu otoyolda geçirenler için hala harika bir seçim olsa da, biraz daha yüksek satın alma fiyatları, yakıt maliyetleri ve DPF bakım gereksinimleri, yalnızca az sayıda sürücüye uyacakları anlamına geliyor. Yani en iyi değeri sunduklarını düşünmüyoruz.

Bu da bizi eski güzel benzinli arabalarla baş başa bırakıyor. En ucuz ilk satın alma fiyatını, düşük bakım maliyetlerini ve sürekli gelişen verimlilik oranlarını sunmak; Benzinli otomobillerin, en azından şimdilik, Türk sürücülerin büyük çoğunluğu için hala en iyi değer ve performans kombinasyonunu sunduğunu düşünüyoruz. “Hangi Yakıt Türü Paranızın Karşılığını Verir?” adlı yazımızın sonuna geldik. Farklı bir düşünceye sahipseniz, yorumlarda belirtebilirsiniz.

Ayrıca;
2. El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here