GM, Tesla ile Rekabet Etmekte Kararlı

0
1169
GM, Tesla ile Rekabet Etmekte Kararlı

GM, Tesla ile Rekabet Etmekte Kararlı

GM TeslaGM ‘in elektrikli otomobil pazarında Tesla ile rekabet etmek ve pazarda daha fazla yer edinmek için uzun vadeli planları var gibi görünüyor. Geçtiğimiz aylarda 10’dan fazla model üzerinde çalıştıklarını açıklayan şirket rekabeti kızıştırmaya hazırlanıyor. 2025 yılına kadar 1 milyon elektrikli araç satmayı planlıyorlar.

GM Savaşa Hazırlanıyor

Mary Barra GM Tesla
Mary Barra

Financial Times, GM şirketinin bir planı olduğuna inanıyor, bu plan; Amerikan pazarının lideri olan Tesla’yı devirmekle başlıyor. Geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmasında GM CEO’su Mary Barra, GM’in “Kuzey Amerika’da bir numara olana kadar elektrikli otomobil pazar payı için savaşmaya kararlı” olduklarını söyledi. Planın genel hatları ise şöyle; 2025 yılına kadar 27 milyar dolarlık bir yatırım yapmak, 30 farklı modelde elektrikli otomobil sunmak ve küresel pazarda 1 milyon elektrikli otomobil satmak.

Financial Times’ta yayınlanan makaleye göre, GM’in planı, yüksek bir üretim ölçeğine ulaşarak pil paketi fiyatlarını düşürmek ve alıcılar için daha fazla seçenek ortaya koymak. Küresel olarak 1 milyon araç satışı hedefini 2025 yılına kadar gerçekleştirmiş olsa bile GM, Amerikan pazarında en iyi konuma yükselebilir mi, meçhul. Çünkü GM yeni modellerini geliştirene kadar rakipleri satış yapmaya devam edecekler.

Volkswagen Planına Biraz Benziyor Mu?

vw id 3
Volkswagen ID.3x

Bundan 3 yıl önce Volkswagen de elektrikli otomobil pazarı için benzer bir plan geliştirmişti. 2022 yılına kadar 1 milyon elektrikli araç satışı yapmayı planlıyorlardı. GM, Ultium bataryalar ile geleceği inşa edeceklerini söylerken, Volkswagen MEB platformuyla (modular electric drive matrix) halihazırda iki farklı modelde araç üretiyor. Üstelik bu üretilen iki farklı model, yani iD.3 ve iD.4, Amerika’da üretiliyor ve satılıyor. Bu iki plan arasındaki belirginlik de hemen göze çarpıyor.

bolt ev

Bütün bu durumlara rağmen GM’in elinde hiçbir kozu yok değil. Financial Times analistlerine göre, GM’in en büyük rekabet avantajı, Tesla araçlarında defalarca kalite sorunlarının ortaya çıkması. GM, elektrikli otomobil sektörüne daha geç giriş yapmış olması sebebiyle bu sorunları tekrarlamadı. Ama yine de yok değil. Geçtiğimiz dönemde Bolt EV için pil paketindeki bir sorundan kaynaklı olarak GM araçlarını geri çağırmıştı. Yine de uzun dönemde ne olacağını kestirmek zor. Pandemi sonrasında birkaç seneye yayılmış olarak gelecek 27 milyar dolarlık bir yatırımın gücü elbette ki olacaktır. Sizce GM, Tesla’yı bu zorlu rekabette alt edebilir mi?

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here