Suudi Arabistan, Lucid ‘in Yeni Üretim Üssü Olabilir

0
1103
Suudi Arabistan, Lucid 'in Yeni Üretim Üssü Olabilir

Suudi Arabistan, Lucid ‘in Yeni Üretim Üssü Olabilir

Petrol ihracatından bıkan Suudi Arabistan, Lucid ‘in elektrikli araçlarını üretmeye başlayabilir. Suudi Arabistan, elektrikli araçların önem kazanmasıyla beraber üretimini çeşitlendirmek istiyor.

Suudi Arabistan Lucid

Lucid ile Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu Görüşmeleri

ABD Enerji Bilgi İdaresi’ne göre, dünyanın en büyük petrol üreticisi konumunda ABD bulunuyor. ABD’yi ise Suudi Arabistan ikinci sıradan takip ediyor. Suudi Arabistan, ihraç ettiği petrol sayesinde de petrodolar ekonomisine yüksek oranda fon sağlıyor. Ancak zaman değişiyor, elektrikli otomobil piyasası her geçen gün büyümeye devam ediyor. Bu nedenle de Suudi Arabistan, dünyanın en fazla petrol üreten ikinci ülkesi olmanın yanında, üretimini de çeşitlendirmek istiyor. Bunu başarıp başaramayacağını ise zaman gösterecek.

Bloomberg’in yaptığı habere göre, anlaşma, Lucid ile Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu adlı varlık fonu arasında müzakere ediliyor. Halihazırda Lucid hissedarları arasında arasında bulunan Suudiler, Kızıldeniz’de önemli bir liman şehri olan Cidde’de yeni bir Lucid fabrikası kurmak istiyorlar.

Suudi Arabistan, Lucid 'in Yeni Üretim Üssü Olabilir

Fabrika İçin Aday İki Şehir: Cidde ve Neom

Suudi Arabistan ile Lucid arasındaki görüşmeler olumlu geçerse Lucid, Ortadoğu pazarı için iyi bir ihracat platformu kazanmış olur. Air ve SUV Gravity gibi modellerin bu bölgede iyi satış rakamları yakalaması olası görünüyor. Üstelik Avrupa ve Asya’ya olan ihracat da bu fabrikadan gerçekleştirilebilir. Fabrikaya sahip olmak için görünürde iki aday şehir var: Cidde ve Neom. Cidde, Kızıldeniz’de önemli bir liman şehri olmasıyla öne çıkıyor. Ancak yine de Suudi Arabistan’ın geleceği inşa etmek için kurduğu şehir olan Neom da fabrika için güçlü bir aday.

neom

Bloomberg kaynakları müzakerelerin ilerlediğini ancak yine de planların değişebileceğini belirtti. Böyle bir fabrikanın kurulması, nerede olursa olsun, Lucid firmasının Amerikan pazarı dışına açılabilmesi için büyük önem taşıyor. Tesla’nın Gigafactory örneklerinde olduğu gibi pazara yakın bölgede üretim yapmak hem pahalı olan elektrikli araçların fiyatlarını düşürüyor hem de fabrikanın kurulduğu ülkeye göre de maliyetleri azaltmaya yardımcı oluyor. Suudi Arabistan’ın servet fonunun geçtiğimiz seneye kadar Tesla şirketinde de hisseleri bulunuyordu. Ancak bunları elden çıkardılar. Bu da Lucid firmasıyla olan müzakerelerin sonuna yaklaşıldığının bir göstergesi olabilir.

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here