Fren Gürültüsü Sebepleri

0
1656
Fren gürültüsü

Aracınızın fren sistemindeki garip sesler, fren performansınızı etkileyebilir ve sizi yolda riske atabilir. Fren gürültüsü hakkında endişeniz varsa, bu gürültülü frenleri onarmak için her zaman profesyonel yardım almalısınız.

Fren Gürültüsü Neden Olur ?

Gıcırdayan Gürültü

Eğer bir gıcırtı veya gıcırtı sesi duyarsanız , buna neyin neden olabileceği ve nasıl çözebileceğinizi açıkladık.

  • Aşınmış Fren Balatası Malzemesi

Fren balatalarında metal aşınma göstergesi bulunur. Aynı zamanda fren aşınma göstergesi olarak da bilinir. Fren balataları aşındığında, bu metal parça fren diskine sürtünerek sürtünme ve fren sesi oluşturur. Çözüm olarak, aşınmış fren balatalarını fren diskleri hasar görmeden değiştirin.

  • Kirli Frenler

Bir disk fren sisteminde, fren balataları ile fren diski (rotor) arasında fren tozu sıkışır. Bu da dengesiz frenlemeye ve gıcırdamaya neden olur. Kampana fren sesi, fren kampanalarında toz birikmesinden kaynaklanabilir. Çözüm olarak, bir tamirci kirli frenleri incelemeli ve etkilenen her bir fren bileşenindeki tüm fren tozunu ve yabancı maddeleri temizlemelidir.

  • Camlı Fren Rotoru veya Kampanası

Hem fren kampanası hem de fren rotoru zamanla aşınarak cilalı bir yüzey oluşturur. Sonuç olarak, frenleriniz gıcırdama veya gıcırdama sesi çıkarabilir. Çözüm olarak bir tamirci, parçaların yeniden kaplanması veya değiştirilmesi gerekip gerekmediğini belirlemek için inceleme yapmalıdır. Ayrıca her disk rotorunu veya tamburunu çatlak ve ısı noktaları gibi hasar belirtileri açısından bakmalıdır.

  •  Frenlerde Yağlama Yok

Arka kampana frenli araçlarda, arka plaka ve diğer fren bileşenleri uygun şekilde yağlanmadığında gıcırtılar duyabilirsiniz. Bu arada, disk fren sistemlerindeki fren gıcırtıları, kaliper pistonlarının yapışma hareketinin bir sonucu olabilir. Çözüm olarak, bir tamirci, kaliper pistonları, destek plakalar, disk rotorları ve balata temas noktaları gibi aracın frenlerinin gerekli tüm parçalarını yağlamalıdır.

  • Düşük Kaliteli Sürtünme Malzemesi (Fren Balatası)

Düşük kaliteli sürtünme malzemeleri kullanan fren balataları genellikle çabuk aşınır ve fren sisteminizde yüksek sesli gıcırtılara neden olabilir. Çözüm olarak, bir otomobil mağazasından yüksek kaliteli sürtünme malzemeli fren balataları satın alın ve bunları sizin için saygın bir tamirciye taktırın.

Fren Gürültüsü/ Taşlama Gürültüsü

fren gürültüsü/ taşlama gürültüsü

  • Aşınmış Fren Balatası veya Fren Pabucu Malzemesi

Sıklıkla, taşlama fren sesleri, fren pabuçları veya balataların aşınması anlamına gelir. Bu, aşınmış bileşenler ısıyı daha az dağıtabildiğinden, fren sistemindeki sürtünme nedeniyle aşırı ısı birikmesine neden olabilir. Çözüm olarak, sürtünme malzemesi aşırı derecede aşınmadan fren balatalarını veya pabuçları değiştirin. Ancak, daha hızlı yıpranacakları için ucuz fren balataları veya pabuçları satın almayın.

  • Yapışkan Kaliper Veya Tekerlek Silindiri

Bir disk fren sisteminde, yapışkan kaliperler her bir balatayı disk rotoruna karşı sürekli olarak sıkıştırır ve bu da fren taşlamaya neden olur. Rotor diski, kaliperin bir parçası ile temas halindeyse, yüksek bir taşlama sesi de duyabilirsiniz. Bu arada kampanalı fren sistemlerinde, sıkışmış tekerlek silindirleri fren pabuçlarını kampanaya karşı sürekli olarak bastırdığında fren aşınması meydana gelir. Çözüm olarak, aracınızda disk fren sistemi varsa, tamirci kaliperi çıkarmalı ve kızakları yağlamalıdır. Kampanalı frenlerde tekerlek silindirlerinin temas noktaları yağlanmalıdır. Bu sorunu çözmezse, bu parçaların değiştirilmesi gerekebilir.

Tıkırtı, Titreşim veya Tıkırtı Gürültüsü

  • Çarpık Rotor

Rotor bükülürse, rotor yüzeyi fren balatalarıyla eşit olmayan bir şekilde temas ederek pedal titreşimine, direksiyon simidi titreşimine veya yüksek sese neden olabilir. Çözüm olarak, titreşim veya çarpma gürültüsü ortadan kaldırılmalı. Bunun için fren sisteminizi kontrol etmeli ve bükülmüş rotorları veya kampanaları değiştirmelisiniz.

  • Yanlış Ayarlamalar veya Eksik Fren Donanımı

Bazı fren sistemi bileşenleri (titreşim önleyici klipsler, çıngırak önleyici şimler ve balatalar gibi) eksikse veya yanlış ayarlanmışsa, titreşimler yaşayabilir veya rahatsız edici fren sesleri duyabilirsiniz. Bazen, titreşimlere, pedal titreşimleri veya titreyen direksiyon simidi neden olabilir. Aynı zamanda aşınmış bilyeli mafsallar veya tekerlek yatakları gibi diğer araç bileşenlerinden kaynaklanabilir. Çözüm olarak, bir tamirci fren sisteminizi kontrol etmeli ve yanlış fren malzemesi kullanmadığınızdan emin olmalıdır.  Kaliper braketi, tekerlek yatakları, çıngırak önleyici klipsler ve diğer otomobil parçaları gibi eksik veya hasarlı donanımları değiştirmeniz gerektiğinde de sizi bilgilendireceklerdir.

  • Kirli Kaliper Kızakları

Kirli fren kaliper sürgüleri, fren balatalarının düzgün çalışmasını engelleyebilir ve fren kaliperlerinin yapışmasına neden olabilir. Bu, titreşime veya tıkırtı seslerine neden olabilir. Tamirci, çözüm olarak, kaliper kızaklarını ve rahatsız edici seslere veya titreşimlere neden olabilecek diğer tüm kirli fren bileşenlerini temizleyecektir.

arabam.com GARAJ

Trink sat!

Arabam Kaç Para?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here