Fren Balata Değişimi Yapılması Gerektiği Nasıl Anlaşılır?

0
53003
fren balatası

Fren balatası değiştirmek kaç para ya da yeni fren balatası ne kadar…Bununla beraber fren balata değişimi nasıl yapılıyor ve fren balatasının değişmesi gerektiği nasıl anlaşılır?

Fren balata değişim fiyatları bri araçtan diğerine farklılık gösteriyor. Balata değişimi uzman ellerde belirli bir teknikle yapılması gereken bir işlem. Fren balatasının değişim zamanının geldiğini anlamanın da bazı basit yolları var. İşte detaylar…

Fren Balatasının Yıprandığı Nasıl Anlaşılır?

Aracınızın güvenlikle ilgili en önemli sistemlerinden biri fren sistemidir kuşkusuz. Aracı istediğiniz anda yavaşlatmanızı ya da durdurabilmenizi sağlayan fren sisteminin de en önemli parçalarından biri fren balatasıdır.

Balata, tekerlekteki diskin sıkıştırılarak araç hızının azaltılıp durmasını sağlar. Sürekli bir sürtünme durumu içerisinde yer aldığından yüksek sürtünme katsayısına sahip, reçine ve amyant bileşiminden üretilmiştir.

Fren Balatası Çeşitlerinin Yıpranma Süresi

Sıcak ve soğuk ortamlara dayanıklı olan bu bileşim genellikle 2 farklı kategoriye ayrılır. Yumuşak kategoride yer alan balatalar daha iyi fren yapıyorsa da daha çabuk eskirler ve değiştirilmeleri gerekir. Sert kategorideki balatalar ise yıpranma süresi uzun ama fren kabiliyeti daha zayıf balatalardır. Peki, fren balata değişim süresi nedir?

Fren Balatası Hangi Sıklıkta Değiştirilmelidir?

Balataların değiştirilme sıklığı standartlara sahip bir yapıda değildir. Başka bir deyişle üzerlerinde bir son kullanma tarihi olmaz. Çünkü aracın kullanım amacına, koşullarına, kullanım ve fren sıklığına ve kullanıldığı zemine göre fren balatasının eskime ve yıpranma süresi değişecektir. Ortalama bir rakam vermek gerekirse 50.000 kilometrede bir değiştirilmesi önerilir. Ancak yine de kullanım şekli, kullanım sıklığı, kullanım biçimi gibi faktörler esastır.  Peki, balatanın eskidiğini ya da fren balatasında sorun olduğunu nasıl anlarız?

Fren Balatasının Değiştirilmesi Gerektiği Nasıl Anlaşılır?

fren balatasıPeriyodik bakımlar sırasında kontrolü mutlaka yapılan fren balatasının durumu temelde sürücü tarafından da kolayca anlaşılabilir. Sürücü olarak balataların durumunu kontrol etmek hem araç hem de sizin güvenliğiniz açısından oldukça önemlidir. Basit bazı yöntem ve takiplerle de bunu kolaylıkla yapabilirsiniz.

 

  1. Periyodik bakımda zaten fren balata sistemi kontrol edilecektir. Bir sorun varsa size bunun bilgisi verilir.
  2. Fren yaptığınız zaman yoğun ve rahatsız edici bir ses geliyorsa balatalarda bir sıkıntı olabilir.
  3. Fren pedalına bastığınızda araç hemen tepki vermiyorsa, fren boşluğu yaşanıyorsa balatalarda sorun var demektir. Zira frenlemeyi sağlayan şey, fren balata sistemidir.
  4. Son kontrol yöntemi ise pratik ve el ile yapılabilen bir  kontroldür. İşaret parmağınızı, jantların arasından balataların üzerine koyun. Balatanın eni parmağınızdan inceyse balata değişim zamanı gelmiş demektir.

Fren Balata Değişimi Neden Önemlidir?

Doğru şekilde fren yapmayan, yapamayan aracın oluşturabileceği sonuçları az çok tahmin edebilirsiniz. Hiç kimsenin hayatını tehlikeye atmamak adına balata kontrollerini düzenli olarak yapmak ve zamanında değişimini sağlamak oldukça önemlidir.

Arabam Kaç Para >>

Trink Sat >>

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here