Fren Sistemi ! Aracınızın Frenleri Sağlam Mı?

1
4641

Fren sistemi , güvenlik anlamında en önemli otomobil aksamı diyebiliriz.

Lastiklerin kalitesine göre fren kalitenizde değişecektir.

Lastik ve fren sistemi bakımlarını ve sarf malzemelerin değişimini lütfen düzenli olarak yapınız.

Frenlerde sorun var mı ? Ne zamanlarda bakım yapmak gerekir ? … vb soruların yanıtlarını araştırdığımız içeriğimize başlayalım ;

1Fren Sistemi Kış Öncesi Mutlaka Kontrol Edilmeli !

Kış ayının yaklaşması ile beraber , otomobilimiz için yapmamız gereken bakımlarında zamanı gelmiş demektir. Sürüş güvenliğinin mevsimsel anlamda pek bir farklı olmasa da , özellikle kışın kaza haberlerini maalesef daha çok duyuyoruz.

Bunun önüne geçebilmek adına özellikle kış ayları gelmeden önce mutlaka aracımızın kapsamlı bir kontrolden geçirip eksiklerini tamamlamak çok önemli bir görevdir.

Islak zeminde fren mesafelerinin uzaması en basit kış ayının yaz ayından farkını gösteren durumdur.

Kışın yağışlar ve kar durumları yaşandığında özellikle kar lastikleri ile birlikte fren sisteminizin sağlıklı olması size çok daha güvenli sürüş imkanı sunacaktır.

2Fren Sisteminde Kontrol Edilmesi Gerekenler!

Balata, disk, fren hortumları, el freni halatı, fren hidroliği gibi fren sistemi içerisindeki parçaların kontrol edilmesi sıvı eklenmesi gereken yerlere ise sıvı eklenmesi gerekir.

Balata ve diskler en sık deforme olan fren parçalarıdır. Sanayilerde “balata çaktırma” tabiri ile söylenen orijinal balata almak yerine bir pres işi yapılan yerde frenlere bir balata çakılması ile frenler tekrar bir süre daha kullanılabiliyor.

Bu pek sağlıklı bir yöntem değil, fren balataları ömrünü tamamladı ise orijinal balata kullanarak değişimi yapınız.

Diskler de balatalar gibi belirli periyotlar ile değiştirilmesi gereken parçalardandır.

Disklerinizi kontrol etmek için , araç soğuk iken elinizde jantların arasından diskin komplesini parmağınızı kaldırmadan yukarıdan aşağı ya da aşağıdan yukarıya doğru sürünüz.

Eğer ki elinizde hissettiğiniz his çok pütür pütür olacak şekilde ise diskler kötü durumda , eğer diskin üzeri hala pürüzsüz bir yüzey halinde ise o zaman diskleri değiştirmeye gerek yok diye düşünebilirsiniz.

Elbette bu yöntem çok basit ve sadece fikir amaçlı yapılır. Yinede bir serviste kontrol ettirmenizde ve gerekiyorsa değiştirmenizde fayda vardır.

3Fren Sistemini Nasıl Test Edebiliriz?

Elbette yapmanız gereken, işini bilen bir servise veya ustaya aracı götürüp kontrol ettirmektir ama kendinizin de zaman zaman yapabileceği ufak ipuçları almak için yöntemler vardır.

Uygun ve boş bir yolda ani fren yaparak, abs sisteminin devreye girip girmediğiniz kontrol edebilirsiniz.

Direksiyonu tutmadan fren yaparak aracın sağa ve ya sola çekme yapıp yapmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer fren yaparken bir yöne doğru salınım var ise fren merkezi eşit basınç uygulayamıyor. demektir.

Frene bir kaç defa sonuna kadar basıp çekerek , hava alıp almadığına bakabilirsiniz.

Eğer aracınız da fren yaparken güvende hissetmiyorsanız mutlaka bir serviste kontrollerini yaptırın.

İkinci el otomobil ilanlarına bakmak için tıklayın.

Tekerinize taş değmesin.

1 YORUM

  1. Fren sistemi gerçekten çok önemli bir konu, farkındalık oluşturmak amacıyla güzeş bir kounuya değinmişsiniz.pratik bilgiler için de teşekkürler

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here