Alman otomotiv tedarikçisi ZF, menzilden tasarruf etmek istediğini açıklamıştı. En son girişim, bileşen üreticisinin, menzil iyileştirmeleri ısıtmalı emniyet kemeri ile karşımıza çıktı. ZF bu teknolojisini CES’te tanıttı.

Kısa Yolculuklarda Oldukça Kullanışlı

Isıtmalı Emniyet Kemeri

Elektrikli araçlara yönelik bu ısı yayan emniyet kemeri, özellikle koltuk ısıtıcısı gibi diğer temaslı ısıtıcılarla birlikte kullanılıyor. Böylelikle sürücülerin aracı ısıtmak için kullanılan enerjiyi azaltmasına olanak tanıyor. Bu nedenle, ısıyı gövdeye yakın bir yere yönlendiriyor. Böylece sürücülerin klimayı çok fazla açmak yerine hızlı bir şekilde yeterli ısıya ulaşacak. Bu, çok fazla enerji ile ısıtılan hava uzun süre kullanılmıyor. Özellikle iç havanın ısıtılmasının çok verimsiz olduğu kısa yolculuklarda kullanışlı olacaktır.

Şirket açıklamalarında yeni ısıtmalı emniyet kemeriyle, “sistem menzili yüzde 15’e kadar artırabilir” diye açıklama yaptı. Ayrıca “Sürücü sürüşe başladıktan hemen sonra vücuda yakın sıcaklık, yani 36 ila 40 santigrat derece arasında ısıya ulaşıyor.” diye ekledi.

Ek olarak, çoğu elektrikli araç, içten yanmalı motorda olduğu gibi kullanılabilir atık ısı bulunmuyor. Bu nedenle iç kısmı ısıtmak için pil gücünü kullanıyor. ZF’nin, temaslı ısıtıcılar kullanarak aracı ısıtıyor. Bunun için kullanılan akü akımı miktarını ve klima kontrol sistemlerinin kullanımını azaltacak. Böylece %15’lik menzil kazancı sağlamak istiyor.

Özel Dokuma Kullanacak

Isıtmalı Emniyet Kemeri

ZF, ısıtma iletkenlerini emniyet kemeri yapısına dokumak için özel bir tekstil işleme yöntemi kullandı. Elektrikli ısıtma devreleri için kontak elemanları, bandın çalışmasına veya geri çekilmesine yani firmaya engel olmayacak şekilde konumlandırıldı.

ZF ayrıca emniyet kemerinin ilgili tüm özelliklerinin aynı kaldığını belirtti. Dolayısıyla OEM için herhangi bir ek prosedür veya nitelik ya da yolcu güvenliğinde herhangi bir dezavantaj olmadığını vurguladı.

Ayrıca ZF’nin elektrikli araç sürücülerinin hızlı ve verimli bir şekilde ısınması için başka bir uyarı daha var. Isı Kemeri ile yünlü ceketler gibi hacimli giysiler giymekten kaçının. Bu genel olarak iyi bir tavsiyedir. Çünkü herhangi bir emniyet kemeri vücuda daha yakın oturur. Büyük bir ceket giymiyorken bir çarpışma anında yolcuyu daha iyi dizginleyebilir ve koruyabilir.

Ayrıca ZF’nin çılgın teknolojileri geçtiğimiz aylarda da oldukça konuşulmuştu. ZF Easyturn ön lastikleri 80 derece döndüren yazımızı da buradan inceleyebilirsiniz.

Bu teknoloji hala geliştirme aşamasında. Tüm gelişmelerinde takipte olacağız.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here