Otobüs ve Minibüs Yolculuklarında Kemer Zorunluluğu!

0
3599
kemer zorunluluğu

Otobüs ve minibüs yolculuklarında kemer zorunluluğu geldi. İçişleri Bakanlığı tarafından Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler hem yolcuları hem de taşıtları ilgilendiriyor. Bundan sonra otobüs ve minibüslerde yolcular emniyet kemeri takmadan hareket edilmeyecek.

Kemer Zorunluluğu!

emniyet kemeri zorunluluğuİçişleri Bakanlığı tarafından Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ile birlikte yeni kurallar geldi. Bu kararlar 16 Ağustos tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.  Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı yönünde yönetmelikte değişiklikler yapıldı. Ayrıca bu kararlar 2021-2030 yıllarını kapsamaktadır. Bu değişikliklere göre minibüsler ve otobüslerdeki bütün yolcuların emniyet kemeri takması zorunlu. Aynı zamanda taksi, minibüs ve otobüslerde çocuk emniyet kemeri bulundurmak da zorunlu oldu. Böylece taksilerde en az 1 adet çocuk emniyet kemeri bulundurulması lazım. Bu sayı minibüs ve şehirlerarası yolcu otobüslerinde koltuk sayısının en az 10’da 1’i kadar olacak. Ayrıca kemer takmadan hareket edilmeyecek ve kemer takmayan yolcular polise bildirilecek. Bu karar yönetmelikte şu şekilde açıklanıyor;

‘2918 sayılı Kanunun 78’inci maddesine istinaden işlem yapılan araçlarda bulunan sürücü ve yolcular gerekli koruyucu tertibatları usulüne uygun olarak takmadan aracın karayolunda seyrine izin verilmez.

Motosiklet Sürücüleri için Gözlük Kuralı

gözlük şartıDüzenlemeye göre, son zamanlardaki trafik kazaları sebebi olan scooterler ile elektrikli bisikletler de bu karara dahil oldu. Motosiklet, elektrikli bisiklet ve motorlu bisiklet sürücüleri için kaska ek olarak koruma gözlüğü de zorunlu hale geldi. Bu gözlük, gözü dış tesirlere karşı koruyacak ve görüşe engel olmayacak şekilde olmalı. Aynı zamanda normal görüşü bozmayacak renkli ya da renksiz koruma gözlüğü takma şartı geldi. Ancak kaskında koruma gözlüğü olan sürücüler için ek olarak gözlük şartı aranmayacak. Ek olarak gece yolculuklarında görünmeleri için reflektif yelek gibi kıyafet zorunluluğu da eklendi.

Kemer Takmayan Yolcular için Tazminat Davası

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı ve Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım açıklama yaptı. Trafik Güvenliği Eylem Planında yer alan maddelerin tek tek uygulamaya girmesinden dolayı mutlu olduklarını belirtti ve,

“Otobüslerde yolcularımız artık kemersiz seyahat etmemeleri gerektiğini bilmeliler. Çünkü sigorta şirketleri de kazalarda kemersiz yolcuya, kendi hatası nedeniyle, tazminat ödenmemesi gerektiğini savunuyorlar ve bu konuda davalar açılıyor” dedi.

Sıfır km Araç Modelleri ve Fiyatları

Arabam Kaç Para?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here