Elektrikli Araçlar için Şarj Kapasitesini Kaybetmeyen Batarya

0
856
Elektrikli Araçlar İçin Şarj Kapasitesini Kaybetmeyen Batarya

Elektrikli araçlar için şarj kapasitesini kaybetmeyen batarya ortaya çıktı. Devrim niteliğinde olan bu gelişme ile otomotiv sektöründe bazı değişiklikler olması muhtemel. Bu sayede yeni nesil piller ile çok daha çevreci ulaşım alternatifleri ortaya çıkacak. 

Halihazırda tüm dünyada hızla elektrifikasyona geçiş devam ediyor. Bu araçlar daha çevre dostu olması dolayısıyla tercih sebebi oluyor. Hal böyle olunca üreticiler de rekabeti bu noktada başka bir seviyeye taşıyor. Ama burada da şarj noktasında gelişmesi gereken kısımlar var. Genellikle kullanılan lityum iyon bataryalara ihtiyaç yakında ortadan kalkacak gibi.

Elektrikli Araçlar için Şarj Kapasitesini Kaybetmeyen Batarya

Elektrikli Araçlar İçin Şarj Kapasitesini Kaybetmeyen Batarya

Avustralya’daki New South Wales Üniversitesi’nden (UNSW) ve Japonya’daki Yokohama Ulusal Üniversitesi’nden uluslararası bir araştırma ekibi bunun için çalışmalar yapıyorlar. Bu çalışmalarda kapasite kaybetmeyen yeni nesil katı hal piller keşfetmeyi başardılar. Genelde lityum iyon piller şarj ve deşarj işlemi esnasında sıvı elektrolit içerirler. Ancak katı hal piller daha farklı. Bu pillerin delinme durumunda bile içinden zehirli sıvı akma ihtimali yok. Aynı zamanda hızla şarj olma kapasitesine sahip.

Kapasite Kaybı Yaşanmıyor

Elektrikli Araçlar İçin Şarj Kapasitesini Kaybetmeyen Batarya

Bu yeni piller 400 şarj döngüsü sonucunda bile kapasitesinden bir şey kaybetmiyor. Prof. Sharma konu ile ilgili, “400 döngünün üzerinde kapasite azalmasının olmaması, katmanlı malzemelere sahip geleneksel tamamen katı hal hücreleri için rapor edilenlerle karşılaştırıldığında bu malzemenin üstün performansını açıkça gösteriyor. Bu bulgu, pil maliyetlerini önemli ölçüde azaltabilir. Pratik yüksek performanslı katı hal pillerinin geliştirilmesi, gelişmiş elektrikli araçların ortaya konmasının önünü açabilir.” dedi. Ayrıca Prof. Yabuuchi, “Uzun ömürlü ve yüksek performanslı katı hal pillerin geliştirilmesi, elektrikli araçların bazı temel sorunlarını çözebilir.” diyerek yeni bir müjde daha verdi.

İkinci El Elektrikli Otomobil Modelleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here