Dünya Otomobil Devlerine Şok; Rekabet Kurumu Soruşturma Açtı!

0
851
Rekabet Kurumu

Şok Soruşturma.. Yakın zamanlık dönemde hem sıfır araç, hemde 2. el araç alım-satımında fahiş fiyatları görmüş ve hayretler içerisinde izlemiştik. Rekabet kurumu plan toplantısı akabinde aldığı karar ile dünya devi otomobil firmalarına soruşturma kararı çıkardı. Artan fahiş fiyat uygulamaları ve sabitlenmeyen otomobil fiyatları ile çaresiz kalan vatandaş, resmi kurumlara şikayet dilekçeleri yağdırdı. Yapılan başvuruları inceleyen Rekabet Kurumu olayın akıbeti hakkında soruşturma başlattı. Sadece otomotivin dev markalarına değil, araç filo kiralama yapan büyük şirketlere de baskınlar düzenleyen Rekabet kurumu bu konuyu çözmekte çok kararlı gözüküyor. Rekabet Kurumu, birçok büyük otomotiv markasının yanında bir de kiralama şirketlerine 17-18 Haziran tarihlerinde sıfır ve 2. el fiyatlarındaki değişimlere bağlı baskınlar düzenleyip, sorular yöneltmiş, yöneticilerin bilgisayarlarına el koymuştu. Baskınlarda sıfır araçta fiyat birliği ve 2. elde fiyat koruma yapılıp yapılmadığının araştırıldığını aktaran yetkililer bu baskınlardan hiçbir şey çıkmayacağını belirtmişti.

Otomotiv Yapım Aşaması

Yeni Volkswagen Golf 8 Dikkat Çeken Özellikler.

Rekabet Kurumu Şoruşturma Yapılmasına Karar Verdi!

Ay boyunca devam eden araştırmalar sonucu Rekabet kurumu soruşturma açmaya karar verdi. Rekabet Kurumu’nun yaptığı açıklamaya göre: “Rekabet Kurulu 24.07.2020 tarih 20-35/456-M sayılı kararı ile 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 41. maddesi uyarınca, birinci el (sıfır) ve ikinci el satış pazarlarında faaliyet gösteren şirketlerin dahil olduğu distribütör ve araç kiralama şirketlerinin 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesinin ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik olarak soruşturma açılmasına karar vermiştir” ifadeleri kullanıldı. Tofaş, Ford Otosan ve Doğuş Otomotiv gibi şirketlerden soruşturmaya ilişkin açıklama yapılması istenirken aynı şekilde otomotiv marka ve kiralama şirketlerinin yöneticilerinden de ek bir savunma talep edildi.

Rekabet Kurumu’nun Soruşturması’na Cevap!

Konuya ilişkin, otomotiv yetkilileri: “Tahminimiz ikinci eldeki fiyat artışını araştırıyorlar. Ama olayın bizlerle bir ilgisi yok. Hem galeriler hem de bireysel tüketicilerin ilan sitelerine koydukları yüksek fiyatlar yüzünden yapılan şikayetleri dikkate alarak inceleme başlattılar. Bu noktada distribütörlerin yapabileceği bir şey yok” yorumunda bulundu.

Rekabet Kurumu’nun Soruşturma’sında Geçen 4. Madde Ne?

Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinde şu cümleler yer alıyor:

”Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır.”

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here