Süreyya İzgi’den 2020 Yorumları

3
19565
2020 Otomobil Dünyasında Neler Olacak

Süreyya İzgi, 2020’de otomobil dünyasında neler olacağına dair yorumlarını yaptı. Bakalım, Süreyya İzgi’ye göre 2020’de otomobil pazarında neler olacak?

Prensipte iyi düşünelim iyi olsun, ama…

Hurda yasasıydı, faiz indirimleriydi, kredi teşvikleriydi, yoğun (laştırılmış) bir yılı geride bırakıyoruz. Teşviklerle diri tutulmaya çalışılmış, yalancıktan umut dolu pozitif mesajların havada uçuştuğu, işlerin de zoraki iyi gidermiş gibi göründüğü 2019’u tamamlamak üzereyiz artık.

Murat Tosun’un 2020 yorumlarına da bakın!

Satışlar yıl boyu dip yapmış, üretim ve ihracat ciddi düşüşler sergilemiş, baksanıza yılın en bereketli iki ayı Kasım ve Aralık bile coşkusuz geçmiş, geçiyor. Marka ayırmaksızın neredeyse tümünün showroomları tenha, kalabalıksız, hareketsiz günler geçiriyor.

Üzüntü verici bir gerçek ama marka yöneticileriyle yaptığım konuşmalarda birçoğu koca ülkede tek bir otomobilin bile satılmadığı günlerden söz ediyor! Bunlardan bir kısmı volümlü satış yapan markalar üstelik! En çok satışın yapıldığı, stokların eritildiği şanlı son iki ay bunlar.

Editörümüzün 2020 yorumlarına da bakın!

Ne yazık ki 2018’den ağzı yanan birçok marka stok da yapmadı. Olan biteni gözlüyor, değerlendiriyorlar. En doğru stratejiler için pozisyon alıyorlar. Ve tabii yıl sonuna 2018’deki gibi ellerinde yüksek adette stokla yakalanmak istemediklerinden satabilecekleri fazla otomobil de yok. 2018’in ardından 2019’un da düşük satışlarla geçmesi sektörü temkinli olmaya zorladı ve yıl sonu için yeterli tedarik yapılmadı.

Hurda teşviki sürmeli!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ekonomiye katkı sağlamak amacıyla 27 Mart 2018 – 31 Aralık 2019 tarihlerinde 16 yaş ve üstü ömrünü tamamlamış araçların hurdaya ayrılmasıyla, yeni alınacak araçlarda ÖTV indirimi uygulaması başlatılmıştı. Bu teşvik programı kapsamında 120 bini aşkın araç hurdaya ayrıldı. Ancak 31 Aralık 2019 tarihinde hurda indirimi sona eriyor ve devlet tarafından bu indirimin uzatılmasıyla alakalı bir açıklama henüz yok. Hurda indirimi sayesinde en az 6-7 bin TL indirime uğrayan yeni otomobiller, indirimin ortadan kalkmasıyla birlikte doğrudan artan fiyatlarla satılacak.

Bayiler kapanabilir!

Eğer hurda teşviği uygulaması, belli prensiplerle sürdürülmezse sadece satışlardaki durgunluğun değil, bayilerin batış sürecinin de sürmesini beklerim. Gülmeyin, espri değil, birçok bayi kapandı, kapanıyor. Sadece bu teşvikle işler düzelecek değil elbette ama en azından diplerden kurtulmaya çalışılan seyirin sürecektir. Fiyatlar daha da artacak, Ocak ayından itibaren müşteriler gerçek fiyatlarla yüzleşecek.

Fazla mı karamsar oldu? Moda deyimle tabii yine de “enseyi karartmıyoruz”.

550-580 bin adet satış zor!

Otomobillerin satış fiyatları herkesin görebileceği ortamlarda sunuluyor. 2020 yılı için yıllık satış toplamının 550-580 bin aralığında olmasını bekleyen yönetici görüşleri duyuyorum. Fiyatlar bu kadar yüksek, halkın alım gücü böylesine düşükken iyimser düşünemiyor, onlara katıldığımı söyleyemiyorum. İnsanlar hakikaten ekmek derdinde.

İkinci elde gerileme de yakın…

Sıfır otomobillere ulaşmanın zorlaştığı geride bıraktığımız yılda ikinci el satışları yükseldi. Sunulan kredi imkanlarının da desteğiyle gelecek yıl da bu trendin süreceğini düşünüyorum. Gerek döviz kurları, gerek açılan parite ve gerekse fiyatların yüksek seyri, talebi ikinci el otomobillere yöneltmeye devam edecek. Ve otomobil satışları kolay kolay eskisi gibi coşkulu olamayacak.

Yeni modeller Türkiye’ye gelemeyebilir…

Hani şu dünya fuarlarında gördüğümüz yeni yeni modeller var ya, onlar ülkemize -o da gelirlerse!- gecikmeyle, ama öyle üç ay, beş ay değil, makyajlarının yaklaşacağı yıllık gecikmelerle, “eskiyince” gelebilecekler.

2018’de çıkan Peugeot 508 nasıl bir yılı aşkın gecikmeyle geldiyse, dünyada bir yıldır satılan Nissan Micra, ülkemize nasıl daha yeni geldiyse bir çok model de ya hiç gelmeyecek, ya gecikmeyle gelecek. Renault Clio, bakalım, kısmetse ilkbaharda satışa sunulacak.

Renault hızlı yine! Yeni Skoda Octavia’nın ancak 2020’nin son çeyreğinde geleceğini haber aldık. Yani makyajına bir sene kala!.. Bir de ülkemize gelemeyen motor versiyonları var ki, artık herkesi 1.0-1.5 litrelik mütevazi motorlara mecbur bırakıyor. Büyük hacimli motorlara sahip otomobilleri artık sadece yurtdışı seyahatlerimizde görebiliyoruz!

Anlaşıldığı üzere, benim penceremden tıpkı 2019 gibi 2020 için de pek de aydınlık ve umut verici bir görüntü yok. Seneye nasıl bir seyir izleriz, birlikte göreceğiz.

Yorumlar kısmına siz de düşüncelerinizi yazın!

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here