Müdahale Sonunda Geldi: Ticaret Bakanlığı Olaya El Attı!

0
927
T.C Ticaret Bakanlığı

Geçtiğimiz günlerde eşi benzeri görülmemiş fiyat seviyesine ulaşan 2. el otomobil pazarına, Ticaret Bakanlığı tarafından müdahale geldi. Yapılan düzenlemeler Resmi Gazate’de yayınlandı. Düzenlemeden en önemli payı ise filo kiralama şirketleri aldı. Ticaret Bakanlığı, kiralama şirketlerinin araç satışı yapabilmesi için en az bir yıl boyunca o otomobili kiralık araç olarak kullanmak zorunda düzenlemesini getirdi. Bunlara ek olarak ta gerekli yetki belgesine sahip olmayan vatandaşlar, yıl içerisinde en fazla üç 2. el araç satışı yapabilecek.

2021 Yeni Kia Sorento Sonunda Geliyor!

Ticaret Bakanlığı’nın Resmi Gazate’de yayınladığı Düzenleme Ne?

Ticaret Bakanlığı maddenin tamamında ise şöyle belirtiyor: “İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti, yetki belgesine sahip işletmeler tarafından yapılır. Bir takvim yılı içinde doğrudan veya aracılık yapılmak suretiyle gerçekleştirilen üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı, aksi Bakanlıkça tespit edilmedikçe ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilir.”

Önemli bir detay da bahsi geçen yetki belgesi ile alakalı. Düzenlemede bulunan “Bakanlık, yetki belgesi verilmesi için mesleki eğitim şartı getirmeye ve bu eğitime ilişkin usul ve esaslar ile bu şarttan muafiyet sağlayan eğitim alanlarını ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak belirlemeye yetkilidir” ifadeleri, yetki belgelerinin bakanlığı düzenlediği kurslar ile alınabileceğine teşkil ediyor. Buna ek olarak ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan işletmelerin 31.08.2020 tarihine kadar yetki belgesi alması gerekecek. Yeni düzenlemeye göre yetki belgesiz araç satışı yapan şirket veya şahış suçlu sayılacak.

Otomobil Hizmetleri

Ticaret Bakanlığı’nın Yeni Düzenlemesinde Ekspertiz Maddesi!

İkinci el satış yapan şirketlerin, otomobil ticaretinin yapıldığı tarihten önceki üç gün içerisinde ekspertiz raporu alması da gerekecek. Ekspertiz raporunun ücret mukabili ise “Satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı”, farklı durumlarda satıcı tarafından ödenmesi zorunlu halde olacak. Model yaşı 8’i geçmiş ya da 160.000 kilometreyi aşan taşıtlar için ise herhangi bir ekspertiz zorunluluğu bulunmuyor.

Şirketlerin fiyatlandırması konusunda Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemesi şöyle devam ediyor: “İkinci el motorlu kara taşıtı alım satımında ödemenin nakit yapılması halinde taşıtın satış bedeli, Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluş tarafından taşıt mülkiyeti ile satış bedelinin eş anlı el değiştirmesini sağlayacak şekilde oluşturulan elektronik sistem üzerinden ödenir. Elektronik sistemin kullanılmasına ilişkin masraflar satıcıya aktarılan taşıt satış bedelinden mahsup edilir.”

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here