Gün geçmeden dizel motor ile ilgili haberler Bosch ve Çinli motor üreticisi Weichai Power’den geldi. Dizel motor verim , %50 artacak yönünde açıklamalar yapıldı

Şuan ki kamyon motorları için ulaşılan verimlilik ortalama yüzde 46 civarındaydı. Bosch Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Volkmar Denner, “Verimliliği yüzde dört artırarak, birlikte yeni bir dönüm noktasına ulaştık. Dizel motor neredeyse 130 yıldır var olmasına rağmen gelişimi devam ediyor.” dedi.

2.500 bara sahip common-rail enjeksiyon püskürtme  sistemine ek olarak Bosch, bilgi birikimiyle bu çalışmaya fayda sağladı. Özellikle ticari araçlar ve  ağır yüklerin uzun mesafelerde taşınacağı için dizel motor gelecekte de kullanılmaya devam edecek gibi. Bu nedenle Bosch ve Weichai, çevreyi korumak ve yaşatmak için bu projeyi hayata geçirmeyi planlıyor.

Bu sistem şuan da kullanılan common-rail sisteminin üzerine inşa edileceği belirtildi. Üzerinde çalışılan bu sistem 2018 yılından beri devam etmekte. Belki de artık son aşamalarına gelinmiştir.

Bosch, 12,9 litre motor hacmine sahip 6 silindirli dizel motor için common rail sistemini veriyor. Bosch’un bu sistemi, 1.800 ile 2.500 bar arasındaki basınç seviyeleri için geçerli  ve 8 silindire kadar desteğini sürdürmekte.  Kullanıma bağlı, 1,6 milyon kilometreye kadar kullanılabiliyor.

Dizel motor verim ile  Aşırı Çevreci Gibi Gözüküyor

Bosch ve Weichai Power bu geliştirilmiş motor ile  çevre dostu olmayı hedefliyor . Alternatif yollarla karbon emisyonunu neredeyse sıfıra çekmenin peşinden gidecekler.  Bosch, bir yandan da gelişen elektrikli araçların bataryaları ile de pazarda lider olma peşinde. Elektrikli araçlar, şarj gücü ve hidrojen yenilenebilir kaynaklardan elde edildiği zaman iklim açısından zararsızdır. Diğer yandan ise , küresel ısınmayla mücadele etmek ve çevreyi şu an olan daha fazla korumak için verimli içten yanmalı motorlar için teknoloji geliştiriyor. Bu Çinli iş ortağı ile beraber çalışarak da , benzinli ve dizel motorlar da yollarda iklim açısından zararsız hale gelebilir. Tabi ne kadarda dizel motorlarda verimliliği arttırsalarda, önümüzdeki 10 yıl içinde Bosch da tam elektirkli ve hibrit araçlar arasında boy göstereceği aşikar ortada olduğunu söyleyebiliriz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here