Ülkemiz çeşitli otomobil üreticilerine ev sahipliği yapmakta. Otomotiv sektöründe gerek Avrupa’da gerek global düzeyde söz sahibi olan Türkiye, aynı zamanda otomobil üreticilerine parça üretimi de yapıyor. Otomobil koltuklarından, kapı kilitlerine kadar bir çok otomobil parçası ülkemizde üretiliyor. Jant sektörü de bu üretime katkı sağlayan büyük sektörlerden. Jantlar otomobillerin görünüşünü bir anda güzelleştirebilen, tekerleklerimizin iskelet yapılarıdır. Otomobilleri hareket halinde ve durağan halde taşımak zorunda olan jantlar, hata payının olabildiğince düşük olmak zorunda olduğu ürünlerdir. İşte CMS ülkemizdeki yerli jant üreticilerinden sadece bir tanesi. Gelin birlikte yerli gururumuz olan CMS firmasına bir göz atalım.

CMS C12
Porsche modelleri için üretilmiş olan 2008 yılının en iyi tasarım ödülünü alan CMS C 12 modeli.

2. El Porsche Modelleri

CMS Ne Zaman Kuruldu?

CMS 1980 yılında Tonguç Esen tarafından İzmir’de kuruldu. 1985 yılında Oyak-Renault, Ford ve TOFAŞ için üretime başlayan firma, günümüz itibari ile İzmir’de toplam 3 adet fabrikaya sahiptir. Pınarbaşı, Çiğli ve Gaziemir fabrikaları sadece yerli üretim yapan otomotiv  firmalarına değil, yurtdışındaki otomobil firmalarına da ihracat hedefli üretim yapmaktadır.

CMS Hangi Firmalara Üretim Yapmakta?

CMS ülkemizdeki yerli üretimi sağlayan otomobil fabrikalarından Toyota Türkiye, Oyak-Renault, Tofaş, Ford Otosan ve Honda Türkiye için jant üretmektedir. Pazar payını sadece yerli otomobillerin yan sanayisi ile sınırlı tutmayan firma, küresel düzeyde BMW grubu, Daimler grubu, Ford, Honda, Renault, Toyota, Volkswagen Grubu ve hatta Rus Lada firması için dahi ihracat hedefli üretim yapmaktadır. Toplamda 22 adet otomobil firması için Jant üretimi yapan firma, 1997 yılında Almanya Frankfurt’ta CMS GMBH markası ile ülkemizi temsil etmeye başlamıştır.

CMS
CMS’nin jant ürettiği firmalardan bazıları.

Ödül Üstüne Ödül

Firma, Toyota tarafından verilen “Tedarikçi Kalite Ödülleri” adı altında en iyi tedarikçi kategorisinde gümüş ödülü kapmayı başardı. 2016 yılında sunduğu performansı sebebi ile ödüllendirilen firma, üretiminin büyük bir kısmını ihracata yönelik yapıyor. Bununla beraber yerli otomobil pazarında da oldukça aktif olan CMS, yerli üretilen Fiat Aegea modelinin üç jant tedarikçisinden bir tanesi aynı zamanda. Öyle ki başarıları Tofaş tarafından takdir edilen CMS, tedarik zinciri performansı olarak Tofaş’ın A performans grubunda yer almış oldu. 1985 yılında Murat 131 modelinin jantlarını üretmeye başlayan firma günümüzde Doblo ve Fiorino gibi hafif ticari modellerin jant tedarikçiliğini de yapmakta.

CMS 40
Ne diyelim, şehir güzel, kızlar güzel, jantlar neden güzel olmasın?

Kaynak

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here