Aerodinamik kavramı otomotiv ve havacılık sektöründe oldukça kullanılan bir kavram. Otomobiller üzerinden konuşacak olursak eğer, yakıt tüketimini düşürmek ve yol tutuşunu arttırmak gibi hedefler araç tasarımlarını farklı boyutlara taşıyabiliyor. Spor otomobillerin sahip oldukları sivri burun yapıları ve arkaya doğru alçalan kısımları sadece görsel kaygı taşımamakta. Bunu şu şekilde örneklendirebiliriz. Rüzgarsız bir havada düşük hızlarda otomobil kullanırken rüzgar sesi duymayız. Ancak havada rüzgar olmamasına rağmen yüksek hızlara çıktığımızda otomobilimizin kabinine rüzgar sesi girmeye başlar. İşte bu havanın otomobilin hareketine göre yaptığı göreli hareket yüzündendir. Bu göreli hareket araç hızı ne kadar artarsa o kadar otomobilin hızlanmasını zorlaştırır. Aslında görmesek bile bir hava akışkanının içinde hareket ederken, akışkanın tanecikli yapısının arasından geçeriz. Bu durumun otomobilin ön kısmında yarattığı hareketi zorlaştıran kuvvete Drag Force denir.

Drag Force Nedir?

Drag force, tanecikli madde miktarı içerisinde hareket eden yapının, ön yüzeyine uygulanan bileşke kuvvettir diyebiliriz. Yüksek hızlarda göreli hareket daha hızlı olacağı için drag daha fazla hissedilir. Binek otomobillerde amaç drag force azaltıcı tasarımlar ile yakıt tüketimini düşürmek olur genelde. Spor otomobillerde ise yüksek hızlar hedeflendiği için aracın yalpalamasını engellemek ve daha yüksek hızlara kolaylıkla ulaşmak için drag olabildiğince azaltılmaya çalışılır.

Drag Force Giulia
Alfa Romeo Giulia modeli sadece 0.25 cd drag katsayısına sahiptir.

Drag Force Katsayısı Nedir?

Her tasarımın kendine has bir drag katsayısı bulunur. Bu katsayı ne kadar düşükse otomobil yüksek hızlarda drag tarafından daha az etkilenir. Binek otomobillerde bu yakıt tasarrufu ve konfor sağlar. Mercedes G63 AMG gibi köşeli ve büyük yüzey alanına sahip modeller her ne kadar güçlü motorlara sahip olsalar bile drag force tarafından fazlasıyla etkilenirler ve son hızları beklenenden düşüktür. 0-100 değeri 4.5 saniye olan 585 beygirlik G63 modeli son hız olarak sadece 220km/h görmektedir. Bunun sebebi aracın arazi koşulları için üretilmesi sonucu sahip olduğu büyük ön yüzey alanıdır.

DRAG Force Coefficients
Farklı şekillerin farklı drag katsayıları.

Drag Nasıl Azaltılır?

Otomobilin havayı yararak ilerlemesi için sivri tasarımlar kullanılabilir. Bununla beraber tek alternatif sivri tasarımlar değildir. Burada ana hedef ön yüzey alanını olabildiğince azaltmaktır.

g63
Her ne kadar 585 beygir güç üreten bir motora sahip olsa bile son hız olarak 220 km/h yapabiliyor G63.

2. El Mercedes SUV İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here