Beygir gücü nedir?

Beygir gücü; Otomotiv dünyasında defalarca duyduğunuz bir kelime. Peki, Beygir gücü nedir? ve arabalarımızın motorunda nasıl daha fazlasını elde ederiz? Beygir gücü, işin yapıldığı hızı tanımlayacak bir güç birimidir. Başka bir deyişle, bir atın çekerken verdiği güç ya da esasen saniyede bir fitlik bir mesafeyi 550 poundluk ilerletmek için gereken güç veya bir dakikada 33.000 poundluk hareket etmek için gereken güçtür.

Peki aracınızın beygir gücünü nasıl artırırız?

1. Yüksek Akışlı hava filtresi takılması.

Hızlı, ucuz ve motorunuz birkaç beygir gücü eklemenin kolay yolu olan spor hava filtresini takarsanız motorunuzun daha iyi “nefes almasını” sağlayarak az miktarda ek güç elde edersiniz. Kutu içi ve açık olarak tabir edilen iki çeşide sahiptir. Kutu içi olan filtre kazanına takılmakta ve dışardan fark edilmemektedir. Açık olan ise kitiyle beraber satılıp daha performans sağlamaktadır. Fakat tüv muanesinde sorun yaşamanıza neden olabilir.

2. Yüksek Performanslı Egzoz Sistemi  

Büyük çaplı boru ile bir serbest akışlı egzoz arabanızı karbon monoksit salınımını rahatlatır ve daha rahat hava salınımı sağlanır. Hele ki katalizor yada dpf iptal ederseniz ciddi oranda bir performans sağlanmaktadır. Fakat bunların iptali sizi egzoz muanesinden kalmanıza sebep olur. Ayrıca egzoz susturucuların iptali ciddi oranda ses artışına neden olur, sizi ve çevrenizdekilere rahatsızlık vermenize ve ciddi oranda büyük bir ceza yemenizede neden olabilir.

 

3. Standole ecu yada yazılım yaptırın.

Arabanızın bilgisayarınızı yeniden programlayarak daha fazla beygir gücü, tork ve hatta daha iyi yakıt tüketimine sahip olabilirsiniz. Motora bağlı olarak, bu şekilde oldukça saygın performans kazancı görebilirsiniz. Yazılım sayesinde aracınızda egr ve dpf varsa iptal ettirebilir burdanda beygir kazanabilirsiniz. bunların haricinde standole ecu denilen harici beyin ile aracınızın tüm sensörlerine bağlanıp hepsini yeniden yazılımlayıp 30 ila 50 hp arasında aracınıza bağlı olarak güç elde edebilirsiniz.

5. Gereksiz ağırlıklardan kurtulun.

Minimum ağırlığın bulunması aracınızın performansını artırmak için anahtardır. Bu nedenle tüm gereksiz ağırlıklardan kurtulmalısınız. Bu, arka koltukları, yedek lastiği, araba krikolarını, klimaları, hoparlörleri ve hatta arabanızın parçalarını fiberglas veya karbon fiberle değiştirmeniz gerekmektedir. Klimanızın tamamını arabanızdan çıkarırsanız , aracınızda yaklaşık 20 kglik bir ağırlık azalması sahip olursunuz. Arabanızın ağırlığı ne kadar azsa o kadar hızlı gidebilir. Öyleyse tüm gereksiz kilolardan kurtulun. Bagajda çöp tutmayın. Bazı arabalarda performansı artırmak için yedek lastik bile bulunmaz. Jantlarınızı daha yüksek performanslı daha hafif bir modelle değiştimelisiniz.

 

Performans Çipleri:

Stok yakıt enjeksiyon sistemlerinde kullanılan standart bilgisayar çipi, tipik olarak kasıtlı olarak bir arabanın tüketebileceği hava ve yakıt miktarını kısıtlayarak gücünü ve hızını büyük ölçüde kısıtlar. Üniteyi özel bir performans çipiyle değiştirerek, motorunuzun daha fazla hava ve yakıt kullanmasına izin vererek beygir gücünü, hızı ve yakıt kilometresini büyük ölçüde artıracaksınız. Bu çipler, özel aracınız için performansı optimize etmek üzere özel olarak ayarlanabilir ve programlanabilir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here