Chip Tuning (Yazılım) Yaptırmanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

0
10272

Son zamanlarda oldukça gün yüzüne çıkan Chip Tuning olarak adlandırılan işlemi inceleyeceğiz. Bu işlem günlük hayatta yazılım olarak geçmektedir. Oldukça popüler olan bu konu hakkında farklı farklı firmalar bulunmaktadır. Biz bugün yapılan bu işlemin araçlarımıza yararlı ve zararlı taraflarını inceleyeceğiz.

Chip Tuning Nedir?

Son zamanlarda otomobil camiasında modifiye furyası çıkmış bulunmakta. Otomobil sahipleri araçlarını daha çok kişiselleştirmek adı altında birçok modifiye işlemi yapmaktadır. Bu modifiyelerin en başında chip tuning (yazılım) uygulaması yer almaktadır. Araçların dış görünüşüne oldukça farklı görünüm uygulamaları yapılmaktadır. Ancak chip tuning bu konuyla pek ilgilenmiyor. Bu yazılım işleri bilgisayar yardımıyla aracın beynine bağlanarak değişiklikler yapmaktadır. Bu değişiklikler performansı, emisyon gücü ve tüketim değerlerini işletim sistemi üzerinden bir chip aracılığıyla değiştirmektedir. Chip tuning modifiyeler arasında en kolay uygulanandır. Aynı zamanda ucuz olduğu için en çok tercih edilendir. Bu değişiklikler bazen yararlı bazen zararlı olmaktadır.

Chip tuning (yazılım)

Chip Tuning (Yazılım)’in Zararları

Yapılan Chip tuning (yazılım) işleminin en çok rastlananı araçların yanlış işlem sonucu hatalı programlanmasından oluşur. Bu hatanın sonucunda araç çalışmaz hale gelir. Bu yüzden yazılımı yapacak kişinin bu alanda uzmanlaşmış olması gerekmektedir. Eğer yazılımı yapan kişi profesyonel değilse araca birtakım zararlar verebilir. Chip tuning (yazılımın) ‘ın zararları arasında sayılabilecek en belirgin sorun otomobilin yazılımdan sonra çalışmamasıdır.

Yararları

Faydaları

Yazılım işlemi aslında fabrikanın otomobillere üretim esnasında entegre ettiği gücü ortaya çıkarmaktadır. Bu cümleyi duyduktan sonra akıllarda “O zaman fabrika neden arabayı o haliyle çıkarmadı?” sorusu geliyor. Çünkü fabrika bu otomobili bütün dünyaya satıyor. Yani buradan anlaşıldığı üzere motorun farklı iklim şartlarında sorunsuz çalışması gerekmektedir. Fabrika ürettiği motoru bütün şartlara en dayanıklı şekilde yapmak zorundadır.

Araçlarda bulunan yarı iletken elektronik beyinler aracın kusursuz bir şekilde çalışmasında büyük rol oynamaktadır. Araçların beyinleri motora giren kalitesiz yakıtlara karşı, hava basıncının azaldığı dağlık bölgelere ve kavurucu sıcaklıklara karşı koruması için programlanmıştır. Aklınıza koymuş yazılım yaptırmak istiyorsunuz fakat zarar görmesinden korkup yaptıramıyorsanız içinizi rahat tutun. Eğer aracınızı dikkatli kullanıyorsanız ve aracınızı zarar verebilecek ortamlardan uzak tutuyorsanız yapabilirsiniz. Bu ortamlardan uzak duruyorsanız yazılım işlemi gören beyin rahat bir şekilde çalışacak ve yazılım sorunsuz bir şekilde çalışacaktır.

zararları

Chip tuning (yazılım) uygulamasının tercih edilmesinin en büyük nedeni bu uygulama sonucunda aracın mevcut gücünde yaklaşık %20 oranında bir artış meydana gelmektedir. Bu uygulama araçların motor gücünü artırmak için yapılmaktadır. Ancak bu gücü düşük devir seviyelerinde hissetmek ne yazık ki mümkün değil. Eğer aracınızı yüksek devirde kullanıyorsanız, chip tuning uygulamasını tercih edebilirsiniz. Ancak eğer düşük devirlerde kullanıyorsanız aracınızda meydana gelen artışı fark etmeniz pek mümkün değildir. Tek mümkün yolu nedir derseniz; aracınızın motorunun gaz pedalı hareketlerine duyarlı olmasıdır.

Trink sat!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here