Araba park etme eylemi, bazı sürücülere göre trafikte araba kullanmaktan daha zordur. Özellikle yeni ehliyet alan acemi sürücülerin, stres seviyesi yüksek olan bu işte zorlandıklarını tahmin ediyoruz. Bu konu hakkında basit ipuçlarını haberimizde derledik. Okumaya devam edin.

Araç park etmek için bilmemiz gereken 3 yöntem var. Bunlar;

1)Yatay Park Etme

Yaygın olarak cadde üstünde veya mahalle arasında kullandığımız yatay park yöntemi bizi en çok zorlayacak yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Peki bu yöntem nedir?

Ehliyet sınavında bu teknik konusunda kafamızı karıştıran bilgileri uygulamak zor gelse de, aslında bu yöntem oldukça pratik ve kolaydır.

1)Yatay park, diğer adıyla paralel park yapmadan önce aracı, arasına arabamızı yerleştireceğimiz iki araçtan, öndekinin yanına paralel olacak şekilde konumlandırıyoruz.

2)Kelebek ayna diye adlandırılan arka camın hemen arkasında bulunan minik camdan bakarak, aracımızın yanında paralel olarak duran araç ile arka tamponların hizalı olmasına dikkat edin.

3)Daha sonra direksiyonu tam sağ yapıp, sol dikiz aynasından arkamızda kalan arabanın tamamını görecek şekilde ve diğer araçla 45 derecelik bir açı oluşana kadar geri geliyoruz.

4)Direksiyonu 1,5 tur döndürüp düzledikten sonra aracı geri vitese takıp sağımızda kalan diğer arabanın ön tampon veya arka tampon ucu, sağ dikiz aynamızın arkasında kalacak şekilde ayarlayıp direksiyonu tam sol yapıp tekrar geriye geliyoruz.

5)Sonrasında aracınızın dikiz aynaları ile kaldırımı kontrol ederek park alanına yerleşme işlemini tamamlıyorsunuz.

Unutmamanız gereken noktalardan biri de park yapacağınız alanda aracınıza yer olup olmadığını önceden kontrol etmek olsun. Yukarıda bahsettiğimiz adımları park alanını kontrol etmeden yaparsanız kaza yapabilirsiniz.

Yatay park yöntemi için uygulamanız gereken pratik park yöntemi, ilk başta karışık gelse de pratik hale geldiği zaman, işinizi çok kolaylaştıran bir yöntem olarak değerlendirilebilir.

2) Dikey Park Etme

Bu yöntem diğerlerine nispeten daha kolaydır. Görüş açısı olarak geniş bir açı sağlayan dik park etme yöntemi stres seviyenizi stabil seviyede tutmanızı sağlar. Öncelikle iki aracın arasına dikey bir şekilde konumlanmadan önce aracın gaz ayarını sabit bir seviyede tutmalısınız. Gireceğiniz açıyı aracınızın sağında ve solunda yeterli boşluk olacak şekilde ayarladıktan sonra yavaşça sağdaki aracın arka tamponuyla sizin aracınız arasında 1,5 karış kalacak şekilde bir dönüş gerçekleştirirseniz park alanını tam ortalamış olursunuz. Ve işte, park etme işlemi kısa sürede tamamlanmış oldu.

3)Geri Park Etme

geri park etme

 Geri geri araba kullanmak geri görüş hakimiyeti zayıf olan sürücüler için biraz ürkütücü görünebilir. Ancak bu tekniği kullanacağınız yer genelde otoparklar olduğu için, geniş şerit aralıkları sizin için en uygun yerleşim alanını sunacaktır.

1)Geri geri gelerek aracınızı size ayrılan bölüme yerleştirmek için önce aracınızı otopark yolu üzerinde trafik akışı az olan bir yerde bulundurun.

2)Gözünüze kestirdiğiniz yerleşim alanına doğru yolu ortalayarak kontrollü bir şekilde ilerleyin.

3)Sonra önüne geldiğiniz park alanına aracınızı 1 metre uzaklaştırın. Sonrasında geri vitese bakıp ayna kontrollerini yaparak, aracı ortalayacak bir şekilde geri geri gelin. Önünüzden geçen araç olursa panik yapmayın. Sizin işiniz arka tarafla.

4)Arabayı ortalama esnasında emin olamazsanız camdan aşağı eğilerek diğer arabalarla olan aralığınızı kontrol edebilirsiniz.

Bu işlemde tamamlandıktan sonra aracınızı park etmiş olmanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Bu yöntemleri denemeden önce konu hakkında uzmanlaşmanız gerektiğini unutmamanız gerekir. Korkmayın! zamanla tekniğiniz gelişme gösterecek ve muhakkak bu işte ustalaşacaksınız.

3 YORUMLAR

  1. özellikle kadın kullanıcılar çok tedirgin park ederken , bazı kullanıcılar hiç park etmez öylece bırakır ya da çok açıkta bırakır ya da şekilsiz park eder , bazı kullanıcılar öndeki ya da arkadaki arabanın tamponuna mutlaka değdirir mutlaka bir ses duyması gerekir , bazılarıda uzun süreler park etmeye çabalar 🙂

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here