Araba Güvenliği; Hangi arabalar daha güvenli?

Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’nden bir araştırma raporu, bir araba ne kadar eski olursa, sürücüsünün bir kazada ölme olasılığının o kadar yüksek olduğunu söylüyor.

Değişen ve gelişen yol şartları ve yeni araçlarda bulunan teknolojilerin artmasıyla eski arabaların güvensiz kaldığı kanıtlanmış bir gerçek. Ancak, bu durumda tam olarak açık olmayan şey, eski nesil arabalarla ne kadar fazla risk üstleneceğinizdir.

18 yaşında veya daha büyük bir arabanın sürücüsünün, üç yaşında veya daha yeni bir arabanın sürücüsüne göre, kötü bir kazada ölme olasılığının yüzde 71 daha yüksek olduğu ortaya çıkmış. Bu durum da yılların görünüşte eskitemediği arabaların sürücüleri için üzücü bir haber.

araba güvenliği test

Model yenileştikçe güvenlik artıyor

Ölüm riski ile araç yaşı arasındaki ilişki incelendiğinde birçok bulgu göze çarpıyor. En azından kendisini yalnızca ölümcül kazalarla sınırlayan bu çalışmada, ele alınan model daha yeni modellerden oldukça, güvenlik kaygısı sorunsuz bir şekilde azalmaktadır. Örneğin, 0 ila 3 yaşa arası bir araçla karşılaştırıldığında 8 ila 11 yaşındaki bir araçtaki bir sürücünün riski, yüzde 19 daha kötüdür. 4 ila 7 yaşındaki bir aracı kullanmak, yüzde 10 daha risklidir. Kendiniz veya bir aile üyesi için ikinci el bir araba almayı düşünüyorsanız çok eski modeller yerine daha yeni modellere göz atmak seçenekleriniz arasında olabilir.

Birçok değişkenin etkisi görülüyor

Çalışma görevlileri, sürücü yaşı, kandaki alkol, günün saati, hız yapma, yol türü gibi çok sayıda değişkenin etkilerini göz ününe aldılar. Büyük ölçüde öne çıkan değişkenlerden biri de emniyet kemeri kullanımıdır. Kemer takmak, herhangi bir araba çağında kazada hayatta kalma olasılığını artırır. Bu da herkes tarafından bilinen fakat tam olarak dikkat edilmeyen bir gerçektir.

Kemerin takılamaması, daha yeni bir araba kullanmanın faydalarının çoğunu ortadan kaldırır. Ölümcül kazalarla ilgili araştırmada,19 yaşındaki arabalarda yüzde 46 olarak hesaplanan, kemeri takılı sürücünün ölme olasılığı yeni arabalarda yüzde 26. Kemeri takılı olmayan sürücüler için ise bu olasılık yüzde 78’den başladı, ancak sadece yüzde 72’ye düştü. Arabanızın yaşı ne olursa olsun, emniyet kemerinizi taktığınızda, çok daha iyi durumda ve güvenli olursunuz.

İkinci El Araba İlanlarına Göz Atmak İçin Tıklayın!

6 YORUMLAR

  1. Otomobil montajında kullanılan teknoloji son 10 yılda dahi olağanüstü gelişmeler gösterdi. Markalar otomobil kasa ve şasisinin bütünlüğünü sağlamak için elinden geleni yaparken şiddetli kazalarda kaynak noktalarından ayrılan eski araçları güvenlik terazisinde bir yere koymak çok zor.

  2. Doğal olarak yeni otomobillerdeki ekstra güvenlik seviyelerine şaşmamalı ama özellikle mercedesin yeni s serisi otomobillerindeki güvenlik tedbirleri bambaşka bir seviyede

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here