Sel Anında Güvenlik Bilgileri Ne Kadar Önemli?

Hepimizin bildiği gibi, aracımızda seyahat ederken karşılaşabileceğimiz bazı araç kaynaklı sıkıntılar vardır. Bizden veya başka bir sürücüden kaynaklı sıkıntılar da doğabilir. Her zaman olmasa da, bunlara karşı önlem alabilme ihtimalimiz vardır. Peki dünyanın herhangi bir yerinde elimizi kolumuzu bağlayacak bir doğal afet ile karşı karşıya kalırsak? Kendimizi nasıl korumalıyız?  Sürücülerin ve yolcuların yaşayabileceği en korkunç senaryolardan biri, sel aniden sokakları kapladığında bir arabanın içinde mahsur kalmaktır. Bu durumla nasıl başa çıkacağınız konusunda hiçbir bilginiz yoksa, olaydan hasarsız sıyrılmanız çok daha zor olabilir. Sel anında güvenlik konusuna bazı temel bilgileri bilmek yararlı olacaktır. Yardım gelene kadar içeride kalmalı mısın? Ya da hemen dışarı çıkıp yardım bulmanız gerekli mi? Böyle bir durumda alabileceğiniz küçük doğru kararlar hayatınızı kurtarmaya yarayabilir.

Sığ suları asla küçümsemeyin.

Uluslararası kuruluşlara göre 15 cm yüksekliğinde bir su bile direksiyon kontrolünüzü kaybetmenize sebep olabilir ve bu da arabanızı kontrol etmenizi zorlaştırır. 30 cm miktarında bir su ise arabaların yavaş yavaş uçup gitmesine neden olabilir. 60 cm’lik su, araçları, SUV’lar ve kamyonetler gibi büyükleri bile, hareket ettirmek ve götürmek için yeterli olacaktır.

Bu sebeple arabanızın etrafı su ile dolmaya başlar başlamaz bazı önlemleri almanızda yarar var diyebiliriz.

sel anında güvenlik

Panik yapmayın.

Su görmeye başladığınızda endişelenmeniz gayet normal, ama kesinlikle panik yapmamaya çalışın. Sakin kalmanız düşüncelerinizin daha mantıklı olmasına yol açacaktır. Sel anında güvelik sağlayabilmek için en önemli faktör sağlıklı düşünebilmektir.

Görünür olun.

Yapmanız gereken ilk şey, tehlike ışıklarını ve farları yakarak arabanızı görünür kılmaktır. Acil durum personelini tespit edebiliyorsanız, bu sayede kurtarılmanız da uzun sürmeyecektir ve güvenli bir şekilde durumdan kendinizi çıkarmış olursunuz.

sel anında güvenlik

Kendinizi arabanın içerisine kapamayın.

Arabanın içinde herhangi bir kısıtlamadan % 100 kurtulmalısınız. Özellikle emniyet kemerinizden kendinizi kurtarmalısınız. Araç uzaklaşmaya başladığında emniyet kemerinin sizi güvende tutacağına inanmayın. Sonuçta, araba sürüklenmeye başladığında, başınız zaten büyük belada olacaktır. Arabanızı çevreleyen su görür görmez, aracı durdurun ve kendinizi emniyet kemerinden hemen kurtarın. Ayrıca tüm kapıların kilidini açın. Yakınlarda yetkililer varsa, arabanızın kapısını kolayca açıp sizi kurtarabilirler.

Fazla kıyafet katmanlarından kurtulun.

Kısaca bir tişört ve pantolon giyiyorsanız bunlar sıkıntı yaratmayabilir. Fakat ceket, kaban tarzı katmanlardan birine veya birkaçına sahipseniz üzerinizden atın.  Eğer yüzmeniz gerekirse bu katmanlar su toplayarak ağırlık yapar ve batmanıza sebep olur.

Cam açın.

En kötü senaryoları düşünmeye başlarsak, suyun yükselmeye başladığını varsaymamız gerekir. Bu noktaya gelmeden önce, yağmur yağdığında içeride kalmak her zaman iyi bir fikirdir. Bununla birlikte, su etrafınızı sarıyorsa, bir pencereyi indirin, ancak aniden değil. Araç henüz su altında olmadığı sürece, elektrikli camlar genellikle selde bile çalışır. Pencereyi başarıyla indirdikten sonra, hemen dışarı çıkın. Yüksek bir yer bulun ve yetkililer ile iletişime geçin.

Belirli bir noktadan sonra, özellikle elektrikli camlarda pencereleri artık açamama ihtimaliniz var. Yani, araba kapılarına başvurmalısınız. Arabanın kapısını açamayacak kadar güçsüzseniz, bir cam kırın. Fakat bu ipuçları yalnızca su hala düşük bir seviyedeyse uygulanabilir. Maalesef su fazla yükseldiğinde kapıları açmak su basıncından dolayı mümkün olmayacaktır.

sel anında güvenlik önlemleri

Çözüm, arabanın iç ve dış kısmı arasındaki basıncı eşitlemektir. Bunu başarmak için, arabanıza su dolmasını beklemekten başka yapacak bir şey kalmaz. Su dolması işlemi tamamlandıktan sonra nefesinizi tutun ve hemen kapıyı açın. Bu nedenle, emniyet kemerinizi çözmeniz, kapıların kilidini açmanız ve araç zaten suya dalmadıkça suyun yükselmesini beklemekten kaçınmanız sel anında güvenlik konusunda önemli adımlar oluyor.

Özetle, ilk çözüm sakin kalmaktır. Sakin olduğunuzda, yapmanız gerekenleri hatırlamanız çok daha kolay olur.  Ana hedefiniz, etrafta yetkili yoksa arabadan inip daha yüksek bir yere çıkmaktır. Su seviyesinin yükselmesini asla gereksiz yere beklemeyin. Arabadan kurtuluş için yapılan öneriler her zaman en zor durumda kalındığını varsayılarak yapılmaktadır. Kendinizi olabildiğince erken arabadan kurtarıp yüksek bir yere çıkarmanız en etkili çözüm olacaktır.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here