Araba Fiyatları Düşecek mi?

1
1668
araba fiyatları

Dünyayı etkisi altına almış covid-19 salgını, önlemleri beraberinde getiriyor. Alınan önlemlerin neredeyse tamamı sosyal mesafenin korunması üzerinedir. Bu sebeple birçok kişi toplu taşıma kullanmak yerine özel otomobil ile yolculuk yapmak istemektedir. Bu sebeple otomobillere karşı oluşan talep fiyatların artmasına sebep oldu. Ayrıca pandemi sebebiyle üretimdeki aksaklık ve üretimin devamında ortaya çıkan chip krizi de sıfır araçların temin ve tedariğini zorlaştırdı. Bu etkenlerin tamamı bir anda olduğu için özellikle 2. el otomobil fiyatları çok fazla arttı. Akıllarda artış daha nereye kadar gider? Sorusu canlanıyor. Yaz mevsiminin gelmesiyle otomobillere karşı talepte artış görülecek. Peki Araba Fiyatları Düşecek mi?

araba fiyatları

Araba Fiyatları Düşecek mi?

Son 1 yılda otomobil fiyatları neredeyse iki katına çıkmış durumda hala daha artan fiyatlar, otomobil almak isteyenler için bir hayli zorlayıcı oluyor. Otomobil fiyatlarının artmasının sebeplerinden bahsedecek olursak akıllara şu maddeler geliyor:

  • Pandemi sebebiyle fabrikalar kapatıldı. ( Üretim aksadı. Sıfır otomobil gelmedi)
  • Pandemi sebebiyle otomobillere talep arttı.
  • Normalleşme zamanı chip krizi oldu. (Üretime engel olduğu için sıfır otomobil tedariğinde sıkıntı)

Bu 3 maddeyi değerlendirecek olursak; Pandemi sebebiyle birçok fabrikada üretim durdu veya durma noktasına geldi. Ancak normalleşme zamanında üretim devam etmeye başladı. Kısa bir süre de olsa sıfır otomobiller ulaşılmaz oldu. Bu sebeple 2. el otomobillerin fiyatları arttı. Ancak üretim devam ettiği zaman chip krizi oluştu. Bu durum hâla daha devam etmektedir. Kısa bir sürede de çözülecek gibi durmamaktadır. Chip krizi sebebiyle bazı firmalar üretimi de durdurmuştur. Ayrıca sosyal mesafe korumak amacıyla özel otomobil tercihinde bulunanlar tarafından oluşan talep te fiyatlardaki artışa sebep olmuştur.

araba fiyatları

Yaz mevsimi, otomobil piyasasının hızlandığı, fiyatların arttığı bir mevsimdir. Bu süreçte birçok kişi otomobilini satmaktan vazgeçecektir. Ayrıca chip krizi de devam ettiği için sıfır otomobil tedariğinde sorun olacaktır. Talebe karşı yenik düşen arz sebebiyle fiyatların düşeceği ne yazık ki öngörülerimiz arasında değil. Chip krizi kısa vadede atlatılamazsa otomobil fiyatlarının daha da artacağını söylemek yanlış olmaz. Bu süreç, otomobilini değiştirmek isteyenler için pek de mantıklı değildir. Satmış olduğunuz aracı sattığınız paraya alamamak da var.

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here