SAE Otonom Sürüş Seviyeleri İçin Resmi Adları Düzenliyor

0
1912

SAE otonom sürüş seviyeleri için resmi adları düzenliyor. Sürücü destek seviyelerini 0’dan 5’e ayıran grafik, daha fazla teknolojiyi içerecek şekilde değişti. Ancak hala tamamen kendi kendine giden otomobiller yok.

SAE International mühendislik grubu, ünlü grafikte tamamen kendi kendine sürüş seviyelerini yeniledi. En üstte bulunan Seviye 3 ve Seviye 4 otonom sistemler için daha fazla tanımla Sürüş Otomasyon Seviyeleri çizelgesini güncelledi. Ancak temel çerçeve aynı kaldı. Hiçbir otonom görevi yerine getiremeyen bir otomobil ile tamamen otonom hareket kabiliyetine sahip bir otomobil arasında 0’dan 5’e kadar altı farklı seviye vardır. Otonom sürüş için yeni kurallar da güncellendi çünkü beklenen gelecek yakın gibi gözüküyor.

Otomobil endüstrisinin, kesinlikle sıfırdan tam sürücüsüz arabalara kadar değişen sürücü destek teknolojisini resmi olarak tanımlama şekli bir güncelleme alıyor. Bu terimler için organizasyon organlarının, SAE International ve Uluslararası Standardizasyon Örgütü’nün (ISO) birlikte çalışıyor. İki kurum ilk kez 2014 yılında tanımlamaya başladığı bu altı seviye, uzak teknolojileri ve diğer açıklamaları içerecek şekilde değiştiriliyor.

SAE Otonom Sürüş Seviyeleri İçin Resmi Adları Düzenliyor

Seviye 0 ile Seviye 5 arasında değişen altı seviye teknik olarak J3016 standardı olarak bilinir. Ancak bu grafik biraz kafa karıştırıcı olabilir. Çünkü bazen bunlar sanki sadece farklı seviyelerde gerçek otonom araçlarmış gibi bahsedilir. Aşırılıkların anlaşılması kolaydır. Örneğin Seviye 0, otomobilde hareket işlevlerinden herhangi birinin kontrolü her zaman sürücüdedir. Seviye 5 ise tam özerklik anlamına gelir.

SAE Otonom Sürüş Seviyeleri için Resmi Adlar

SAE’nin Sürüş Otomasyonu Düzeylerine yönelik en son güncelleme aşağıda açıklanmıştır. Ayrıca uygulamanın önceki sürümüne birkaç yeni terim eklenmiştir. Yanlış yorumlanmış kavramlar önemli ölçüde iyileştirilmiştir. Ayrıca açıklığa kavuşturulması gereken belirli tanımlar daha mantıksal gruplara göre yeniden yapılandırılmıştır. Yenilenen bu sürümde yapılan dikkate değer değişiklikler şunları içerir:

  • Geri dönüşe hazır kullanıcının rolü, SAE Seviye 3’te bazı otomatik geri dönüş olasılığı netleştirildi. Ayrıca SAE Seviye 4’te araç içi kullanıcılara yönelik bazı uyarıların olasılığı mevcuttur. Bunlar dahil olmak üzere SAE Seviye 3 ve SAE Seviye 4 arasındaki farklar netlik kazandı.
  • İki farklı uzaktan destek işlevi için hem ek terimler hem de tanımlar yayınlandı. Uzaktan yardım ve uzaktan sürüş ile bu işlevleri gerçekleştiren kullanıcılar: remote assistant ve remote drive.
  • SAE Seviye 1 ve 2 sürüş otomasyon sistemlerine, SAE Seviye 3-5 için kullanılan “Otomatik Sürüş Sistemleri” teriminin karşılığı olarak “Sürücü Destek Sistemleri” adı verilmiştir.
  • Sürdürülebilir sürüş otomasyonu sınıflandırmalarının daha geniş sürücü yardımı ve aktif güvenlik özellikleri bağlamına dair açıklama.
  • Sürüş Otomasyonu Seviyeleri sınıflandırmasına uyarı ve anlık sürüş müdahale sistemlerinin dahil edilmemesinin gerekçesi.
  • Araç türleri için tanımlar, Konvansiyonel Araç, Çift Modlu Araç ve ADS’ye özel Araç ile birlikte gruplandırılmıştır.
  • Başarısızlık azaltma stratejisi kavramının tanımlanması ve açıklığa kavuşturulması.

Yeni güncelleme, önceki koleksiyonun yapısını önemli ölçüde değiştirmez

SAE’nin farklı seviyeler için kullandığı grafik, 2019’da güncellendiğinden bu yana tamamen aynı kaldı. Ancak sektöre açıklık getirmesi ve kullanılması için yeni açıklamalar eklendi. En büyük değişiklikler Seviye 3 ve Seviye 4 sistemlerini tanımlamak için yenilenmiştir. Tanımlar, L3’te bazı otomatik geri dönüş olabileceğini açıklamaktadır. L4’te ise araç içi kullanıcılara bazı uyarıların olma olasılığı olduğuna dikkat çekecek şekilde açıklığa kavuşturulmuştur.

SAE Otonom Sürüş Seviyeleri İçin Resmi Adları Düzenliyor

Uzaktan kumandalı teknolojiler için yer bulan ve aracı uzaktan kontrol etmede rol alabilecek kişileri adlandırmıştır. Yeni terminolojilerle, döngüdeki insan sistemleri söz konusu olduğunda da değişiklikler var. Bunlar remote assistant ve remote driver terimleridir. Örneğin, uzaktaki bir sürücü, uzaktan park etmeye çalışan bir aracın yolunu izleyebilir. Arabanın “yayalara ve engellere duyarlı” olduğundan emin olan biri olabilir. Öte yandan bir uzaktan kumanda, “sürücüsüz kullanımda [otomatik sürüş sistemi] donanımlı bir araca uzaktan yardım sağlayan” biri olabilir.

SAE J3016 Teknik Standartlar Komitesi başkanı Barbara Wendling, otonom araç teknolojisinin ne kadar hızlı ilerlediğini belirtti. Bu durum göz önünde bulundurularak bu haftaki güncellemelerin bekleneceğini söyledi. “Otomasyonlu sürüş teknolojilerinin gelişimi küresel ölçekte devam ediyor. SAE J3016: Sürüş Otomasyonunun Seviyeleri gelişen teknolojiler ve dağıtım stratejileriyle uyumlu olacak şekilde gelişti.” dedi. Diğer bir deyişle, SAE bu tanımları gelecekte bir kez daha güncellediğinde şaşırmayacağız.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here