Araba Farlarında Hangi Ampuller Var ?

0
2803
far ampul çeşitleri

Otomobiller geliştikçe aydınlatma teknolojisi de gelişti. Bir asır önce otomobillerde asetilen lambaları kullanılırken, günümüzün daha gelişmiş aydınlatma sistemlerinin alternatifleri oldukça fazla. Çünkü arabalar artık her zamankinden daha hızlı gidiyor. Hal böyle olunca da daha iyi aydınlatmaya ihtiyaçları oluyor. Far ampul çeşitleri söz konusu olduğunda seçenek mevcut. Öyle ki sürücüler artık ampul tipi seçerken estetiklerine bile dikkat ediyorlar. Kaç çeşit far ampulü olduğunu ve özelliklerini merak ediyorsanız, her bir tipin artılarını ve eksilerini bu yazımızda bulabilirsiniz.

Far Ampul Çeşitleri Nelerdir ?

Günümüz otomobil aydınlatma sistemlerinde Halojen, Xenon ve LED olmak üzere üç çeşit far ampul çeşitleri vardır.

Halojen Farlar

halojen farlar

Far ampul çeşitleri içerisinde halojen farlar yerini alıyor. Halojen far ampullerinin akkor iyileştirmesi olduğu da söylenebilir. Bazı klasik otomobiller günümüzde hala akkor lambalar kullansa da artık yerini halojen lambalara bırakmıştır. Halojenler, kolayca negatif iyonlar oluşturan tek değerli elementleri temsil eder. Doğada beş farklı halojen bulunurken aydınlatma teknolojisinde sadece iyot ve brom elementleri kullanılmaktadır. Bunun nedeni ise ampuldeki tungsten filamanının kırılmasını ve kararmasını engellemeleridir.

Halojen lambaların en dikkat çeken özelliklerinden birisi de çok fazla ısı üretmeleri ve sarımtırak bir renge sahip olmalarıdır. Nispeten ucuz halojen ampullerin de diğer ampul türlerine göre bazı dezavantajları vardır. Halojen lambaların ömrü diğer lambalara göre daha kısa olmakla kalmazlar. Aynı zamanda da daha kısa görüş mesafesine de sahiptir.

Xenon Farlar

Xenon Farlar

Xenon veya yüksek yoğunluklu deşarj lambaları, halojen lambaların aksine ışık yaymak için metal bir filaman gerektirmez. Bunun yerine, bir çift elektrot arasında yüksek voltajlı bir ark oluşturarak ışık üretir. Bunu, küçük bir tüpün içine kontrollü bir yıldırım düşmesi olarak düşünebilirsiniz.

Xenon dolgulu ampullerin en dikkat çeken özelliği parlak beyaz ve mavi ışık üretmeleridir. Bu nedenle halojenlere göre daha az ısı üretir. Ancak ksenonun istenilen parlaklığa ulaşabilmesi için yeterli ısıya ulaşması gerekir, dolayısıyla bir süre geçmesi gerekir. Uzun dalga boylarında parlak dağınık ışık ürettikleri için özellikle geceleri güvenli bir yolculuk sağlarlar. Halojen lambalardan daha uzun olan xenon farların ortalama ömrü 2000 saat civarındadır. Genelde estetik bir görünümü tercih eden bu ampul çeşidi, maliyet açısından halojen ve LED ampuller arasında bir yerdedir.

LED Farlar

led farlar

Far ampul çeşitleri arasında bir diğeri de LED farlar. Işık yayan diyotları temsil eden LED ampuller, çeşitli nedenlerle sürücüler arasında giderek daha popüler hale geliyor. Halojen ve xenon ile karşılaştırıldığında LED aydınlatma yeni bir teknolojidir. Üstelik en büyük avantajı daha az enerji tüketmesi ve daha uzun ömürlü olmasıdır. Ön ve arka farların yanı sıra sinyal lambaları için de kullanılan LED farlar lüks otomobillerin ilk tercihi oluyor. Özellikle farlarda optimum performans için fren ve sis lambalarında da LED’ler kullanılmaktadır.

Hangi far ampul tipini seçmeliyim?

Doğru far ampulü tipini nasıl seçeceğini düşünenler, bu kararı görüş ve verimlilik arasında bir denge kurarak vermelidir. Daha uzun ömürlü ve daha iyi görünen beyaz bir ampul istiyorsanız, LED farlar en iyi seçeneğiniz olabilir. Öte yandan aracınızın daha güzel görünmesini istiyorsanız xenon ampulleri tercih edebilirsiniz. Ancak, xenon ampulleri kendiniz takmanın zor olabileceğinden, yetkin bir tamirci bulmanız gerekecektir. Halojen farlar söz konusu olduğunda ekonomik bir seçenek arayanlar için tartışmasız ideal bir seçimdir. Ancak düşük optik güçleri ve kısa ömürleri yüzünden halojen farlar, xenon ve LED farların gerisinde kalmasına neden oluyor.

Yağmurlu havada araba kullanma rehberi

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here