Far Ampulü Nasıl Değiştirilir?

0
5803

Otomobiller, birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobiller ile güvenli bir şekilde yolculuk yapmamız için bazı güvenlik sistemleri bulunmaktadır. Otomobillerin aydınlatma sistemleri özellikle gece sürüşlerinde hayati önem taşır. Ülkemizde yaşanan trafik kazalarının %30 gibi büyük bir kısmının nedeni sinyal kullanmamaktan kaynaklanmaktadır. Aydınlatma sisteminde bir ampulün bozulması bile trafik kazasına neden olabilir. Bu yazımızda sizler için; “Far Ampulü Nasıl Değiştirilir?” Sorusunu cevapladık.

far ampulü

Far Ampulü Nasıl Değiştirilir?

Otomobillerin far ampullerinin değişimi elektrikçiler tarafından yapılmaktadır. Ancak aracını kurcalamayı seven araç sahipleri, xenon far takmak için veya patlak ampul değişimi için kendileri uğraşmaktadır.

Far Ampulü Değişim Aşamaları

  • Aracın akü kutup başını sökün, aksi halde şase yapılırsa sigorta atabilir.
  • Aracınızın farlarına ulaşmanız için tampon sökülmesi gerekiyorsa; tamponu sökün.
  • Farların arkasındaki kapak çıkarılır.
  • Ampullerin telleri çıkarılarak; ampul demonte hale gelir.
  • Yeni ampul fara montajlanır.
  • Akü başı takılır.

Ampul Alırken Dikkat Edin

Otomobillerin ampulleri marka modele göre değişiklik gösterir. Örneğin kısa ve uzun farların tek ampulde olduğu H4 veya kısa ve uzunun birbirinden ayrı olduğu H7 ampuldür. Aracınızın farlarına bakarak; ampullerinizin türünü öğrenebilirsiniz. Ampul alırken çeşidine dikkat etmelisiniz. Aksi halde aracınıza uyum sağlamayacaktır.

Far Camı Nasıl Değiştirilir?

2000 yılından önceki araçların birçoğunda far cam olarak bulunur. Ufak kazalar sonucunda aracınızın farı kırılabilir. Böyle bir durumda komple far yerine sadece far camını değiştirmek maliyet açısından çok daha uygundur. Bu iş için öncelikle aracınıza uygun far camı almanız gerekir. Ülkemizde far camını bulabileceğiniz bazı araçlar; Mercedes w201, Mercedes W124, Tofaş grubu, Renault 9, 11, 19 , skoda favorit, lada samara… gibi araçlardır. Bu araçlarda far camını değiştirmek için öncellikle farı sökmeniz gerekir. Farın genelde 3 adet civatası olur. Civatalar söküldükten sonra far dışarı alınır. Farın kırlmış olan camı çıkartılır ve camın yapışmasını sağlayan yapıştırıcı, yüzeyden temizlenir. Şeffaf silikon satın alınır. Şeffaf silikon, far camının kenar bölümlerine boşluk bırakmadan uygulanır. Eğer boşluk bırakırsanız; yağmur esnasında su alacaktır. Far camı yerine takılıp; kağıt bantla sabitlenir. Yapıştırıcı iyice kuruduktan sonra far yerine takılır. Far camını değiştirmek görüşü ve aydınlatmayı yenileyerek daha güvenli bir sürüşü beraberinde getirir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here