Amerikan Otomobil Üreticilerinin Koronavirüs Hakkındaki Yaklaşımları

Geçtiğimiz Mart ayında Amerika pandemi için kritik dönemeçlerden birini yaşamıştı. Bu yazıda Mart ayı içerisinde Amerikan otomobil üreticilerinin pandemi döneminde yaptıklarına bakarak bir değerlendirmede bulunacağız. Bu değerlendirmeler sert bir ikinci dalga eğilimi gösteren pandemi sürecinin de yeniden nasıl ele alınacağının bir göstergesi de olabilir. Ayrıca bu işten maaşını kazanan milyonlarca insan için sürecin nasıl devam edeceğine dair de bir öngörüde bulunabiliriz bu sayede.

amerikan otomobil üreticileri

Amerika’da Yerli Üreticilerin Fabrika Kapatmaları

Covid-19 pandemisinin hızla arttığı mart ayı döneminde çalışanların endişeleri de artınca Amerikan otomobil üreticileri olan General Motors, Ford ve Fiyat Chrysler Automobiles birleşerek bir durum değerlendirmesi yaptılar. 17 Mart tarihinde gerçekleşen bu durum değerlendirmesinde hem Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi kılavuzuna odaklanan üreticiler hem gerekli önlemleri alma yönüne giderken hem de üretimi azlatmak için plan oluşturmaya başladılar. Kılavuz önlemleri arasında işçiler arasında 1.5 metrelik mesafe sağlamak; iş yeri sterilizasyonunu sağlamak ve uygun çalışanların evden çalışmasını sağlamak gibi durumlar yer alıyordu.

detroid-trio

Detroit Üçlüsü olarak anılan bu şirketler 18 Mart’ta üretimi 30 Mart’a kadar askıya alacaklarını duyurdular. Bu süreçte Ford firması gelişmleri günlük olarak izleyeceğini ve gerekli durumda üretimi erteleyeceğini duyurdu. General Motors ise üretimini süresiz olarak durdurduğunu açıkladı. Fiyat Chrysler Automobiles ise 14 Nisan’da yeniden üretime geçmeyi planladıklarını açıkladı. Bu şirketlerden bağımsız olarak Tesla da California’daki fabrikasında üretimi durduğunu ve 23 Mart’ta belirlenecek bir yeniden başlama tarihiyle üretime tekrar başlayacaklarını duyurdu.

amerikan otomobil üreticisi tesla

Amerika’da Yabancı Üreticilerin Fabrika Kapatmaları

Amerika’daki en büyük yabancı üretici olan Toyota firması önce fabrika temizliği için 23-25 Mart tarihleri arasında Teksas fabrikasında üretimi geçici olarak durduracaklarını duyurdu. Ancak artan koronavirüs vakaları sebebiyle hem Teksas’taki hem de diğer eyaletlerdeki fabrikalarının 20 Nisan’a kadar kapalı kalması kararını verdi.

toyota

Honda ise Ohio’daki büyük fabrikasında ve diğer fabrikalarda üretimini 7 Nisan’da tekrar açmak üzere kapattı. Nissan da Tennessee’deki büyük fabrikasını Honda gibi 7 Nisan’da tekrar açmak üzere kapattı. Alabama ve Georgia’da üretim tesisleri bulunan Hyundai ve Kia firmaları ise 18 Mart ve 30 Mart tarihinde fabrikalarını kapattılar ve 13 Nisan’da yeniden açma kararı aldılar. Volvo ise Güney Carolina’daki fabrikasını 19 Mart’ta küçülmeye götürerek üretimini 14 Nisan tarihine kadar azaltma kararı aldı. Mercedes-Benz 6 Nisan’a kadar işçilerini eve yollama kararı aldı. Fabrikalarını belki de en geç kapatan 3 firma olan BMW, Volkswagen ve Subaru ise 29 Mart’ta üretimlerini durdurdular.

Pandemi Sürecinde Otomobil Üreticilerinin Sorumlulukları

Koronavirüsten etkilenen çalışanları destekleyen Amerikan Otomotiv İşçileri Sendikası UAW sözleşmeli şirketlerde işçiler sendika yardımı ve işsizlik yardımı paralarını alabilecekler. Yabancı bir üretici olan Honda ise bu dönemde çalışanlarından herhangi bir ücret kesintisi yapmayacaklarını ve işçilerin tam ücret almaya devam edeceklerini duyurdu. Ayrıca General Motors kâr amacı gütmeyen kuruluşlara 1 milyon dolarlık yardımda bulunurken Hyundai ise çocuk hastanelerine 2 milyon dolarlık yardımda bulundu.

 

Amerikan Başkanı Trump 27 Martta Savunma Üretim Yasası’nı aktifleştirdi ve General Motors’a tıbbi ventilatör üretmesini emretti. General Motors kendisinden beklenen 200.000 adet ventilatör üretiminin 80.000 kadarını tamamlamış durumda. Toyota ve Chrysler ise sağlık uzmanları tarafından kullanılmak üzere yüz siperlikleri yapıyor. Ford ise kendi aracında kullandıkları fan sistemlerini yeni tip bir ventilatör cihazında kullanılmak üzere yeniden tasarladı.

Bütün bunların sonucunda gördüğümüz gibi Amerikan otomobil üreticileri pandemi döneminde hem işçilerini mağdur durumda bırakmamak için ellerinden geleni yaparlarken hem de pandemiden direkt olarak etkilenen hastaların yardımına da koşmuş bulunuyor. Şimdi gelen ikinci dalgada da Amerikan otomobil üreticilerinin işi zor görünüyor. Yakında net olarak sonuçlanacak Amerikan seçimleriyle birlikte devletin de üreticilerden beklentisi kesinleşecektir.

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here