ZETA Adı Altında Otomotiv Devleri Güçlerini Birleştirdi

0
1327
ZETA

Elektrikli otomobillerin yayılması için adeta bir seferberliğin başladığı bu dönemde, hükümetlerin yaptığı teşviklerin yanı sıra bazı otomobil üreticileri de aksiyona geçme kararı aldı. Aralarında Lucid, Tesla ve Rivian gibi birbirlerine rakip olan markaların da bulunduğu 28 dev, otomotiv endüstrisindeki elektrifikasyona geçiş sürecini hızlandırmak amacıyla ZETA isimli bir organizasyonun altında güçlerini birleştirdi.

tesla ve zeta

ZETA Nedir?

Bu organizasyonun temel amacı 2030 yılına kadar %100 elektrikli araç satışlarını teşvik etmek olarak belirlendi. Ayrıca son dönemde dünyanın dört bir yanından birçok ülkenin bu oluşumla benzer amaçlar taşıdığına da şahit olduk. Son olarak İngiltere’nin 2030 yılında benzinli ve dizel otomobillerin satışlarını yasaklama kararı aldığını biliyoruz. Bunun yanında Almanya, Fransa ve Norveç gibi Avrupa ülkeleri ile birlikte ABD’den bazı eyaletlerinde de benzeri bir elektrikli araca geçiş takvimleri yayınlanmıştı. Ancak ZETA çıtayı bambaşka bir seviyeye çıkarmayı planlıyor. 28 farklı şirketten oluşan ZETA, 2030 yılına kadar hafif, orta ve ağır hizmet sektörlerini de işin içine katarak tüm araçların %100 elektrikli araçlara dönüşmesini hedefliyor.

zeta

Açılımı Zero Emission Transportation Association yani Sıfır Emisyon Taşımacılık Birliği olan ZETA, ABD merkezli bir oluşum olsa da Avrupa’da etkisini gösterecektir diye düşünüyoruz. Bu oluşumun İcra Direktörü olaraksa 15 yıl boyunca ABD Senatosu’nda görev yapmış Joe Britton getirildi. Joe Britton yaptığı açıklamalarda elektrikli otomobiller geçişin çok stratejik bir sektörü ortaya çıkardığının da altını çizdi.

Önümüzdeki on yıl, sıfır emisyonlu araçlara geçişi hızlandıran ve bu geçişlerdeki sorunların doğrudan ele alınmasına yardımcı olacak federal politikaların uygulanmasında kritik olacak. Elektrikli araç sektörü halihazırda yüz binlerce istihdam sağlıyor, ancak büyümesini teşvik edersek, Amerika Birleşik Devletleri yeni bir elektrikli araç endüstrisindeki küresel yarışı kararlı bir şekilde kazanabilir ve yüz binlerce Amerikalıya yeni istihdamlar sağlayabilir.

ZETA’ya Bağlı Şirketler

Elektrikli araca teşvikleri, çeşitli yatırımlar ve stratejik pazarlama programlarıyla başarmayı hedefleyen bu 28 firmanın listesi ise aşağıdaki gibi;

ABB Edison International Lucid Motors Southern Company
Albemarle Corporation Enel X Piedmont Lithium SRP
Arrival EVBox PG&E Corporation Tesla
ChargePoint EVgo Proterra Vistra
ConEdison Ioneer Redwood Materials Volta
Copper Development Association, Inc. Li-Cycle Rivian Uber
Duke Energy Lordstown Motors Siemens WAVE

 

Kaynak: ZETA2030.org

İkinci El Otomobil Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here