Daimler AG

Daimler Dizel Skandalı Yüzünden Cezalandırldı

Dünya’da “dizel skandalı” lafını ilk defa 2015 yılında duymaya başladık. O günden bu güne dizel skandalı davaları devam ediyor. Volkswagen kullandığı hileli yazılım ile emisyon değerlerinde hile yaptığının ortaya çıkmasıyla 30 milyar Dolar’dan fazla ceza ödemesi yapmıştı. Volkswagen’den sonra 2016 yılında Mercedes otomobillerde de aynı yöntemle hile yapıldığı tespit edildi. Bunun üzerine Mercedes ve Smart markalarının çatı şirketi olan Daimler, geçtiğimiz yıl Alman otoriteler ile vardığı anlaşma kapsamında, 684 bin dizel otomobilin yerel emisyon kurallarına uymadığını kabul ederek 1 milyar Dolarlık ödeme yapmıştı.

Daimler Diesel

Skandalın ortaya çıkmasının ardından 5 sene geçse de markalar ağır cezalar ödemeye devam ediyor. Son olarak, Daimler ABD’de sattığı 250 bin adet araçta emisyon ölçüm hilesi yaptığını kabul ederek 2.2 milyar Dolar ödemeye razı oldu. 2.2 milyar dolarlık ödemenin 1.5 milyar Dolarlık kısmı; ABD Çevre Koruma Ajansı, Kaliforniya Hava Kaynakları Kurulu, Kaliforniya Başsavcılık Ofisi, Adalet Bakanlığı ve ABD Gümrük ve Sınır Koruma kurumlarına ödenecek. Geri kalan 700 milyon Dolar ise New Jersey’de tüketicilerin dava marka aleyhine dava açtığı mahkemede yapılan anlaşmalarda ödenecek.

Hileli Yazılımdan Etkilenen Araçlar Hangileri ?

Daimlerin hileli yazılım sayesinde emisyon değerlerini düşük göstererek sattığı araçlar ilk defa 2008 de ortaya çıktı. Vito vanlar, C-sınıfı sedanlar ve GLC coupe modelleri de dahil her dizel aracı etkiledi.

Dizel skandalı medyaya yansıdıktan sonra 800 bin adetten fazla aracını geri çağıran Daimler’in başı dizel skandalıyla epey ağrıyacak gibi duruyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here