Türk Mühendis Üretti, Dünyada Bir İlk

0
10916

Türk Mühendis Geliştirdi, Patentini Aldı %100 Yerli Üretim

Otomobilleri incelerken en çok dikkat edilen özelliklerden birisi aracın yakıt tüketim miktarıdır. Her modelin teknik veriler kataloğunda otomobilin 100km’de şehir içi ve şehirler arası yolda tükettiği yakıt miktarını görmek mümkündür. Ancak bu değeri otomobili alıp yola çıktığınızda görmeniz neredeyse imkansızdır. Çünkü fabrika koşullarında toplanan veriler gerçek yollardaki yakımı ifade etmez. Türk mühendisin geliştirip patentini aldığı, dünyada bir ilk olma niteliği taşıyan cihazla aracın gerçek yakıt tüketimini net bir şekilde öğrenmek artık mümkün.

Yakıt Ölçer

Oto Ekspertiz Federasyon Başkanı Mühendis Emre Söken’in geliştirdiği ve patenti kendisine ait olan cihaz bir çok ekspertiz firmasının ilk tercihi oldu. Cihaz aracın ekspertizi yapılırken aynı anda otomobilin kilometrede ne kadar yaktığını kuruş cinsinden hesaplıyor. Bu sayede alıcılar aracı almadan önce yakım hakkında net bilgi sahibi oluyor.

Başarılı mühendis Söken yeni buluşunu önce Türkiye daha sonra Dünya pazarına satarak ülke ekonomisine katma değer sağlamak istediğini ifade ediyor. Erhan Demirtaş buluşunun patentinin kendisine ait olduğunu ve üretiminin de %100 yerli olanaklarla tamamlandığının altını çiziyor.

Türk Mühendis

Cihazla alakalı açıklamalarda bulunan Oto Ekspertiz Federasyon Başkanı;

“2016 yılında cihazımızın patentini aldık. 2020 yılının Eylül ayına kadar bütün testlerinin başarıyla gerçekleştirmiş oldu. Bu aydan itibaren de halkımızın kullanımına, hizmetine sunmaya başladık. Bu cihaz araçlarda 1 km kaç kuruş yakıt tükettiğini hesaplıyor. Bunu daha önce dünyada yapan hiç bir firma olmadı. Bu cihaz normal yol koşullarına göre hesaplama yapabiliyor. Biz burada araçlarımız dinamometre üzerinden 100 km/s sabit hızda giderken 1 km ne kadar yakıt tükettiğini hesaplamış oluyoruz.

Bunun en büyük avantajı da araçların ekranlarında gösterdiği yakıt tüketimleri tam değer olarak gerçeği yansıtmamaktadır. Bizim cihazımız yüzde 100 oranda 1 km’de aracın ne kadar yakıt tükettiğini hesaplamaktadır. Artık vatandaşlarımız 2.el araç alırken araçlarını güvenli bir şekilde expertiz yaptırırken araçlarının da 1 km ne kadar yakıt tükettiğini bu cihaz sayesinde öğrenmiş olacaklar.

Cihazın bir diğer avantajı egzoz emisyonda yapabiliyor olması. Siz burada yaptırdığınız bu test sayesinde egzoz muayenesine gittiğiniz zaman aracınızın egzoz emisyondan geçip ya da geçmeyeceğini buradan öğrenmiş oluyorsunuz. Ayrıca aracın yaktığı yakıtın kalitesini de hesaplayabiliyoruz. Yani araç zengin karışımı mı yapıyor fakir karışımı mı yapıyor bunu da anlayabiliyoruz” dedi. 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here